SULF inkomstförsäkring

4.0

Vårt omdöme om SULFs inkomstförsäkring

SULF erbjuder sina medlemmar en inkomstförsäkring som både har ett relativt högt inkomsttak och täcker halva a-kassans period. För en extra avgift kan du teckna en tilläggsförsäkring som förlänger din inkomstförsäkring till att räcka i hela 300 dagar.

Som universitetslärare eller forskare kan du ha rätt till stöd från Trygghetsstiftelsen under din första tid med a-kassa. SULF:s inkomstförsäkring har den stora fördelen att inkomstförsäkringen kan börja gälla efter att stödet från Trygghetsstiftelsen har tagit slut. På så sätt är det möjligt att få högre ersättning under en längre period.

Inkomstförsäkringen kompletterar ersättning från Akademikernas a-kassa. Tyvärr är det oklart om den bara gäller den specifika a-kassan, eller om du också kan få ersättning om du har en annan a-kassa.

Fördelar
  • Bra nivå på inkomsttaket
  • Tillägg som utökar ersättningsdagarna
  • Kan kombineras med stöd från Trygghetsstiftelsen
Nackdelar
  • Krävs troligen medlemskap i specifik a-kassa
Gå till SULF

Hur hög ersättning ger SULFs inkomstförsäkring?

Med SULF:s inkomstförsäkring kan du som mest få 80 procent av din tidigare lön, även om du tjänar över a-kassans inkomsttak. Inkomstförsäkringen ersätter som mest lönebelopp på 80 000 kronor i månaden.

Exempel: Helene har arbetat heltid i ett år men blivit arbetslös. Hennes lön var 45 000 kronor. Med SULF:s inkomstförsäkring får hon 80 procent av den lönen, vilket efter skatt blir cirka 25 565 kronor i månaden. Med bara a-kassa hade hon inte kunnat få mer än 18 990 kronor per månad efter skatt.

Som ett extra stöd från inkomstförsäkringen ingår karriärcoachning via Folksam. Du kan alltså få hjälp att hitta ditt nästa jobb samtidigt som du får ersättning.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
80 000 kr/mån -

Hur länge får man ersättning från SULFs inkomstförsäkring?

150 ersättningsdagar ingår i SULF:s inkomstförsäkring. Den räcker alltså för halva a-kassans ersättningsperiod.

En del statligt anställda kan kombinera a-kassa med ersättning från Trygghetsstiftelsen. Då sparas dina dagar från inkomstförsäkringen tills den första ersättningen har betalats ut.

Tips! Om du som statligt anställd får stöd från Trygghetsstiftelsen, börjar SULF:s inkomstförsäkring gälla först efter att det stödet är slut. Då har du alla inkomstförsäkringens ersättningsdagar kvar.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Du kan teckna en tilläggsförsäkring om du vill förlänga tiden som inkomstförsäkringen ger ersättning. Tillägget till SULF:s inkomstförsäkring ger totalt 300 dagar och täcker alltså hela ersättningsperioden hos a-kassan.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
150 dagar 300 dagar

Vilka villkor har SULFs inkomstförsäkring?

För att gå med i fackförbundet SULF och därmed teckna inkomstförsäkringen, behöver du vara universitetslärare, forskare eller doktorand.

Tips! SULF:s inkomstförsäkring räknar perioder av forskarstudier eller stipendier som överhoppningsbar tid, så att du lättare kan få ersättning efter ett sådant uppehåll från arbete.

Du kan använda inkomstförsäkringen om du blir arbetslös efter minst 12 månaders medlemskap. Det är först då som du kan ansöka om ersättning. Under den kvalifikationstiden får du inte ha varit arbetslös.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

SULF hänvisar sina medlemmar till Akademikernas a-kassa, och medlemskapet där verkar vara ett krav för att få ersättning från SULF:s inkomstförsäkring.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i SULF
  • Under 65 år
Villkor för att få ersättning
  • Du är medlem i Akademikernas a-kassa och uppfyller deras villkor för ersättning.
  • Du har haft inkomstförsäkringen i minst 12 månader
  • Du har inte varit arbetslös under kvalifikationstiden

Vad kostar inkomstförsäkringen från SULF?

Din inkomstförsäkring ingår i medlemsavgiften till SULF utan någon extra kostnad. Universitetslärare och forskare betalar samma avgift oavsett lön, och doktorander har en lägre medlemsavgift.

Vill du teckna tilläggsförsäkringen för fler dagar tillkommer en extra avgift i månaden. Glöm inte heller att du måste ha ett separat medlemskap i Akademikernas a-kassa för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen. Det medlemskapet ingår inte hos SULF.

Kontakta SULF

Folksam kan svara på frågor som rör din inkomstförsäkring hos SULF, eftersom det är de som har utformat försäkringen tillsammans med fackförbundet. Dit kan du höra av dig under vardagar.

SULF:s medlemsregister kan i stället svara på frågor om medlemsavgiften och hjälpa dig om du vill gå med i förbundet. De har telefontid på förmiddagar varje vardag.

Kontaktuppgifter till Folksam
0771-950 950
Folksam: SULF inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-50583600
Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om SULF

SULF har inga omdömen ännu