Ett kryssningsfartyg på havet med solnedgång bakom sig.Sjöfarten efterlyser personal efter att pandemin stannat av och Sverige återigen öppnar upp. Men eftersom många har sökt sig vidare till andra yrkesmöjligheter under pandemin råder det nu stor arbetskraftsbrist. Foto: NAN728/Shutterstock

Arbetsmarknad

Det råder stor arbetskraftsbrist inom sjöfarten, uppger Sekotidningen. Bland annat saknar man befäl, motormän och matroser men särskilt illa är läget med sjömän till restaurangavdelningarna.

Pandemin drabbade svensk sjöfart extra hårt. Hundratals anställda blev av med sina jobb och tvingades söka sig vidare. Nu när restriktionerna lättat och samhället sakta går tillbaka till det normala råder det stor arbetskraftsbrist inom sjöfarten.

Brist på all personal

Det har länge varit brist på befäl, motormän och matroser men nu är läget värre än någonsin. Fler verkar ha lämnat branschen för gott, någonting som har skapat stor arbetskraftsbrist för flera rederier. Speciellt svårt är det att hitta sjömän. Det gäller framför allt sjömän till restaurangavdelningarna.

Flera rederier uppger att exempelvis kockar har valt en helt ny yrkesbana under pandemin, någonting som blir tydligt nu när mer personal behövs i och med de lättare restriktionerna.

Destination Gotlands vd, Henrik Cars, uttrycker stor oro över situationen.

– Det blir jobbigare för varje år. Alla rederier slåss om samma huvuden. Vi är snart vid en brytpunkt om vi inte löser det här, säger Henrik Cars.

Pensionsavgångarna trumfar nyexaminerade

Enligt siffror från Transportföretagen behöver det anställas närmare 800 personer mellan 2019 och 2024, en siffra som antagligen är högre nu efter pandemin. Men rederierna är inte bara oroliga inför den närmaste framtiden utan man tror att arbetskraftsbristen är ett problem som sannolikt kommer att hålla i sig ett bra tag. Det är fler som lämnar branschen än som kommer in i den.

– Skolorna utbildar inte tillräckligt många sett till pensionsavgångar eller de som slutar av andra skäl. Under flera år har det funnits folk att tillgå. Men nu är vi nere i botten, säger personalchef på Finnlines, Leif Paulsson.

Många tidigare anställda inom sjöfarten har sökt sig till restauranger och andra yrken på fastlandet. Nu efterlyser rederierna personal till sjöss igen.

– Alla inom sjöfarten måste samverka för att locka unga människor till sjöss, säger Henrik Cars.