Finansförbundet inkomstförsäkring

4.5

Vårt omdöme om Finansförbundets inkomstförsäkring

Om du jobbar inom bank och finans är Finansförbundets inkomstförsäkring en värdefull förmån du har genom ditt fackliga medlemskap. På så sätt är din inkomst försäkrad om du skulle bli arbetslös i upp till 120 arbetsdagar. Om du vill förlänga ersättningsperioden eller höja taket för inkomstförsäkringen finns det också tilläggsförsäkringar att teckna.

Det finns inte någon tydlig kontaktväg att gå inom förbundet om du vill veta mer om inkomstförsäkringen. Då är det i stället försäkringsbolaget Bliwa som du kan höra av dig till för att ställa dina frågor.

Fördelar
  • Gratis första tre månaderna
  • Kan utökas till 300 dagar
  • Tilläggsförsäkring gratis i tre månader
Nackdelar
  • Ingen tydlig kontaktväg inom förbundet
Gå till Finansförbundet

Hur hög ersättning ger Finansförbundets inkomstförsäkring?

Finansförbundets inkomstförsäkring ersätter upp till 80 procent av din tidigare lön vid arbetslöshet. Den högsta lönen som går att försäkra är 80 000 kronor i månaden.

Exempel: En månadslön på 50 000 blir ungefär 36 639 kronor efter skatt. A-kassan ger bara 18 990 kronor i månaden de första 100 dagarna. Finansförbundets inkomstförsäkring kan ge dig 9 375 kronor till, så att du kommer upp i 80 procent av din månadslön efter skatt (cirka 28 365 kronor i månaden).

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring 

Tjänar du mer än 80 000 kronor i månaden finns det en tilläggsförsäkring som du kan teckna. Du kan välja att antingen höja inkomsttaket till 100 000 eller 120 000 kronor i månaden.

Tips! När du går med i Finansförbundet får du tilläggsförsäkringen gratis de första tre månaderna.
Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
80 000 kr/mån 120 000 kr/mån

Hur länge får man ersättning från Finansförbundets inkomstförsäkring?

Blir du arbetslös kan du få ersättning i upp till 120 dagar från Finansförbundets inkomstförsäkring. Den tar då vid där a-kassans ersättning tar slut både under de första 100 dagarna, och under 20 dagar från att a-kassans tak blir lägre.

Tips! Omfattas du av BAO-avtalet (Bankinstitutens Arbetsgivarorganisation) omfattas du även av Trygghetsfonden. Därifrån kan du få ersättning för inkomstbortfall de första 100 dagarna och söka bidrag för att studera eller starta eget företag.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Vill du kunna få full ersättning längre än 120 dagar kan du teckna en tilläggsförsäkring. För en extra summa i månaden ger den dig hela 300 ersättningsdagar, vilket är hela a-kassans ersättningsperiod.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
120 dagar 300 dagar

Vilka villkor har Finansförbundets inkomstförsäkring?

Du omfattas automatiskt av inkomstförsäkringen när du är medlem i Finansförbundet. Du måste dock även vara med i en a-kassa för att kunna använda inkomstförsäkringen.

Kvalifikationstiden är 12 månader, men om du har haft en likvärdig inkomstförsäkring och vill byta till Finansförbundets kan du tillgodoräkna dig tiden därifrån. Det gäller även för tilläggsförsäkringar som motsvarar dem som Finansförbundet erbjuder, så länge det inte uppstår något tidsglapp mellan försäkringarna.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Du kan vara med i vilken a-kassa du vill, och kan då använda inkomstförsäkringen som komplement när du blir beviljad ersättning. Finansförbundet rekommenderar Finans- och försäkringsbranschens a-kassa till sina medlemmar.

Tänk på! Du kan inte få ersättning från inkomstförsäkringen om du inte är medlem i en a-kassa.
Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i Finansförbundet
Villkor för att få ersättning
  • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
  • Du är medlem i en a-kassa och uppfyller deras villkor för ersättning.

Vad kostar inkomstförsäkringen från Finansförbundet?

Finansförbundet har olika avgiftsnivåer beroende på inkomst. Alla som tjänar över 25 000 kronor och därmed har nytta av inkomstförsäkringen betalar dock samma medlemsavgift.

För att kunna använda inkomstförsäkringen i framtiden behöver du också betala medlemsavgift till en a-kassa. Den kostnaden ingår inte i avgiften till Finansförbundet.

Kontakta Finansförbundet

Det är Finansförbundets medlemsregister som har hand om frågor som rör medlemskapet i förbundet. Dem når du på telefon på vardagar. Däremot anger förbundet inte någon e-postadress till medlemsregistret. För att skriva till förbundet behöver du vara inloggad som medlem.

Det försäkringsbolag som har hand om Finansförbundets inkomstförsäkring är Bliwa. För närmare frågor om försäkringen eller om din ersättning är det därför dem som du ska kontakta.

Kontaktuppgifter till Bliwa
08-6962260
inkomstforsakring@bliwa.se
Bliwa: Finansförbundets inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-6140300
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Finansförbundet

Finansförbundet har inga omdömen ännu