ST:s arbete med att locka fler yrkesverksamma medlemmar till förbundet har gett goda resultat på flera håll, och under 2023 ökade antalet inträden med 11 procent. Dessvärre var antalet utträden fortsatt högt. Bild: eamesBot/Shutterstock.com
ArbetsmarknadUnder 2023 hade fackförbundet ST rekordmånga inträden, men utmaningen är att många medlemmar också lämnade förbundet. Publikt har pratat med ST:s verksamhetsstrateg som menar att det senare är en trend de sett även under 2021 och 2022.
2023 var lite av ett plus minus noll-år för ST, enligt förbundets verksamhetsstrateg Erica Lindh. Vid årsskiftet 2022/2023 hade de 65 713 yrkesverksamma medlemmar, och ett år senare hade antalet sjunkit med 76. Det innebär förvisso ingen tillväxt, men Erica Lindh ser ändå positivt på förra årets utveckling.
Antalet inträden ökade med 11 procent
Antalet inträden (av yrkesverksamma medlemmar) till ST ökade med drygt 11 procent under 2023 jämfört med 2022. Men antalet utträden var fortfarande högre än önskvärt, vilket är en utmaning som förbundet har tampats med sedan 2021.
Lite fler än 8 000 yrkesverksamma medlemmar lämnade förbundet förra året, och enligt Erica Lindh beror det till stor del på att många helt enkelt lämnade den statliga sektorn – en utveckling som ST inte riktigt kan påverka.
Stora medlemsinflöden på växande myndigheter
Förbundets lokala avdelningar har haft stora inflöden av nya medlemmar på växande myndigheter som Kriminalvården och Polisen. Samma trend ser ST på sina avdelningar på Skatteverket och Svenska kraftnät.
Erica Lindh menar att det är flera olika faktorer som har varit avgörande för rekryteringsarbetet. På avdelningarna har man exempelvis jobbat systematiskt med att välkomna nya medarbetare och drivit lokala fackliga frågor, och de har även fått bra resultat i lokala förhandlingar.
Framtidsoro kan ha drivit på antalet inträden
Det ökande antalet inträden kan också ha att göra med att det finns en viss oro för framtiden, på grund av ökande varseltal och anslag som stramas åt, tror Erica Lindh. Särskilt när det gäller de större myndigheterna.
Men hon tillägger att minskande anslag och rekryteringsstopp samtidigt kan ha påverkat möjligheten att locka nya medlemmar till förbundet på andra håll. Flera avdelningar på mindre myndigheter med specialuppdrag vittnar om medlemstapp, vilket Lindh menar kan vara ett resultat av att arbetsgivarna inte nyanställer.