SEKO inkomstförsäkring

4.0

Vårt omdöme om SEKOs inkomstförsäkring

Sekos inkomstförsäkring riktar sig till en mängd olika yrkesgrupper inom service och kommunikation. Tjänar du mer än a-kassans tak ger inkomstförsäkringen dig möjlighet att få 80 procent av din lön i ersättning, oavsett hur hög lön du hade när du arbetade.

Seko ställer inga krav på vilken a-kassa du behöver vara med i för att använda inkomstförsäkringen, även om de har närmare koppling till just Sekos a-kassa. Dock räcker inkomstförsäkringen bara för högst 100 dagars arbetslöshet, och det går inte att förlänga detta med någon facklig tilläggsförsäkring.

Fördelar
  • Inget inkomsttak
  • Välj a-kassa själv
Nackdelar
  • Räcker bara i 100 dagar
Gå till SEKO

Hur hög ersättning ger SEKOs inkomstförsäkring?

Sekos inkomstförsäkring kan ge dig upp till 80 procent av din tidigare lön i ersättning, om a-kassan inte räcker till detta. Medan a-kassan har ett visst tak för vilka inkomster den ersätter, har inte Sekos inkomstförsäkring någon övre gräns.

Exempel: Björn och Clara blir båda arbetslösa och söker ersättning från a-kassan. Björn har haft 25 000 kronor i månadslön och kan få 80 procent av denna lön i ersättning, eftersom den ligger inom a-kassans tak. Clara har tjänat 35 000 kronor i månaden, men kan bara få 26 400 kronor av a-kassan. Då behöver Clara en inkomstförsäkring för att komma upp i 80 procent av lönen, det vill säga 28 000 kronor före skatt.
Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
Inget tak -

Hur länge får man ersättning från SEKOs inkomstförsäkring?

Du kan få ersättning från Sekos inkomstförsäkring i högst 100 dagar. Den räcker alltså en tredjedel av tiden som a-kassan som längst kan ge ersättning.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 dagar -

Vilka villkor har SEKOs inkomstförsäkring?

Du skaffar inkomstförsäkringen genom att bli medlem i fackförbundet Seko. De tar emot medlemmar inom följande branscher: civil, energi, försvar, post, sjöfolk, tele, trafik, vård, väg och ban.

Innan du kan söka ersättning behöver du uppfylla en kvalifikationstid på 12 månader. Det innebär att du behöver ha varit medlem oavbrutet i Seko eller ett annat fackförbund med obligatorisk inkomstförsäkring under det senaste året. Du ska inte heller ha varit arbetslös under den tiden, om inget annat framgår av dina försäkringsvillkor.

Grundförutsättningen för att få ersättning är att du blir beviljad a-kassa. Har din tidigare lön överstigit a-kassans tak täcker då inkomstförsäkringen upp för den ersättning som saknas.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Sekos inkomstförsäkring gäller oavsett vilken a-kassa du väljer att vara medlem i. Däremot har Seko en egen a-kassa som passar dig som tillhör någon av Sekos medlemsgrupper.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i Seko
  • Medlem i en a-kassa
Villkor för att få ersättning
  • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
  • Du har inte varit arbetslös under kvalifikationstiden.
  • Du har en inkomst på mer än 25 025 kronor i månaden.
  • Du blir beviljad ersättning från a-kassan.

Vad kostar inkomstförsäkringen från SEKO?

Det är din inkomst som avgör vilken månadsavgift du betalar till Seko, där din inkomstförsäkring ingår. Ju högre månadslön en medlem har, desto högre är avgiften. Det innebär också att du betalar mer i avgift om du faktiskt tjänar över a-kassans tak och därmed har nytta av inkomstförsäkringen.

I din medlemsavgift till förbundet ingår inte medlemskap i Sekos a-kassa. Du måste ansöka om ett separat medlemskap i en a-kassa för att kunna få någon ersättning om du blir arbetslös i framtiden.

Kontakta SEKO

Har du frågor om medlemskapet i Seko kan du vända dig till medlemsservicen Seko Direkt. De kan även svara på frågor om inkomstförsäkringen som ingår och avgiften som du ska betala till förbundet.

Folksam kan också svara på frågor om inkomstförsäkringen, till exempel om ersättningen du kan få.

Kontaktuppgifter till Folksam
0771-950 950
Folksam: Seko inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 0770-457900
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om SEKO

Hej! Lagom snällt att erbjuda inkomstgaranti när man betalat in många tusentals kronor till ett falskt fackförbund som SEKO. De ville ha mina pengar men när jag behövde hjälp fanns det ingen att få och det där med inkomstgaranti var något jag hittade själv av en slump på deras hemsida, för deras fackombud nämnde då inget om det och då talade jag med minst tre personer vid olika tillfällen. Jag blev direkt motarbetad av facket när jag blev arbetslös så jag betalade alltså en väldans massa pengar till SEKO för att bli motarbetad när jag var i störst behov av hjälp, tror inte det är möjligt att agera på ett vidrigare sätt än detta fackförbund. Jag kan tillägga att den där inkomstgarantin kommer inte i närheten av vad jag betalat in till dem genom åren så gör dig själv en tjänst och gå aldrig med i detta fackförbund och du kommer att spara mycket pengar på det. Ta hand om er för det kommer inte SEKO att göra i alla fall. Glada hälsningar Anders
av Anders Gustavsson