DIK inkomstförsäkring

 • Försäkrar lön på upp till 100 000 kr/mån
 • Ger ersättning i upp till 300 dagar
 • Kostar endast 191-279 kr/mån
Maximal lön att försäkra
4.0/5
Ersättningstid
5.0/5
Krav
4.0/5
Support
5.0/5
Totalbetyg
4.5/5
LÄS MER & ANSÖK

DIKs inkomstförsäkring kan innebär stor trygghet vid eventuell arbetslöshet. Inkomstförsäkringen från DIK har ett relativt högt tak för inkomster som kan försäkras och ger dessutom ersättning under lång ersättningstid. DIK erbjuder även en valfri tilläggsförsäkring som gör det möjligt att utöka ersättningstiden. 

Egenföretagare/VD har också möjlighet att teckna inkomstförsäkring som DIK erbjuder. Det enda krav som utmärker DIK från många andra inkomstförsäkringar är att du måste vara medlem i Akademikernas a-kassa (AEA) för att kunna få ersättning. 

Maximal lön att försäkra

4.0/5

Inkomstförsäkringen från DIK är ett komplement till a-kassan och ger dig möjlighet till utökad ersättning ifall du skulle bli arbetslös. DIK:s inkomstförsäkring försäkrar inkomster på upp till 80 000 kr/mån. Den inkomst du försäkrar ligger till grund för vilken ersättning du får vid arbetslöshet och totalt kan du få ersättning på upp till 80 % av din tidigare lön. DIK erbjuder även en tilläggsförsäkring så du kan få ytterliggare skydd. Med tilläggsförsäkringen kan du även försäkra inkomster på upp till 80 000 kr/mån men du får då ersättning under en längre period. 

 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 000 kr/mån 80 000 kr/mån

Ersättningstid

5.0/5

Med en inkomstförsäkring från DIK får du ersättning i upp till 120 ersättningsdagar. Väljer du att teckna tilläggsförsäkringen som DIK erbjuder kan du utöka ditt skydd med ytterligare 180 ersättningsdagar. Totalt kan du få ersättning från DIK:s inkomstförsäkring i upp till 300 erättningsdagar vilket motsvarar den maximala period du kan få ersättning från a-kassan. Det innebär att med ersättning från a-kassan och DIK:s inkomstförsäkring är din inkomst fullt skyddad i 300 ersättningsdagar.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
120 dagar 300 dagar

Krav

4.0/5

Inkomstförsäkringen från DIK ingår i medlemskap i DIK:s fackförbund. Du betalar en viss avgift för medlemskapet i fackförbundet som varierar beroende på din nuvarande inkomst. Även du som är egenföretagare/VD har möjlighet att gå med i fackförbundet och ta del av inkomstförsäkringen.

För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen krävs det att du är medlem i Akademikernas a-kassa (AEA). En avgift för medlemskap i a-kassan kan därför tillkomma. Borsett från medlemskapet i AEA är kraven för medlemskap i DIK desamma som för de flesta andra inkomstförsäkringar. 

Krav på dig som är anställd
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i en a-kassa
Krav på dig som är egenföretagare/VD
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i en a-kassa

Support

5.0/5

Som medlem i DIK har du tillgång till en speciell kontaktjour som svarar på dina frågor och hjälper dig med frågor rörande lön, arbetsvillkor och din anställning. Väljer du att ringa så har jouren öppet mellan 08:30-12:00 samt 13:00-15:00 på torsdagar och 13:00-15:00 på fredagar. Förutom via telefon så kan du kontakta DIK via e-post eller det frågeformulär som du hittar på deras hemsida. På hemsidan kan du även ta del av en FAQ - Frequently asked questions - där svaret på din fråga eventuellt redan finns.

För specifika frågor gällande DIKs inkomstförsäkring bör du i första hand kontakta Saco Folksam Försäkrings AB som tillhandahåller inkomstförsäkringen:

Telefontid: Måndag-fredag kl 8-16
Tel: 0770-78 20 50
E-post: kundservice@inkomstforsakring.com
Webbplats: www.inkomstforsakring.com/dik/diksinkomstforsakring/

Chat E-post Facebook Telefon Twitter
- Skicka e-post Gå till Facebook Ring 08-48004000 Gå till Twitter
Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-48004000
Twitter Gå till Twitter

Vem kan teckna en inkomstförsäkring från DIK?

Du kan teckna en inkomstförsäkring från DIK om du arbetar som något av följande:

 • Antikvarie
 • Antropolog
 • Användbarhetsdesigner
 • Arkeolog
 • Arkivarie
 • Art Director
 • Bibliotekarie
 • Bildbehandlare
 • Bildredigerare
 • Bokbindare
 • Byggnadsantikvarie
Visa fler yrken

Omdömen om DIK

Omdömen (0 st)
DIK har inga omdömen ännu
Skriv omdöme om DIK
Du måste välja ett betyg

Om DIK

DIK, det kreativa facket, är ett akademikerfackförbund som välkomnar medlemmar inom kultur och kommunikation som har en treårig akademisk utbildning. DIK har ungefär 22 000 medlemmar och som medlem i förbundet får man en inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen är en försäkring som garanterar att medlemmen får ut 80 % av sin senaste inkomst vid ofrivillig arbetslöshet. Med DIK:s inkomstförsäkring kan det utbetalda ersättningsbeloppet max uppgå till 100 000 kronor och ges i längst 120 dagar. 

Med en tilläggsförsäkring kan du förlänga ersättningstiden till totalt 300 dagar. Förutom att vara medlem i DIK måste man också vara medlem i akademikernas a-kassa, kort kallad för AEA, för att vara berättigad inkomstförsäkring. DIK:s inkomstförsäkring är en trygghet som kompletterar ersättningen från arbetslöshetskassan. Maxbeloppet man kan få från a-kassan är 80 % av 25 025 kronor innan skatt, cirka 14 500 kronor. Har man en högre lön än 25 025 kronor täcker alltså inkomstförsäkringen glappet mellan den tidigare lönen och a-kassans maxbelopp.

LÄS MER & ANSÖK

Du kommer direkt till DIKs hemsida


Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@inkomstförsäkring.se