Lärarnas Riksförbund inkomstförsäkring

 • Försäkrar lön på upp till 60 000 kr/mån
 • Ger ersättning i upp till 200 dagar
 • Anpassar avgiften efter lönen
Maximal lön att försäkra
4.0/5
Ersättningstid
4.5/5
Krav
4.0/5
Support
4.5/5
Totalbetyg
4.3/5
LÄS MER & ANSÖK

Lärarnas Riksförbunds inkomstförsäkring gör att du kan känna dig tryggare vid ofrivillig arbetslöshet. Inkomstförsäkringen gör det möjligt att försäkra relativt höga löner och ersättningstiden gäller även den hyfsat länge. Däremot har Lärarnas Riksförbund ingen tilläggsförsäkring och skyddet kan därför inte utökas. 

För att få teckna själva inkomstförsäkringen finns det inga särskilda krav. Däremot måste du vara medlem i Akademikerförbundets a-kassa (AEA) för att få rätt till ersättning. Inkomstförsäkringen gäller heller inte för egenföretagare/VD. 

Maximal lön att försäkra

4.0/5

Genom att bli medlem i Lärarnas Riksförbund ingår en inkomstförsäkring som täcker inkomster på upp till 60 000 kr/mån. Tack vare en inkomstförsäkring är det möjligt att behålla upp till 80 % av din tidigare lön vid eventuell arbetslöshet. Inkomstförsäkringen från Lärarnas Riksförbund är ett komplement till a-kassan. Eftersom a-kassan enbart försäkrar inkomster på upp till 25 025 kr ges betydligt mer ersättning med en inkomstförsäkring. I dagsläget erbjuder Lärarnas Riksförbund ingen tilläggsförsäkring och därför är 60 000 kr/mån den maximala lön som går att försäkra.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
60 000 kr/mån -

Ersättningstid

4.5/5

Lärarnas Riksförbunds inkomstförsäkring ger ersättning i upp till 200 ersättningsdagar. De flesta a-kassor ger däremot ersättning i 300 ersättningsdagar vilket innebär att med en inkomstförsäkring från Lärarnas Riksförbund får du full ersättning de första 200 dagarna och därefter enbart ersättning från a-kassan. De inkomstförsäkringar som erbjuder fullt skydd har ersättningsperiod på 300 ersättningsdagar så som a-kassan har. Det innebär alltså att Lärarnas Riksförbunds inkomstförsäkring det ersättning i ca 2/3 av antalet möjliga ersättningsdagar. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
200 dagar -

Krav

4.0/5

Själva inkomstförsäkringen från Lärarnas Riksförbund är egentligen kostnadsfri eftersom den ingår i medlemskap i fackförbundet. Vad medlemskap i fackförbundet kostar varierar beroende på din nuvarande inkomst. Inkomstförsäkringen gäller inte dig som arbetar som egenföretagare/VD men det är oftast inte aktuellt inom detta yrkesområde.

För att kunna få ersättning från a-kassan krävs det att du är medlem i Akademikernas a-kassa (AEA). Det kan därför tillkomma en avgift för medlemskap i a-kassan. Utöver det är det inga särskilda krav du ska uppfylla för medlemskap i Lärarnas Riksförbund, bortsett från de standardkrav som gäller i princip alla inkomstförsäkringar. 

Krav på dig som är anställd
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har inte har fyllt 64 år
 • Du är medlem i Akademikernas a-kassa
 • Du omfattas av LAS
Krav på dig som är egenföretagare/VD
 • Godkänner ej egenföretagare eller VD.

Support

4.5/5

Lärarnas Riksförbund erbjuder stöd och support via både telefon och e-post. Telefonväxeln nås under vanliga kontorstider och kan svara på frågor om din inkomstförsäkring, din anställning, lön eller andra arbetsrelaterade frågor. Du kan utöver att ringa även nå Lärarnas Riksförbund med brev eller genom ett frågeformulär du hittar på deras hemsida.

Chat E-post Facebook Telefon Twitter
- Skicka e-post Gå till Facebook Ring 08-6132700 Gå till Twitter
Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-6132700
Twitter Gå till Twitter

Vem kan teckna en inkomstförsäkring från Lärarnas Riksförbund?

Du kan teckna en inkomstförsäkring från Lärarnas Riksförbund om du arbetar som något av följande:

 • Adjunkt
 • Ateljerista
 • Bildlärare
 • Bildpedagog
 • Danslärare
 • Danspedagog
 • Docent
 • Doktorand
 • Dramapedagog
 • Folkhögskolelärare
 • Fritidspedagog
Visa fler yrken

Omdömen om Lärarnas Riksförbund

Omdömen (0 st)
Lärarnas Riksförbund har inga omdömen ännu
Skriv omdöme om Lärarnas Riksförbund
Du måste välja ett betyg

Om Lärarnas Riksförbund

Lärarnas Riksförbund är en akademisk förening som samlar och organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Förbundet har cirka 90 000 medlemmar och är en del av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. Som medlem får man tillgång till en rad rabatter och förmåner som medlemsjour, medlemstidning, utbildningar och försäkringar. Den viktigaste försäkringen är inkomstförsäkringen. När man ingår i Lärarnas Riksförbund så omsluts man automatiskt av en inkomstförsäkring. 

Förutom medlemskap i förbundet måste man se till att vara medlem i en a-kassa om man vill vara säker på att få ersättning från försäkringen vid arbetslöshet. Många i Lärarnas Riksförbund är medlemmar i AEA, akademikernas erkända arbetslöshetskassa. Lärarnas Riksförbunds inkomstförsäkring berättigar den som uppfyller a-kassans krav en arbetslöshetsersättning som uppgår till hela 80 % av den försäkrades tidigare månadslön. Maxbeloppet som kan försäkras är 60 000 kronor och försäkringen ger ersättning i högst 200 dagar.

LÄS MER & ANSÖK

Du kommer direkt till Lärarnas Riksförbunds hemsida


Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@inkomstförsäkring.se