Journalistförbundet inkomstförsäkring

 • Försäkrar lön på upp till 60 000 kr/mån
 • Ger ersättning i upp till 200 dagar
 • Kostar endast 60-420 kr/mån
Maximal lön att försäkra
3.0/5
Ersättningstid
3.5/5
Krav
4.0/5
Support
5.0/5
Totalbetyg
3.9/5
LÄS MER & ANSÖK

Journalistförbundets inkomstförsäkring gör det möjligt att skydda din lön mot arbetslöshet. Inkomstförsäkringen har ett hyfsat högt tak för maximal lön att försäkra. Ersättningstiden är relativt kort men kan utökas med den tilläggsförsäkring som Journalistförbundet erbjuder. 

Det finns inga särskilda krav för att kunna teckna inkomstförsäkringen från Journalistförbundet. Som för de flesta andra inkomstförsäkringar måste du vara medlem i en a-kassa för att kunna få ersättning. Vilken a-kassa att vara medlem i är däremot valfritt. 

Maximal lön att försäkra

3.0/5

Med Journalistförbundets inkomstförsäkring har du möjlighet att försäkra inkomster på upp till 60 000 kr/mån. Med inkomstförsäkring från Journalistförbundet och ersättning från a-kassa kan du då behålla 80 % av din tidigare lön vid eventuell arbetslöshet. Det finns även möjlighet att teckna en tilläggsförsäkring från Journalistförbundet som även den försäkrar inkomster på upp till 60 000 kr/mån. Med tilläggsförsäkringen kan du därför inte försäkra en högre lön men du får däremot en längre ersättningsperiod.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
60 000 kr/mån 60 000 kr/mån

Ersättningstid

3.5/5

Med en inkomstförsäkring från Journalistförbundet kan du få ersättning i upp till 100 ersättningsdagar vid arbetslöshet. Har du valt att teckna tilläggsförsäkringen som Journalistförbundet erbjuder kan du utöka skyddet med ytterligare 200 ersättningsdagar. Totalt får du ersättning i upp till 300 ersättningsdagar vilket motsvarar den ersättningsperiod som de flesta a-kassor har. Du får ersättning från både a-kassan och inkomstförsäkringen i upp till 300 ersättningsdagar vilket innebär att du har fullt skydd. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 dagar 200 dagar

Krav

4.0/5

För att ta del av Journalistförbundets inkomstförsäkring behöver du bli medlem i Journalistförbundet. Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet och du betalar en avgift till fackförbundet som baseras på din månadslön. För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen krävs det även att du är medlem i en a-kassa. 

Journalistförbundets inkomstförsäkring gäller även för dig som är egenföretagare/VD vilket innebär att journalister som frilansar också kan ta del av inkomstförsäkringen. Kraven för att gå med i Journalistförbundet varierar beroende på om du är anställd eller egenföretagare/VD men de motsvarar de krav som de flesta inkomstförsäkringar tillämpar. 

Krav på dig som är anställd
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i en a-kassa
 • Du omfattas av LAS
Krav på dig som är egenföretagare/VD
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i en a-kassa
 • Du omfattas av LAS

Support

5.0/5

Journalistförbundet når du på telefon under vanliga kontorstider eller dygnet runt via ett kontaktformulär som du hittar på förbundets hemsida. Förbundets telefonväxel har lite olika öppettider under veckan men är generellt snabba på att svara på de frågor du kan tänkas ha. För att få svar på din fråga/dina frågor snabbare så finns speciella direktnummer till specialiserade avdelningar. Detta är dock något som förbundets växel kan hjälpa dig med. Du kan även nå förbundet genom att besöka deras fysiska adress eller skicka e-post.

Chat E-post Facebook Telefon Twitter
- Skicka e-post Gå till Facebook Ring 08-6137500 Gå till Twitter
Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-6137500
Twitter Gå till Twitter

Vem kan teckna en inkomstförsäkring från Journalistförbundet?

Du kan teckna en inkomstförsäkring från Journalistförbundet om du arbetar som något av följande:

 • Chefredaktör
 • Content manager
 • Fotograf
 • Frilansfotograf
 • Frilansjournalist
 • Förlagsredaktör
 • Intervjuare
 • Journalist
 • Korrekturläsare
 • Mediebevakare
 • Naturfotograf
Visa fler yrkesområden

Omdömen om Journalistförbundet

Omdömen (0 st)
Journalistförbundet har inga omdömen ännu
Skriv omdöme om Journalistförbundet
Du måste välja ett betyg

Om Journalistförbundet

Journalistförbundet är ett fackförbund för enbart journalister samt ett yrkesförbund som arbetar med frågor som är speciellt förknippade med journalistyrket. Cirka 90 % av Sveriges yrkesverksamma journalister är medlemmar i förbundet. Både frilansande och fastanställda journalister är välkomna att bli medlemmar i Journalistförbundet. 

Förbundets inkomstförsäkring utgörs dels av en obligatorisk basförsäkring där personer som tjänar upp till 60 000 kronor per månad är försäkrade i 100 dagar. Den andra delen av inkomstförsäkringen är frivillig och en så kallad tilläggsförsäkring, denna garanterar den försäkrade medlemmen ersättning i ytterligare 100 arbetsdagar. För att bli garanterad ersättning vid arbetslöshet via Journalistförbundets inkomstförsäkring, måste man varit medlem i förbundet samt i en godkänd och registrerad svensk a-kassa i minst 360 dagar utan uppehåll. Tilläggsförsäkringen innebär en månadsavgift på 65 kronor utöver den existerande medlemsavgiften. Förutom inkomstförsäkring erbjuder också Journalistförbundet kameraförsäkring och kapitalförsäkring som är en typ av pensionssparande.

LÄS MER & ANSÖK

Du kommer direkt till Journalistförbundets hemsida


Evelina Grenehed

Skribent

Inkomstförsäkringar
Visa fler inkomstförsäkringar