Akademikerförbundet SSR inkomstförsäkring

 • Försäkrar lön på upp till 100 000 kr/mån
 • Ger ersättning i upp till 300 dagar
 • Anpassar avgiften efter lönen
Maximal lön att försäkra
4.5/5
Ersättningstid
5.0/5
Krav
3.0/5
Support
4.5/5
Totalbetyg
4.3/5
LÄS MER & ANSÖK

Akademikerförbundet SSRs inkomstförsäkring kan innebär stor ekonomisk säkerhet. Det maximala lön som går att försäkra är hög och ersättningen ges under en relativt lång ersättningstid. Ersättningstiden dessutom förlängas med den tilläggsförsäkring som Akademikerförbundet SSR har. 

För att teckna inkomstförsäkringen måste du ha minst 180 högskolepoäng. Inkomstförsäkringen gäller även för dig som är egenföretagare/VD. Den gäller också vid egen uppsägning. En nackdel Akademikerförbundet SSR är att kvalifikationstiden är 18 månader till skillnad från de flesta andra inkomstförsäkringar som har en kvalifikationstid på 12 månader. 

Maximal lön att försäkra

4.5/5

Inkomstförsäkringen från Akademikerförbundet SSR kompletterar vanlig a-kassa och skyddar inkomster på upp till 100 000 kr/mån. Akademikerförbundet SSR erbjuder även en tilläggsförsäkring. Tilläggsförsäkringen skyddar dock bara inkomster på upp till 80 000 kr/mån men innebär att du får ersättning under en längre period. Vid arbetslöshet kan du få ersättning på upp till 80 % av den lön du försäkrat.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 000 kr/mån 80 000 kr/mån

Ersättningstid

5.0/5

Inkomstförsäkringen från Akademikerförbundet SSR skyddar dig i upp till 140 ersättningsdagar om du skulle bli arbetslös. Om du vill kan du dessutom teckna en tilläggsförsäkring som ger skydd i ytterligare 160 dagar. Totalt är din inkomst då skyddad i upp till 300 ersättningsdagar vilket är detsamma som antalet ersättningsdagar från a-kassan. Du får alltså full ersättning från både a-kassan och inkomstförsäkringen i upp till 300 ersättningsdagar vid arbetslöshet. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
140 dagar 300 dagar

Krav

3.0/5

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet i Akademikerförbundet SSR. Hur stor avgiften till fackförbundet är beror på din sysselsättning, alltså om du studerar, arbetar eller är egen företagare. För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen krävs det även att du är medlem i en a-kassa. Eventuell avgift för a-kassa kan därför tillkomma. Inkomstförsäkringen från Akademikerförbundet SSR gäller även för dig som är egenföretagare/VD.

För att kunna teckna inkomstförsäkringen krävs det att du uppfyller vissa krav. Kraven varierar beroende på om du är anställd eller egenföretagare/VD men motsvarar liknande krav som övriga inkomstförsäkringar har. Vad som utmärker Akademikerförbundet SSR är att du måste ha minst 180 högskolepoäng inom beteendevetenskap, folkhälsovetenskap, ekonomi, samhällsvetenskap, personalvetenskap eller socialt arbete för att bli medlem. Även du som studerar inom dessa områden kan bli medlem.

Något som särskiljer Akademikerförbundet SSR från andra inkomstförsäkringar är kvalifikationstiden på 18 månader. Det innebär att du måste varit medlem i 18 månader innan du kan få ersättning från inkomstförsäkringen. De flesta andra inkomstförsäkringar har en kvalifikationstid på 12 månader. 

Krav på dig som är anställd
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i en a-kassa
 • Du har minst 180 hp
Krav på dig som är egenföretagare/VD
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i en a-kassa
 • Du har minst 180 hp

Support

4.5/5

När du kontaktar Akademikerförbundet för support kommer du få en personlig ombudsman tilldelad. Denna ombudsman är expert på frågor som berör Akademikerförbundets inkomstförsäkring och mer därtill. Ombudsmän går att kontakta via e-post och telefon och hjälper såväl vanliga medlemmar som egna företagare och chefsmedlemmar. För att nå en ombudsman ringer du någon gång mellan 8:00-17:00 alla vardagar

För specifika frågor gällande Akademikerförbundet SSRs inkomstförsäkring bör du i första hand kontakta Folksam som är försäkringsgivare.
Tel: 0771-950 950
https://www.folksam.se/forbund/akademikerforbundet-ssr

Chat E-post Facebook Telefon Twitter
- Skicka e-post Gå till Facebook Ring 08-6174470 Gå till Twitter
Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-6174470
Twitter Gå till Twitter

Vem kan teckna en inkomstförsäkring från Akademikerförbundet SSR?

Du kan teckna en inkomstförsäkring från Akademikerförbundet SSR om du arbetar inom något av följande områden:

 • Administration
 • Butik & dagligvaruhandel
 • Data/IT
 • Ekonomi, bank, försäkring
 • Försäljning, inköp, marknadsföring
 • Journalistik
 • Juridik
 • Skola & utbildning
 • Socialt arbete
Visa fler yrkesområden

Omdömen om Akademikerförbundet SSR

Omdömen (0 st)
Akademikerförbundet SSR har inga omdömen ännu
Skriv omdöme om Akademikerförbundet SSR
Du måste välja ett betyg

Om Akademikerförbundet SSR

Akademikerförbundet SSR är ett partipolitiskt obundet fackförbund som främst riktar sig till yrkesverksamma samhällsvetare som ekonomer, beteendevetare och socionomer, samt andra yrkesgrupper som faller inom ramen för socialt arbete. Akademikerförbundet SSR erbjuder bland annat sina medlemmar inkomstförsäkring. Försäkringen intygar att medlemmen som tecknat försäkringen får ett ekonomiskt skydd om denne skulle förlora sin anställning. 

Förutom statlig arbetslöshetskassa, även kort kallat för a-kassa, får den som är inkomstförsäkrad ytterligare ersättning från sitt fackförbund. Detta gör att det totala ersättningsbeloppet uppgår till 80 % av den lön som personen fick utbetald innan han eller hon blev arbetslös. En inkomstförsäkring hos Akademikerförbundet SSR innebär alltså att man som medlem har rätt till ett större månatligt ersättningsbelopp än a-kassans maxbelopp om man plötsligt står utan arbete. Är man medlem i fackförbundet Akademikerförbundet SSR ingår inkomstförsäkring automatiskt i medlemskapet i 140 dagar. Akademikerförbundet SSR erbjuder även en tilläggsförsäkring som ger den försäkrade ersättning i 160 dagar ytterligare.

LÄS MER & ANSÖK

Du kommer direkt till Akademikerförbundet SSRs hemsida


Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@inkomstförsäkring.se