Stadskärnan i Boden i Norrbotten.Boden är en av de städer i norra Sverige med stora industrietableringar på gång. Där finns det jobb för den som letat länge. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Svårt att få jobb? Att se sig om norrut i Sverige kan vara lösningen. Stora etableringar i Norrbotten och Västerbotten gör att behovet av ny arbetskraft växer kraftigt, skriver Arbetet.

I juli 2020 nådde arbetslösheten sin högsta punkt. Sedan dess har den sjunkit, och mot slutet av juni i år var det 1,1 procentenheter färre arbetslösa än tidigare. Främst beror det på att industrin är igång igen efter förra sommarens nedgång, enligt Arbetsförmedlingen.

Dock är långtidsarbetslösheten fortfarande låg. 189 000 av de som var inskrivna på Arbetsförmedlingen förra månaden hade varit arbetslösa i minst ett år. Jämfört med ifjol är det 28 000 fler.

Industrietableringar skapar tusentals jobb

Att flytta norrut kan vara en lösning på situationen. 9 000 lediga jobb i norra Sverige fanns i Platsbanken i början av veckan. En stor orsak är att många industrier satsar stort i framför allt Norrbotten och Västerbotten.

Exempelvis har Northvolt byggt en batterifabrik i Skellefteå, H2 Green Steel planerar ett stålverk i Boden. Även Vattenfall, LKAB och SSAB satsar på fossilfritt stål i norra Sverige.

Totalt öppnar detta för 10 000–20 000 nya arbeten. Bara på Northvolt behövs 3 000 anställda, och enligt tillväxtdirektören Katarina Borstedt planerar de att rekrytera hälften av dessa från södra Sverige.

En tredjedel är öppna för flytt

En undersökning som LKAB låtit göra visar också att 31 procent av svenskarna kan tänka sig flytta till Norrbotten. Det gläder LKAB:s HR-direktör Grete Solvang Stoltz att så många ser vilka möjligheter som finns i norra delarna av landet.

– Ska vi lyckas med vår stora omställning och framtidssatsning måste vi lyckas attrahera kompetens från både Sverige och andra delar av världen till våra verksamheter i Norrbotten.

Norrland har en bred arbetsmarknad

Däremot är det snäppet fler, 32 procent, som inte tänker röra sig norrut. Det är fler kvinnor än män som är skeptiska mot flytten.

Troligen beror det delvis på en förlegad bild av arbetsmarknaden i norra Sverige. Men det är inte bara klassiska industrijobb som finns i den delen av landet, menar Grete Solvang Stoltz, särskilt med tanke på de behov som uppstår när regionen utvecklas och växer.

– Vårt behov av kompetens är brett och omfattar närmare 200 olika yrken, allt från kvalificerade yrkesarbetare till högutbildade specialister med spets inom IT, miljö och kemi.