Naturvetarna inkomstförsäkring

 • Försäkrar lön på upp till 160 000 kr/mån
 • Ger ersättning i upp till 300 dagar
 • Kostar endast 250 kr/mån
Maximal lön att försäkra
4.5/5
Ersättningstid
4.5/5
Krav
4.0/5
Support
4.5/5
Totalbetyg
4.4/5
LÄS MER & ANSÖK

Naturvetarnas inkomstförsäkring gör att du kan känna dig något säkrare vid eventuell arbetslöshet. Naturvetarna har ett förhållandevis högt tak för vilka inkomster som går att försäkra. Ersättningstiden är dessutom ovanligt lång jämfört med andra inkomstförsäkringar, särskilt med den tilläggsförsäkring som erbjuds. 

För att kunna teckna inkomstförsäkringen från Naturvetarna krävs det att du har läst minst 180 högskolepoäng. Du måste även vara medlem i Akademikernas a-kassa (AEA) för att få rätt till själva ersättningen. 

Maximal lön att försäkra

4.5/5

Naturvetarnas inkomstförsäkring täcker inkomster på upp till 80 000 kr/mån. Det finns även en tilläggsförsäkring som är valfri att teckna. Med tilläggsförsäkringen gäller samma maximala lön att försäkra på 80 000 kr/mån men däremot ges ersättning under en längre ersättningsperiod. Inkomstförsäkringen fungerar som ett komplement till a-kassan vilket gör att du totalt kan få ersättning på upp till 80 % av din tidigare inkomst vid eventuell arbetslöshet. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 000 kr/mån 160 000 kr/mån

Ersättningstid

4.5/5

Med Naturvetarnas grundförsäkring ges ersättning i upp till 150 ersättningsdagar vid ofrivillig arbetslöshet. Genom att teckna tilläggsförsäkringen ges ytterligare 180 ersättningsdagar vilket totalt ger en ersättningsperion på 330 ersättningsdagar. Naturvetarna är i dagsläget det enda fackförbund som erbjuder en ersättningsperiod på mer än 300 ersättningsdagar. Vad som dock är värt att a-kassan enbart ger ersättning i 300 ersättningsdagar. Eftersom inkomstförsäkringen är ett komplement till a-kassan kommer ersättning enbart ges från inkomstförsäkringen de sista 30 dagar. Detta gör alltså att ersättningen blir mindre de sista 30 dagarna. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
150 dagar 300 dagar

Krav

4.0/5

Som medlem i Naturvetarna ingår automatiskt inkomstförsäkringen. Medlemskap i Natuvetarna betalas genom en månadspremie som baseras på din nuvarande inkomst. För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen krävs det även att du är medlem i Akademikernas a-kassa (AEA). Det kan därför tillkomma en viss avgift till a-kassan eftersom den inte ingår i medlemskap i fackförbundet. 

Naturvetarna har även ett krav på att medlemmar måste ha studerat minst 180 högskolepoäng. Det är det enda kravet som särskiljer Naturvetarna från andra inkomstförsäkringar och utöver det gäller samma krav som för de flesta andra inkomstförsäkringarna. Inkomstförsäkringen från Naturvetarna gäller även för dig som är egenföretagare/VD. 

Krav på dig som är anställd
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i Akademikernas a-kassa (AEA)
 • Du har minst 180 hp
Krav på dig som är egenföretagare/VD
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i Akademikernas a-kassa (AEA)
 • Du har minst 180 hp

Support

4.5/5

Naturvetarna har en rådgivningstjänst som bemannas av ombudsmän med akademisk utbildning och stor erfarenhet. Du når rådgivningstjänsten mellan 08:30-17:00 under samtliga vardagar.

För specifika frågor gällande Naturvetarnas inkomstförsäkring bör du i första hand kontakta Saco Folksam Försäkrings AB som tillhandahåller inkomstförsäkringen:

Telefontid: Måndag-fredag kl 8-16
Tel: 0770-78 20 50
E-post: kundservice@inkomstforsakring.com
Webbplats: www.inkomstforsakring.com/naturvetarna/inkomstforsakring/

Chat E-post Facebook Telefon Twitter
- Skicka e-post Gå till Facebook Ring 08-4662480 Gå till Twitter
Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-4662480
Twitter Gå till Twitter

Vem kan teckna en inkomstförsäkring från Naturvetarna?

Du kan teckna en inkomstförsäkring från Naturvetarna om du arbetar som något av följande:

 • Agronom
 • Arbetsledare
 • Arbetsmiljöingenjör
 • Arbetsmiljöinspektör
 • Astronom
 • Atomfysiker
 • Bioinformatiker
 • Biokemist
 • Biolog
 • Biomedicinsk analytiker
 • Biotekniker
Visa fler yrken

Omdömen om Naturvetarna

Omdömen (0 st)
Naturvetarna har inga omdömen ännu
Skriv omdöme om Naturvetarna
Du måste välja ett betyg

Om Naturvetarna

Föreningen och Saco-förbundet Naturvetarna har till syfte att organisera yrkesverksamma personer inom den naturvetenskapliga arbetsmarknaden. Personer som är akademiker inom ämnen som fysik, matematik, data, jord, skog och miljö. Fackförbundet är politiskt obundet och har ungefär 32 000 medlemmar. Man kan bli medlem i Naturvetarna om man har studerat minst tre år på universitet eller högskola inom något naturvetenskapligt ämne som exempelvis biologi, geovetenskap, kemi, miljö eller biomedicin. Naturvetarna värnar om sina medlemmar och erbjuder dem ett så kallat trygghetspaket med en rad olika försäkringar, bland annat inkomstförsäkring. 

Förbundet inkomstförsäkring tryggar inkomsten för medlemmar om de skulle bli arbetslösa. Försäkringen ingår i medlemsavgiften och ger den försäkrade upp till 80 % av dennes a-kassegrundade månadsinkomst i ersättning under 150 dagar. Inkomster upp till 100 000 kronor kan försäkras, och ger då en medlem 80 000 kronor i månatlig ersättning om denne skulle förlora jobbet. Det går även att teckna en tilläggsförsäkring som förlänger ersättningsperioden med 150 dagar till totalt 300 dagar.

LÄS MER & ANSÖK

Du kommer direkt till Naturvetarnas hemsida


Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@inkomstförsäkring.se