DIK inkomstförsäkring

4.3

Vårt omdöme om DIKs inkomstförsäkring

Medlemmar i DIK får en inkomstförsäkring som täcker upp till 100 000 kronor i månaden, vilket är bland de högsta inkomsttaken. Den passar dig oavsett vilken anställningsform du har, och går att utöka med antingen högre inkomsttak eller fler ersättningsdagar genom tilläggsförsäkringar.

Du kan dock bara använda inkomstförsäkringen om du är med i Akademikernas a-kassa. Kvalifikationstiden är 12 månader som för de flesta inkomstförsäkringar, men du måste också ha varit registrerad som yrkesverksam medlem i ett halvår och ha jobbat i 12 månader innan du kan få ersättning från försäkringen.

Fördelar
 • Ersätter höga löner
 • Inkomsttak och ersättningsdagar kan utökas
 • Gäller anställda, chefer och egenföretagare
Nackdelar
 • Kräver medlemskap i specifik a-kassa
 • Högre krav på arbete
Gå till DIK

Hur hög ersättning ger DIKs inkomstförsäkring?

Du kan få upp till 80 procent av din lön i ersättning om du har DIK:s inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen har dock ett tak på 100 000 kronor i månaden, så tjänar du mer än så kan du inte få 80 procent av lönen från den ordinarie inkomstförsäkringen.

Exempel: Tjänar du 40 000 kronor i månaden kan a-kassan ge dig 26 400 kronor före skatt de första 100 dagarna av arbetslösheten. Med DIK:s inkomstförsäkring får du ytterligare cirka 5 600 kronor, så att du kommer upp i 32 000 kronor före skatt, det vill säga 80 procent av din månadslön.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring 

Om du tjänar mellan 100 000 och 160 000 kronor i månaden kan det vara värt att teckna Tilläggsförsäkring lön till din inkomstförsäkring. Det innebär nämligen att du kan få full ersättning för en högre lön än med inkomstförsäkringen. DIK:s inkomstförsäkring är alltså en utmärkt inkomstförsäkring för dig som har en hög lön.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 000 kr/mån 160 000 kr/mån

Hur länge får man ersättning från DIKs inkomstförsäkring?

DIK:s inkomstförsäkring räcker i 120 ersättningsdagar. Under den tiden tar inkomstförsäkringen vid där a-kassans tak går, så att du kan få full ersättning under tiden som du söker ett nytt jobb.

Exempel: Efter 100 dagar sjunker a-kassans ersättning till cirka 22 000 kronor före skatt. Då ökar ersättningen från inkomstförsäkringen dag 101–120, så att du fortfarande får ut 80 procent av din lön. Om lönen är 40 000 får du alltså 10 000 kronor extra före skatt från inkomstförsäkringen de här dagarna.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Om du tror att det kan ta längre tid än 120 dagar för dig att hitta ett nytt jobb kan du teckna Tilläggsförsäkring tid. Då får du ytterligare ersättningsdagar så att du kan få högsta möjliga ersättning i upp till 300 dagar, om du skulle behöva utnyttja hela a-kassans ersättningsperiod.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
120 dagar 300 dagar

Vilka villkor har DIKs inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringen omfattar dig som är medlem i DIK, där du kan gå med om du arbetar inom kultur och kommunikation. Det spelar ingen roll om du är anställd, egenföretagare eller chef – inkomstförsäkringen gäller oavsett anställningsform, så länge du uppfyller övriga villkor.

För att använda inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i DIK i minst 12 månader. De 6 senaste månaderna måste du dessutom ha varit yrkesverksam medlem. Men om du har haft inkomstförsäkring via ett annat fackförbund tidigare kan du räkna med tiden du varit medlem där, om du kan visa ett intyg från det förbundet.

Tips! Du får räkna med medlemstid från ett annat förbund med inkomstförsäkring i din kvalifikationstid.

DIK ställer också krav på att du har arbetat minst 12 månader under de senaste 18 kalendermånaderna innan du påbörjar din ersättningsperiod. Som med alla inkomstförsäkringar måste du först beviljas en ersättningsperiod från a-kassan med tillhörande karensdagar för att få ersättning från försäkringen.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen måste du vara medlem i Akademikernas a-kassa. Inkomstförsäkringen gäller alltså inte dig om du är medlem i någon annan a-kassa än den.

Villkor för att omfattas av försäkringen
 • Medlem i DIK
 • Medlem i Akademikernas a-kassa
 • Under 65 år
Villkor för att få ersättning
 • Du ska ha haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
 • Du ska ha varit yrkesverksam medlem i minst 6 månader.
 • Du har förvärvsarbetat minst 12 månader under den senaste 18-månadersperioden.

Vad kostar inkomstförsäkringen från DIK?

Medlemsavgiften och därmed kostnaden för din inkomstförsäkring beräknas utifrån vad du arbetar med. Om du till exempel är anställd och tjänar mer än a-kassans tak betalar du ordinarie medlemsavgift, och egenföretagare på heltid betalar en lägre avgift i månaden. Även nyexaminerade och studenter har en lägre medlemsavgift.

Blir du medlem i Akademikernas a-kassa läggs deras månadsavgift till den här avgiften. Tecknar du en tilläggsförsäkring beror den extra kostnaden på vilken månadslön du har.

Tänk på! Du måste ha betalat medlemsavgift till Akademikernas a-kassa för att kunna dra nytta av DIK:s inkomstförsäkring.

Kontakta DIK

DIK:s kundservice kan svara på frågor om inkomstförsäkringen som medlemsförmån. De har dessvärre bara öppet på förmiddagar på vardagar.

För mer specifika frågor om inkomstförsäkringen kan du höra av dig till Saco Folksam Försäkrings AB, som har hand om flera Saco-förbunds inkomstförsäkringar. De har öppet under hela arbetsdagen.

Kontaktuppgifter till Saco Folksam Försäkrings AB
0770-78 20 50
kundservice@inkomstforsakring.com
Saco Folksam Försäkrings AB: DIK inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-48004000
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om DIK

DIK har inga omdömen ännu