Forena inkomstförsäkring

4.0

Vårt omdöme om Forenas inkomstförsäkring

Forenas inkomstförsäkring ingår för alla yrkesverksamma medlemmar under 65, även för dig som i dag inte har en lön över a-kassans tak. På så sätt är du redan försäkrad om du skulle få en högre lön i framtiden. Villkoren för inkomstförsäkringen är desamma som för alla inkomstförsäkringar, och Forena ställer inga ytterligare krav utöver dessa.

Inkomsttaket är inte bland de högsta på marknaden, men det finns en tilläggsförsäkring att teckna för den som tjänar över 60 000 kronor i månaden. Du kan även skaffa en tilläggsförsäkring för att förlänga ersättningsperioden till 300 dagar.

Fördelar
  • Gratis första tre månaderna
  • Gäller alla medlemmar oavsett lön
  • Kan utökas till hela a-kasseperioden
Nackdelar
  • Inte bland de högsta inkomsttaken
Gå till Forena

Hur hög ersättning ger Forenas inkomstförsäkring?

A-kassan kan bara ge dig 80 procent av din lön i ersättning om du tjänar högst 33 000 kronor. Med Forenas inkomstförsäkring kan du få 80 procent av din faktiska lön efter skatt när du tjänar mer pengar än så. Den högsta lönen som inkomstförsäkringen kan ge full ersättning för är 60 000 kronor i månaden.

Exempel: Med 60 000 kronor i månaden före skatt har du rätt till ersättning på cirka 33 318 kronor i månaden efter skatt om du skulle bli arbetslös. A-kassan kan ge dig 18 990 kronor av detta, och Forenas inkomstförsäkring ger dig de 14 328 kronor som saknas.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring 

Om den ordinarie försäkringen inte täcker din lön kan du teckna en tilläggsförsäkring för att höja inkomsttaket. Då kan du få ersättning för en månadslön på upp till 100 000 kronor i månaden om du skulle bli arbetslös.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
60 000 kr/mån 100 000 kr/mån

Hur länge får man ersättning från Forenas inkomstförsäkring?

Din inkomstförsäkring hos Forena ger ersättning i 120 dagar. Under den perioden får du alltså extra ersättning från försäkringen utöver din ersättning från a-kassan, så att den totala summan kommer upp till 80 procent av din lön efter skatt.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Det är inte alltid som 120 dagars ersättning räcker när du ska söka nytt jobb. Därför erbjuder Forena en tilläggsförsäkring som räcker hela a-kassans ersättningsperiod, så att din ersättning inte blir drastiskt mindre efter den första perioden.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
120 dagar 300 dagar

Vilka villkor har Forenas inkomstförsäkring?

Alla yrkesverksamma medlemmar i Forena omfattas av inkomstförsäkringen, så länge de inte har fyllt 65 år. Det gäller även dig som tjänar mindre än a-kassans tak. Forena räknar nämligen med att din lön kan höjas senare under ditt medlemskap.

Det som krävs för att gå med i Forena är att du jobbar inom försäkringsbranschen.

Innan du kan få ersättning från försäkringen måste du ha varit medlem i både Forena och en a-kassa i minst 12 månader. Du kan dock också räkna med tiden från en tidigare inkomstförsäkring från ett annat fackförbund, om du byter från denna till Forena.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning från inkomstförsäkringen, men du kan välja vilken a-kassa du vill. En a-kassa som organiserar samma yrkesgrupp som Forena är Finans- och försäkringsbranschens a-kassa.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Yrkesverksam medlem i Forena
  • Under 65 år
Villkor för att få ersättning
  • Du måste ha haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
  • Du måste vara medlem i en a-kassa sedan minst 12 månader tillbaka.

Vad kostar inkomstförsäkringen från Forena?

De första tre månaderna bjuder Forena på medlemskapet, men inkomstförsäkringen ingår redan från dag ett. Den ordinarie avgiften är densamma för alla medlemmar som tjänar 20 500 kronor i månaden eller mer. Tjänar du mindre än så gäller lägre medlemsavgifter beroende på inkomst.

Tips! Om du blir arbetslös och har lägre inkomst under en period kan du ansöka om reducerad medlemsavgift hos Forena.

Kom ihåg att du också ska betala en separat medlemsavgift till den a-kassa som du är med i.

Kontakta Forena

Kontakta Forena om du har frågor som rör att gå med i förbundet, och därmed få inkomstförsäkringen som en medlemsförmån. Medlemsservicen, som tar emot frågor om att bli medlem, har dock bara telefontid på förmiddagar.

För mer specifika frågor om inkomstförsäkringen och dess ersättning är det dock Bliwa som du ska vända dig till. De är nämligen det försäkringsbolag som har hand om Forenas inkomstförsäkring.

Kontaktuppgifter till Bliwa
08-696 22 60
inkomstforsakring@bliwa.se
Bliwa: Forena inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-7911700
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Forena

Forena har inga omdömen ännu