Elektrikerna inkomstförsäkring

4.1

Vårt omdöme om Elektrikernas inkomstförsäkring

Elektrikernas inkomstförsäkring passar för alla som jobbar som elektriker, oavsett anställningsform eller lön. Den ger dig upp till 80 procent av din lön om du skulle bli arbetslös, utan någon övre gräns på vilken inkomst du kan försäkra. De villkor du måste uppfylla är de allmänna kraven för att få ersättning från a-kassan och en inkomstförsäkring.

Den stora nackdelen med Elektrikernas inkomstförsäkring är att den bara räcker i 100 dagar och inte går att förlänga. För att få kompletterad ersättning längre än så behöver du teckna en privat inkomstförsäkring utöver den som ingår i ditt medlemskap.

Fördelar
  • Inget inkomsttak
  • Inget krav på specifik a-kassa
Nackdelar
  • Räcker inte hela ersättningsperioden
Gå till Elektrikerna

Hur hög ersättning ger Elektrikernas inkomstförsäkring?

Elektrikernas inkomstförsäkring kan ge dig upp till 80 procent av din tidigare månadslön i ersättning. Om du förlorar ditt arbete och har tjänat mer än 33 000 kronor kan du på så sätt komma närmare din tidigare inkomst än med bara a-kassa.

Exempel: Isabelle blir arbetslös och är medlem i Elektrikerna. Hennes tidigare lön var 34 000 kronor före skatt, vilket i hennes kommun motsvarar 26 486 kronor efter skatt. A-kassan kan ge henne 18 990 kronor efter skatt. Elektrikernas inkomstförsäkring ger henne ytterligare 537 kronor, så att hon kommer upp i 1 927 kronor efter skatt – 80 procent av hennes nettolön.

Det finns inget tak för hur hög lön du kan försäkra med Elektrikernas inkomstförsäkring. Därför kan du alltid räkna med att din ersättning fastställs utifrån din faktiska lön.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
Inget tak -

Hur länge får man ersättning från Elektrikernas inkomstförsäkring?

Du kan få ersättning från inkomstförsäkringen de första 100 dagarna av din beviljade period med a-kassa. Därefter kan du bara få ersättning från a-kassan, om du inte kompletterar Elektrikernas försäkring med en privat inkomstförsäkring. Det finns nämligen ingen tilläggsförsäkring du kan teckna via förbundet som förlänger ersättningsperioden.

Tips! En privat inkomstförsäkring från exempelvis Accept kan vara ett bra sätt att förlänga antalet dagar hos Elektrikernas inkomstförsäkring.
Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 dagar -

Vilka villkor har Elektrikernas inkomstförsäkring?

Jobbar du som elektriker kan du bli medlem i Elektrikerna. Går du med i förbundet omfattas du även av deras inkomstförsäkring.

När du har varit medlem i både förbundet och en a-kassa i 12 månader kan du ansöka om ersättning om du blir arbetslös. Som med alla a-kassor krävs det att du tjänar mer än a-kassans tak för att inkomstförsäkringen ska ge dig någon extra ersättning.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Du kan vara med i vilken a-kassa du vill och fortfarande ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen. Elektrikernas a-kassa är dock ett naturligt val för många medlemmar, eftersom de är nära anslutna till förbundet och organiserar samma yrkesgrupp.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i Elektrikerna
  • Medlem i en svensk a-kassa
  • Under 65 år
Villkor för att få ersättning
  • Du har haft inkomstförsäkringen i 12 månader.
  • Du har tjänat mer än a-kassans tak.

Vad kostar inkomstförsäkringen från Elektrikerna?

Inkomstförsäkringen ingår i din medlemsavgift till Elektrikerna. Vilken medlemsavgift du betalar beror i sin tur på var du jobbar och hur mycket du tjänar.

Om din arbetsgivare har avtal med Elektrikerna betalar du ungefär 1,9 procent av din lön i medlemsavgift. Procentsatsen kan dock se lite olika ut beroende på vilken typ av avtal det handlar om. Om företaget inte har något avtal finns i stället en fast avgift som du betalar i månaden.

Om du skulle bli arbetslös är medlemsavgiften lägre, liksom om du blir sjuk, är föräldraledig eller studerar.

Utöver din avgift till förbundet Elektrikerna behöver du också betala medlemsavgift till en a-kassa för att kunna få ersättning om du blir arbetslös.

Kontakta Elektrikerna

Har du frågor om de förmåner du får som medlem i Elektrikerna kan du kontakta deras medlemsservice på telefon eller via e-post. Medlemsservicen är tillgänglig under arbetstid på vardagar.

Däremot är det Folksam som kan ge bäst svar på specifika frågor om inkomstförsäkringen, eftersom förbundet har tagit fram försäkringen tillsammans med dem.

Kontaktuppgifter till Folksam
0771-950 950
Folksam: Elektrikernas inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 010-4340500
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Elektrikerna

Elektrikerna har inga omdömen ännu