Sveriges Läkarförbund inkomstförsäkring

4.5

Vårt omdöme om Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen är en viktig förmån hos Sveriges Läkarförbund, eftersom a-kassan ger mycket låg ersättning jämfört med läkares månadslöner. Inkomsttaket hos Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring är på hela 100 000 kronor, och går även att utöka med ett tillägg för den som har högre lön än så.

Basförsäkringen i sig räcker till ungefär sex månaders ersättning. Men även det går att utöka med tillägg så att inkomstförsäkringen räcker i a-kassans maximala ersättningsperiod på 300 dagar.

En nackdel med inkomstförsäkringen är att du måste ha arbetat minst 12 månader innan du kan få ersättning, vilket är ett högre krav än vad a-kassan ställer.

Fördelar
 • Gäller anställda och läkare med eget företag
 • Mycket högt inkomsttak
 • Kan utökas till 300 ersättningsdagar
Nackdelar
 • Högre arbetsvillkor än a-kassan
Gå till Sveriges Läkarförbund

Hur hög ersättning ger Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringen hos Sveriges Läkarförbund ersätter löner på upp till 100 000 kronor. Det innebär att du kan få max 80 procent av din lön om du tjänar upp till den summan.

Exempel: Felix blir uppsagd och ansöker om ersättning från Akademikernas a-kassa och sin inkomstförsäkring hos Sveriges Läkarförbund. A-kassan kan som högst ge honom 26 400 kronor i månaden före skatt. Inkomstförsäkringen ger honom den summa som återstår för att nå upp till 80 procent av lönen.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring 

Har du en månadslön som överstiger 100 000 kronor får du inte full ersättning från basförsäkringen. Då kan du välja att teckna en tilläggsförsäkring för att anpassa inkomsttaket efter just din lön. Den högsta lön som tilläggsförsäkringen gäller är 160 000 kronor i månaden.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 000 kr/mån 160 000 kr/mån

Hur länge får man ersättning från Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring?

Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring ger ersättning i cirka sex månader, det vill säga 120 dagar.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Om du vill kan du teckna en tilläggsförsäkring för att kunna få ersättning längre, om det skulle behövas. Med tilläggsförsäkringen förlängs inkomstförsäkringens ersättningstid med 180 dagar, så att du kan få full ersättning alla dagar som du maximalt kan få ersättning från a-kassan.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
120 dagar 300 dagar

Vilka villkor har Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet i Sveriges Läkarförbund, så länge du också är medlem i Akademikernas a-kassa. Både anställda och företagande medlemmar omfattas av inkomstförsäkringen. Vid den tidpunkt du ansöker om ersättning måste du vara yrkesverksam medlem.

För att söka ersättning behöver du ha varit medlem i både Sveriges Läkarförbund och i a-kassan i minst 12 månader innan du blev arbetslös. Du kan dock tillgodoräkna dig medlemstid från ett tidigare fackförbund med inkomstförsäkring, så länge medlemskapen ligger i direkt anslutning till varandra.

Dessutom krävs det att du har arbetat i minst 12 månader, under de senaste 18 månader innan arbetslösheten.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Du måste vara med i Akademikernas a-kassa för att Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring ska gälla dig. Det medlemskapet ingår inte när du går med i Sveriges Läkarförbund, utan a-kassan kräver ett separat medlemskap och månadsavgift.

Villkor för att omfattas av försäkringen
 • Medlem i Sveriges Läkarförbund
 • Medlem i Akademikernas a-kassa
 • Under 65 år
Villkor för att få ersättning
 • Du är registrerad som yrkesverksam medlem i Sveriges Läkarförbund.
 • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
 • Du har arbetat minst 12 av de senaste 18 månaderna.
 • Du påbörjar en ersättningsperiod hos Akademikernas a-kassa.

Vad kostar inkomstförsäkringen från Sveriges Läkarförbund?

Din inkomstförsäkring ingår i medlemsavgiften du betalar till förbundet. Den avgiften varierar beroende på vilken lokalförening du tillhör. Är du även medlem i en yrkesförening för det område du arbetar inom påverkar det din avgift ytterligare.

Tips! De första tre åren efter din läkarexamen får du rabatt på avgiften som trappas ner stegvis.

Efter din examen får du 100 procent rabatt på medlemsavgiften de första fyra månaderna efter att du uppgraderar till yrkesverksamt medlemskap. Därefter har du 50 procent rabatt i två år, och 25 procent rabatt i ytterligare ett år.

Kontakta Sveriges Läkarförbund

Medlemsrådgivningen hos Sveriges Läkarförbund kan svara på frågor om inkomstförsäkringen via antingen telefon eller mejl.

Du kan också vända dig till Saco Folksam Försäkring AB, Saco-förbundens gemensamma försäkringsföretag, som har hand om Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring.

Kontaktuppgifter till Saco Folksam Försäkring AB
0770-78 20 50
kundservice@inkomstforsakring.com
Saco Folksam Försäkring AB: Sveriges Läkarförbund inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-790 33 00
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Läkarförbund

Sveriges Läkarförbund har inga omdömen ännu