Pressbild på sveriges lärares ordförande åsa fahlen mot orange bakgrund.Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén konstaterar att det man varnat för nu har blivit verklighet. Foto: Pressbild/Sveriges Lärare

Arbetsmarknad

Nya siffror från Omställningsfonden visar att 86 lärare inom regioner och kommuner har sagts upp på grund av arbetsbrist under det snart gångna året. Det är en ökning med över 200 procent sedan 2018. Det rapporterar Vi Lärare.

Det har rapporterats om lärarbrist och varierande behörighet bland lärarna i grundskolan, men trots detta har antalet uppsägningar på grund av arbetsbrist alltså ökat rejält under de senaste fem åren. Det visar nya siffror från stiftelsen Omställningsfonden, som ägs av bland annat Sveriges kommuner och regioner, Kommunal och Sobona.

Sveriges Lärare har varnat för att detta ska ske

Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén säger till Vi lärare att förbundet både har varnat för och protesterat mot att detta ska ske. Och nu har det blivit verklighet, konstaterar hon.

Samma negativa trend hos Lärarförsäkringar

Omställningsfonden kan förvisso inte ge några uppgifter om hur stor andel av de uppsagda lärarna som är behöriga, men hos Lärarförsäkringar har man sett samma negativa trend. Enligt Fredrik Stanser, kommunikationschef på Lärarförsäkringar, har antalet arbetslösa ökat jämfört med tidigare år, och det har även antalet arbetslösa dagar (i genomsnitt).

Kommer krävas 131 000 heltidstjänster fram till 2035

Antalet uppsägningar ökar, samtidigt som Skolverket har meddelat att det kommer krävas 131 000 heltidstjänster inom samtliga skolformer (från förskola till vuxenutbildning) fram till 2035. Det inkluderar även fritidshem och speciallärare och -pedagoger, och trots stora variationer när det gäller lärarbehörighet.

Vadstena står för landets högsta behörighet i grundskolan med 93 procent. Lägst behörighet har Ragunda (Jämtland) med 40 procent.