LIVS inkomstförsäkring

4.5

Vårt omdöme om LIVSs inkomstförsäkring

För den som tjänar mer än taket för a-kassan ger Livs inkomstförsäkring extra trygghet. Inkomstförsäkringen gäller utan övre tak, vilket innebär att du kan försäkra din inkomst utan att oroa dig för om försäkringen räcker till om du skulle bli arbetslös.

Antalet ersättningsdagar i inkomstförsäkringen är 200 dagar, vilket är fler än många andra fackförbund erbjuder i sina basförsäkringar. Dock finns det ingen tilläggsförsäkring för att förlänga antalet dagar, utan det behöver du i så fall lösa med en privat försäkring.

Något som sticker ut hos Livs är att du inte kan gå med i fackförbundet utan att gå med i Livs a-kassa samtidigt. Det ger mindre frihet att välja a-kassa själv, men å andra sidan är a-kassa hur som helst ett grundkrav för att kunna få ersättning även från inkomstförsäkringen.

Fördelar
  • Inget lönetak
  • Ger ersättning i 200 dagar
Nackdelar
  • Inget tillägg för fler ersättningsdagar
Gå till LIVS

Hur hög ersättning ger LIVSs inkomstförsäkring?

Som mest kan du få 80 procent av din tidigare lön i ersättning, om du har Livs inkomstförsäkring och är medlem i a-kassan. Livs har ingen gräns för vilken månadslön du kan försäkra, utan det är din inkomst som avgör vad du kan få i ersättning.

Exempel: Med 35 000 i månadslön får du ut cirka 27 000 kronor efter skatt. Blir du arbetslös har du då möjlighet att få ungefär 20 000 kronor i månaden i ersättning efter skatt. Om du inte har inkomstförsäkring utan bara medlemskap i a-kassan kan du bara få högst 18 990 kronor.
Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
Inget tak -

Hur länge får man ersättning från LIVSs inkomstförsäkring?

Livs inkomstförsäkring ger upp till 200 dagars ersättning. Det räcker alltså för ungefär nio månaders arbetslöshet.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
200 dagar -

Vilka villkor har LIVSs inkomstförsäkring?

Villkoren för Livs inkomstförsäkring är de grundläggande för de flesta inkomstförsäkringar. Du måste vara medlem för att den ska gälla dig, både i Livs och i a-kassan. Du kan bli medlem i Livs om du arbetar inom livsmedelsindustrin.

För att få ersättning krävs det dels att du uppfyller a-kassans krav och får ersättning därifrån, dels att du har haft inkomstförsäkringen i minst 12 månader. Har du bytt fackförbund och hade en inkomstförsäkring tidigare brukar det gå bra att räkna med medlemstiden hos förra förbundet, så länge medlemskapen är sammanhängande.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Fackförbundet Livs och Livs a-kassa använder sig av samma medlemsansökan. Så även om Livs inte anger något krav på en särskild a-kassa, verkar det ändå som att du behöver gå med i båda.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i Livs
  • Medlem i Livs a-kassa
Villkor för att få ersättning
  • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
  • Du blir beviljad ersättning från a-kassan.

Vad kostar inkomstförsäkringen från LIVS?

Eftersom ansökan till Livs fackförbund och a-kassa är densamma, räknas även medlemsavgifterna för dessa ihop. Avgiftens storlek beror på din inkomst, men alla som tjänar över a-kassans tak betalar den högsta avgiften. Det är de som har den största nyttan av inkomstförsäkringen.

Tänk på! Rapportera din nya inkomst till förbundet ifall din lön förändras, så att du får rätt ersättning om du behöver det i framtiden.

Kontakta LIVS

Livs går att kontakta via telefon och mejl med frågor om medlemskap eller avgifter. När det gäller inkomstförsäkringen kan du dock ställa dina frågor till Folksam, som har hand om inkomstförsäkringen.

Kontaktuppgifter till Folksam
0771-950 950
Folksam: Livs inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-7962900
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om LIVS

LIVS har inga omdömen ännu