LIVS inkomstförsäkring

 • Försäkrar lön på upp till 9 999 kr/mån
 • Ger ersättning i upp till 200 dagar
 • Anpassar avgiften efter lönen
Maximal lön att försäkra
3.0/5
Ersättningstid
3.0/5
Krav
4.0/5
Support
5.0/5
Totalbetyg
3.8/5
LÄS MER & ANSÖK

LIVS inkomstförsäkring gör att du kan behålla en del av din lön vid ofrivillig arbetslöshet. Det tak som finns för vilka inkomster som går att försäkra är relativt lågt men om din inkomst är under taket kan LIVS vara ett alternativ. Dock ges ersättning enbart under en relativt kort ersättningstid och det finns ingen tilläggsförsäkring som kan förlänga skyddet.

För få ersättning från LIVS inkomstförsäkring krävs att du är medlem i en a-kassa, det finns dock inga krav på vilken a-kassa. De övriga krav som LIVS har för medlemskap motsvarar de krav som de flesta inkomstförsäkringar har. 

Maximal lön att försäkra

3.0/5

LIVS inkomstförsäkring ger möjlighet att försäkra inkomster på upp till 35 000 kr/mån. Vid eventuell arbetslöshet grundas ersättningen på den försäkrade lönen och den maximala ersättningen som går att få är upp till 80 % av försäkrad lön. Tjänar du mer än 35 000 kr/mån kommer du helt enkelt få ersättning på upp till 80 % av 35 000 kr/mån. Det är alltså fullt möjligt att teckna LIVS inkomstförsäkring trots att du tjänar mer än så men din ersättning beräknas då utifrån den maximala lönen att försäkra. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
Inget tak -

Ersättningstid

3.0/5

Med LIVS inkomstförsäkring ges ersättning i upp till 100 ersättningsdagar. I dagsläget erbjuder LIVS ingen tilläggsförsäkring men de flesta a-kassor ger ersättning i 300 ersättningsdagar. Det innebär att med LIVS inkomstförsäkring är din inkomst fullt skyddad de första 100 ersättningsdagarna och därefter får du enbart ersättning från a-kassan. De inkomstförsäkringar med längst ersättningsperiod erbjuder normalt 300 ersättningsdagar och LIVS erbjuder alltså 1/3 av det som maximalt går att få. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
200 dagar -

Krav

4.0/5

Inkomstförsäkring från LIVS ingår i medlemskap i LIVS fackförbund. För medlemskap i fackförbundet betalas en månadspremie som baseras på din nuvarande inkomst. För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen krävs det även att du är medlem i en a-kassa. En eventuell avgift för a-kassan kan därför tillkomma. 

För att kunna bli medlem i LIVS krävs det att du uppfyller de generella krav som gäller för de flesta inkomstförsäkringar. Du får inte heller vara egenföretagare/VD. 

Krav på dig som är anställd
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har inte har fyllt 64 år
 • Du är medlem i en a-kassa
 • Du omfattas av LAS
Krav på dig som är egenföretagare/VD
 • Godkänner ej egenföretagare eller VD.

Support

5.0/5

LIVS går att kontakta dygnet runt tack vare det formulär du hittar på förbundets hemsida. Där uppger du ditt ärende och väljer sedan hur du vill bli kontaktad: via e-post eller via telefon. Supportavdelningen går att kontakta (och kontaktar dig som fylld i formuläret) under vanliga kontorstider. Du kan även nå olika avdelningar inom förbundets genom de kontaktuppgifter du hittar på hemsidan.

Chat E-post Facebook Telefon Twitter
- Skicka e-post Gå till Facebook Ring 08-7962900 Gå till Twitter
Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-7962900
Twitter Gå till Twitter

Vem kan teckna en inkomstförsäkring från LIVS?

Du kan teckna en inkomstförsäkring från LIVS om du arbetar som något av följande:

 • Bagare
 • Bryggare
 • Charkuterist
 • Chaufför
 • Kafferostare
 • Konditor
 • Lagerarbetare
 • Lastbilschaufför
 • Livsmedelsarbetare
 • Livsmedelsingenjör
 • Livsmedelstekniker
Visa fler yrken

Omdömen om LIVS

Omdömen (0 st)
LIVS har inga omdömen ännu
Skriv omdöme om LIVS
Du måste välja ett betyg

Om LIVS

LIVS är fackförbundet som organiserar personer som är yrkesverksamma inom livsmedelsindustrin, exempelvis bagare, slaktare, maskinskötare, konditorer, anställda inom tobaksfabriker, mejerier, vin- och spritindustrin med mera. Som medlem i LIVS fackförbund ingår många försäkringar bland annat hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, barngrupplivförsäkring samt inkomstförsäkring vid eventuell arbetslöshet. Försäkringsgivare är bolaget Folksam och ytterligare tilläggsförsäkringar går att teckna som sjuk- och efterlevandeförsäkring och barnförsäkring. Skulle en medlem stå utan arbete är denne inkomstförsäkrad. Detta innebär en månatlig ersättning utöver a-kassans ersättningstak på 25 025 kronor. 

Inkomstförsäkringen är till för den som tjänar mer än det lagstadgade taket, på så sätt kan den försäkrade få ut cirka 80 % av sin tidigare inkomst även under arbetslösheten. Man kan säga att en inkomstförsäkring täcker glappet mellan det statliga takbeloppet och den egna lönen. För att inkomstförsäkringen ska gälla måste man ha varit oavbruten medlem i LIVS i ett år innan arbetslösheten.

LÄS MER & ANSÖK

Du kommer direkt till LIVSs hemsida


Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@inkomstförsäkring.se