Arbetsförmedlingens logga på skylt som hänger på husfasad.Arbetslöshetsstatistiken för mars visar fortsatt ljusa siffror. På ett år har arbetslösheten i Sverige gått ner från 8,4 till 7,0 procent. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Arbetsförmedlingens statistik för mars är positiv. Arbetslöshetssiffran landade på 7,0 procent, vilket är den lägsta siffran sedan 2019. Långtidsarbetslösheten fortsätter också att minska, men bara när det gäller de som varit utan jobb i 12 månader eller längre. Siffran för de som varit arbetslösa i två år eller längre har däremot ökat, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten är på fortsatt nedgång i Sverige. I slutet av förra månaden var cirka 355 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är en minskning med 86 000 personer jämfört med samma period för ett år sedan. Just nu ligger arbetslöshetssiffran på 7,0 procent, och enligt Arbetsförmedlingen har den inte varit så låg sedan hösten 2019, det vill säga innan pandemins utbrott.

Ljusare läge för långtidsarbetslösa

Enligt myndigheten ser det även ljusare ut för långtidsarbetslösa, i alla fall för de som varit utan arbete i 12 månader eller längre. 174 000 personer hade i mars varit arbetslösa i ett år eller mer, vilket är en minskning med 9 000 personer jämfört med mars 2021.

Däremot ser man en ökning av antalet personer som varit arbetslösa i två år eller längre. I dagsläget ligger siffran på närmare 99 000, vilket innebär en ökning med cirka 6 000 personer.

Svårt att säga om krigets effekter kommer påverka arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen menar att det fortfarande är svårt att säga om, och i så fall hur, kriget i Ukraina kommer påverka Sveriges arbetsmarknad. Det återstår att se hur det hela utvecklar sig, hur många som kommer från Ukraina till Sverige och hur länge de stannar.

Stark arbetsmarknad med rekordmånga lediga jobb att söka

Anders Ljungberg, tf analyschef på Arbetsförmedlingen, konstaterar dock att läget på arbetsmarknaden är bra just nu och att det finns rekordmånga lediga tjänster i Platsbanken att söka. Han menar att de dessutom bedömer att ukrainare som kommer hit är relativt högutbildade, vilket innebär större möjligheter att få arbete.