SRAT inkomstförsäkring

 • Försäkrar lön på upp till 160 000 kr/mån
 • Ger ersättning i upp till 330 dagar
 • Kostar endast 129-370 kr/mån
Maximal lön att försäkra
4.0/5
Ersättningstid
4.5/5
Krav
4.5/5
Support
4.0/5
Totalbetyg
4.3/5
LÄS MER & ANSÖK

SRATs inkomstförsäkring gör att du kan behålla en del av din lön vid eventuell arbetslöshet. SRAT har ett tak för maximal lön att försäkra som är relativt högt. Ersättningstiden är hyfsat lång med den grundförsäkring som finns men kan även förlängas med SRATs tilläggsförsäkring. 

För att kunna teckna inkomstförsäkringen från SRAT måste du uppfylla de krav som de flesta inkomstförsäkringar har. Något som utmärker SRAT är att du måste vara medlem i Akademikernas a-kassa (AEA), till skillnad från många andra som tillåter valfri a-kassa. 

Maximal lön att försäkra

4.0/5

Med en inkomstförsäkring från SRAT är det möjligt att försäkra inkomster på upp till 80 000 kr/mån. Genom att teckna SRAT inkomstförsäkring är det möjligt att behålla upp till 80 % av din tidigare vid eventuell arbetslöshet. SRAT erbjuer även en tilläggsförsäkring som är valfri att teckna. Med tilläggsförsäkringen gäller samma maximala lön att försäkra på 80 000 kr/mån men du kan då få ersättning under en längre ersättningstid. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 000 kr/mån 160 000 kr/mån

Ersättningstid

4.5/5

Med en inkomstförsäkring från SRAT är det möjligt att få ersättning i upp till 120 ersättningsdagar. Med den tilläggsförsäkring som SRAT erbjuder går det dessutom att uttöka skyddet med ytterligare 180 ersättningsdagar. Totalt kan du få full ersättning från både a-kassan och SRAT:s inkomstförsäkring i upp till 300 ersättningsdagar, vilket är den längsta ersättningsperiod med full ersättning som är möjlig oavsett inkomstförsäkring. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
150 dagar 330 dagar

Krav

4.5/5

Inkomstförsäkringen från SRAT ingår i medlemskapet i SRAT fackförbund. För själva medlemskapet i fackförbundet betalar du en månadspremie som baseras på din nuvarande inkomst. Väljer du att teckna tilläggsförsäkringen blir din månadspremie något högre. Du måste även vara medlem i Akademikernas a-kassa (AEA) och därför kan det tillkomma en viss avgift till a-kassan. 

Kraven för att kunna teckna SRAT:s inkomstförsäkring varierar något beroende på om du är anställd eller egenföretagare. Kraven motsvarar de grundläggande krav som gäller för nästan alla inkomstförsäkringar. 

Krav på dig som är anställd
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i Akademikernas a-kassa (AEA)
Krav på dig som är egenföretagare/VD
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i Akademikernas a-kassa (AEA)

Support

4.0/5

SRAT har en telefonväxel dit du kan vända dig med frågor. Telefontider är 08:00-16:30 vardagar september till april och 08:00-15:45 maj till augusti. Är du medlem i SRAT kan du också ta direktkontakt med den handledare inom förbundet som ansvarar för din förening för att få återkoppling direkt. Samtliga handledares kontaktuppgifter finns på SRATs hemsida.

För specifika frågor gällande SRATs inkomstförsäkring bör du i första hand kontakta Saco Folksam Försäkrings AB som tillhandahåller inkomstförsäkringen:

Telefontid: Måndag-fredag kl 8-16
Tel: 0770-78 20 50
E-post: kundservice@inkomstforsakring.com
Webbplats: www.inkomstforsakring.com/srat/sratinkomstforsakring/

Chat E-post Facebook Telefon Twitter
- Skicka e-post Gå till Facebook Ring 08-4424460
Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-4424460
Twitter

Vem kan teckna en inkomstförsäkring från SRAT?

Du kan teckna en inkomstförsäkring från SRAT om du arbetar som något av följande:

 • A-kassehandläggare
 • Ambassadör
 • Arbetsförmedlare
 • Audionom
 • Barnmorska
 • Diplomat
 • Ergonom
 • Folkhälsosamordnare
 • Folkhälsovetare
 • Fordonstekniker
 • Friskvårdskonsulent
Visa fler yrken

Omdömen om SRAT

Omdömen (0 st)
SRAT har inga omdömen ännu
Skriv omdöme om SRAT
Du måste välja ett betyg

Om SRAT

SRAT är ett fackförbund som vänder sig till akademiker inom områden som förvaltning, kommunikation och hälsa. Förbundet ger sina medlemmar support, stöd och råd inför betydande situationer som karriärbyten, omorganisationer, varsel och löneförhandlingar. I medlemskapet ingår inkomstförsäkring samt sjukinkomstförsäkring med hälsoombud. SRAT:s inkomstförsäkring ska vara ett komplement till ersättningen som betalas ut från arbetslöshetskassan till den medlem som är ofrivilligt arbetslös. De medlemmar som omfattas av inkomstförsäkringen får ersättning i högst 120 dagar i sträck och försäkrar månadsinkomster upp till 80 000 kronor. 

För att omfattas av SRAT:s inkomstförsäkring måste man ha varit medlem i SRAT i minst 18 månader i sträck, förvärvsarbetat i ett helt år utan uppehåll innan arbetslösheten samt ha rätt till inkomstrelaterad ersättning från Akademikernas erkända arbetslöshetskassa, AEA. Alla yrkesverksamma medlemmar i SRAT omfattas av inkomstförsäkringen automatiskt och medlemmarna är försäkrade fram till månadsskiftet innan den månad de fyller 65 år.

LÄS MER & ANSÖK

Du kommer direkt till SRATs hemsida


Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@inkomstförsäkring.se