Sveriges Ingenjörer inkomstförsäkring

4.5

Vårt omdöme om Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen hos Sveriges Ingenjörer har bland de högsta inkomsttaken på marknaden. Även antalet dagar är högre än hos vissa andra fackförbunds basförsäkringar. Det går dessutom att utöka både inkomsttaket och ersättningsdagarna med tilläggsförsäkringar för den som behöver.

En fördel med Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring är att du får räkna med studietiden som kvalifikationstid. Så länge du ser till att uppdatera till yrkesverksamt medlemskap när du börjar arbeta, lönar det sig alltså att bli medlem redan under studietiden.

Dock kan du inte få ersättning om du inte har hunnit arbeta ett visst antal månader innan du blir arbetslös, antingen under ditt senaste arbete eller före dina studier.

Fördelar
  • Högt inkomsttak
  • Kan utökas till 330 dagar
  • Studietid räknas som kvalifikationstid
Nackdelar
  • Höga arbetskrav
Gå till Sveriges Ingenjörer

Hur hög ersättning ger Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring?

Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring kan ge dig 80 procent av din lön i arbetslöshetsersättning, om du tjänar upp till 100 000 kronor i månaden. På så sätt kompletteras den låga ersättning som du kan få från a-kassan till att bättre täcka upp för din förlorade inkomst.

Exempel: A-kassans ersättning är begränsad till högst 26 400 kronor före skatt. Du kan alltså inte få mer pengar därifrån oavsett om du tjänar 33 000 eller 100 000 kronor i månaden. Men med Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring kan du komplettera din ersättning till 80 procent av din lön, vilket för exempelvis 60 000 kronor i månadslön blir 48 000 kronor före skatt och cirka 33 300 kronor efter skatt.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring 

Du kan höja inkomstförsäkringens tak med hjälp av en tilläggsförsäkring, ifall du tjänar mer än 100 000 kronor. Den extra avgiften baseras då på hur mycket du vill höja taket. Den högsta lönen som går att försäkra är 160 000 kronor i månaden.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 000 kr/mån 160 000 kr/mån

Hur länge får man ersättning från Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringen räcker i halva a-kassans ersättningsperiod, det vill säga 150 dagar. Under den tiden kan du alltså få den fulla ersättning som du har rätt till.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Ibland kan det behövas längre tid för att hitta ett nytt arbete. För att försäkra dig fullt ut inför arbetslöshet kan du därför teckna en tilläggsförsäkring, som ger dig ytterligare 330 dagars ersättning från inkomstförsäkringen om det skulle behövas.

Normalt är a-kassans ersättningsperiod bara 300 dagar lång. Men om du har barn under 18 år är det möjligt att förlänga perioden med a-kassa med ytterligare 150 dagar. I det fallet kan inkomstförsäkringen alltså ge dig extra ersättning en bit in på de extra dagarna.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
150 dagar 330 dagar

Vilka villkor har Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring?

Är du utbildad ingenjör eller studerar till det kan du gå med i Sveriges Ingenjörer. Din kvalifikationstid för inkomstförsäkringen börjar räknas från att du blir medlem, och därefter måste det gå 12 månader innan du kan ansöka om ersättning. Du får också räkna med kvalifikationstid från ett tidigare fackförbund med inkomstförsäkring.

Vid den tidpunkt du ansöker om ersättning måste du vara yrkesverksam medlem och ha blivit det innan du blev arbetslös. Det spelar dock ingen roll hur stor del av din kvalifikationstid som du har varit studentmedlem, så länge du har kommit ihåg att byta efter studierna.

Tips! Studiemedlemmar i Sveriges Ingenjörer får räkna med studietiden i kvalifikationstiden för inkomstförsäkringen. Kom bara ihåg att uppdatera till yrkesverksamt medlemskap efter din examen.

För att få ersättning krävs det också att du har jobbat minst 80 timmar per månad under 12 månader. I regel måste du ha uppfyllt det här arbetskravet under de senaste 18 månaderna, men om du har studerat på heltid kan du få hoppa över studietiden och räkna med tid som du arbetade innan studierna.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Ett krav för Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring är att du är medlem i Akademikernas a-kassa. Inkomstförsäkringen kompletterar bara ersättning därifrån, och inte från någon annan a-kassa.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i Sveriges Ingenjörer
  • Medlem i Akademikernas a-kassa
Villkor för att få ersättning
  • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
  • Du blev yrkesverksam medlem innan arbetslösheten började.
  • Du har jobbat minst 80 timmar per månad i 12 av de senaste 18 månaderna.
  • Du får rätt till inkomstbaserad ersättning från Akademikernas a-kassa.

Vad kostar inkomstförsäkringen från Sveriges Ingenjörer?

Alla yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer betalar lika mycket i medlemsavgift, och i den avgiften ingår den grundläggande inkomstförsäkringen.För studentmedlemmar är avgiften något mindre, men medlemstiden som student räknas ändå med i kvalifikationstiden för inkomstförsäkringen.

A-kassan ingår inte i den avgiften, så se till att du också är medlem där.

Kontakta Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring administreras av Saco Folksam Försäkrings AB. Dit kan du höra av dig ifall du har frågor om försäkringen. Du kan även kontakta själva förbundet om du vill veta mer om medlemskapet, vilka förmåner som ingår och vad det kostar.

Kontaktuppgifter till Saco Folksam Försäkrings AB
0770-78 20 50
kundservice@inkomstforsakring.com
Saco Folksam Försäkrings AB: Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-6138000
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer har inga omdömen ännu