Vad kostar en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring kostar olika mycket beroende på vilken inkomstförsäkring du är eller blir medlem i och hur mycket du tjänar per månad (efter skatt). I vissa fall ingår inkomstförsäkring när du blir medlem i ett fackförbund och i andra fall beräknas din premie utifrån din lön. Det finns även inkomstförsäkringar som har en fast månadsavgift.

Om din premie beräknas utifrån din lön blir den högre ju mer du tjänar, vilket är logiskt eftersom det innebär en större risk för den som ger ut inkomstförsäkringen. Eftersom de flesta inkomstförsäkringar ger upp till 80 % av din lön i ersättning blir även ersättningen för någon med hög lön mer än för en person med lägre lön.

Tips! Om du vill veta vad en inkomstförsäkring kostar för dig bör du börja med att ta reda på vilken inkomstförsäkring som passar bäst för dig. Passar flera olika inkomstförsäkringar är det bäst att jämföra de olika inkomstförsäkringarna utifrån dina behov. Du kan därefter gå vidare till respektive inkomstförsäkrings hemsida för att räkna ut mer exakt vad din månadsavgift kommer bli.

Många inkomstförsäkringar har en viss maximal ersättning. Om den maximala ersättningen är mindre än 80 % av din nuvarande lön kan du behöva betala en extra premie för en tilläggsförsäkring. Genom en tilläggsförsäkring får du ett högre belopp för maximal ersättning så att du verkligen kan få ut 80 % av din lön vid arbetslöshet.

Väljer du en tilläggsförsäkring kostar inkomstförsäkringen något mer än om du inte gör det, men det kan innebära stor trygghet om du skulle bli arbetslös.

Arbetslöshet utan inkomstförsäkring kan bli tufft

Att bli arbetslös är för många en oförutsägbar händelse, och det är även svårt att föreställa sig att behöva leva utan inkomst. Du kan förvisso få ut en viss ersättning från a-kassan, men om du tjänar mer än 25 025 kronor i månaden (taket för a-kassa) och blir arbetslös utan inkomstförsäkring måste du göra drastiska förändringar i din livsstil för att få ekonomin att gå runt.

Tack vare en inkomstförsäkring kan du få ut nästan lika mycket pengar i månaden som innan du förlorade ditt arbete, något som kan vara oerhört betryggande medan du letar efter ett nytt jobb. Kostnaden för en inkomstförsäkring är därför relativt liten jämfört med vad den kan vara värd i framtiden.