Sveriges Psykologförbund inkomstförsäkring

4.5

Vårt omdöme om Sveriges Psykologförbunds inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen ingår i avgiften för alla medlemmar i Sveriges Psykologförbund som inte har fyllt 65 år. Även om du måste vara ordinarie medlem för att söka ersättning från försäkringen räknas din tid som studentmedlem med i kvalifikationstiden.

Sveriges Psykologförbund har ett högt inkomsttak på sin inkomstförsäkring, som även kan utökas med en tilläggsförsäkring om det behövs. De 120 dagarna som ingår kan också utökas till 300 dagar, vilket motsvarar en hel ersättningsperiod från a-kassan.

Precis som andra akademikerförbunds inkomstförsäkringar krävs det dock att du har jobbat 12 månader innan du kan söka ersättning. A-kassan kräver bara sex månaders arbete för att kvalificera för ersättning.

Fördelar
  • Täcker höga löner
  • Inkomsttaket och antalet dagar kan utökas
  • Studentmedlemskap räknas som kvalifikationstid
Nackdelar
  • Höga krav på arbetad tid
Gå till Sveriges Psykologförbund

Hur hög ersättning ger Sveriges Psykologförbunds inkomstförsäkring?

Genom Sveriges Psykologförbund kan du försäkra din månadslön så att du får upp till 80 procent av lönen i ersättning om du blir arbetslös. Detta gäller för månadslöner på högst 80 000 kronor i månaden.

Exempel: Petra har arbetat som psykolog i ett år, men blir sedan uppsagd. Genom sitt medlemskap i a-kassan får hon högst 26 400 kronor i månaden i ersättning. Är hon medlem i Sveriges Psykologförbund får hon däremot ersätting på upp till 80 procent av sin månadslön. Tjänade Petra exempelvis 42 500 kronor motsvarar detta 34 000 kronor i månaden före skatt i ersättning.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring 

Inkomstförsäkringen kan utökas med en tilläggsförsäkring om du har en lön på mer än 80 000 kronor. Då kan du höja taket så att din månadslön täcks av försäkringen. Den högsta lönen du kan försäkra är 140 000 kronor i månaden.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
80 000 kr/mån 140 000 kr/mån

Hur länge får man ersättning från Sveriges Psykologförbunds inkomstförsäkring?

Sveriges Psykologförbunds inkomstförsäkring ger ersättning i 120 dagar. Den räcker alltså om du är arbetslös i upp till sex månader.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Med en tilläggsförsäkring kan du gardera dig för en längre tids arbetslöshet. Då ger inkomstförsäkringen nämligen kompletterad ersättning i hela 300 dagar, så att du inte behöver klara dig på bara a-kassa.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
120 dagar 300 dagar

Vilka villkor har Sveriges Psykologförbunds inkomstförsäkring?

Du behöver ha inkomstförsäkringen i 12 månader innan du kan ansöka om ersättning från försäkringen. Den kvalifikationstiden börjar räknas från att du blir medlem i Sveriges Psykologförbund, där inkomstförsäkringen ingår.

Du kan även räkna med kvalifikationstid från ett annat fackförbunds inkomstförsäkring om du byter till Sveriges Psykologförbund.

Tips! Även din tid som studentmedlem i Sveriges Psykologförbund räknas som kvalifikationstid till inkomstförsäkringen.

När du ansöker om medlemskap behöver du vara registrerad som ordinarie medlem i förbundet. Du ska också ha arbetat minst 12 månader under de senaste 18 månaderna.

Tänk även på att du bara kan få ersättning från en inkomstförsäkring om du först har fått en ersättningsperiod beviljad från a-kassan.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Inkomstförsäkringen gäller bara om du är medlem i Akademikernas a-kassa. Du kan alltså inte använda inkomstförsäkringen som komplettering till någon annan a-kassa.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i Sveriges Psykologförbund
  • Under 65 år
Villkor för att få ersättning
  • Du är registrerad som ordinarie medlem.
  • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
  • Du har arbetat minst 12 av de senaste 18 månaderna.
  • Du är medlem i Akademikernas a-kassa och har rätt till ersättning därifrån.

Vad kostar inkomstförsäkringen från Sveriges Psykologförbund?

Medlemsavgiften för Sveriges Psykologförbund, och därmed kostnaden för inkomstförsäkringen, beror på din månadsinkomst. Ju högre månadslön du har, desto högre avgift betalar du. Det finns också särskilda avgifter till företagare och medlemmar som är dubbelanslutna till ett annat förbund.

Kontakta Sveriges Psykologförbund

Du kan vända dig till Sveriges Psykologförbunds medlemsrådgivning för att fråga mer om vad inkomstförsäkringen innebär. Du kan antingen ringa dem via växeln eller mejla direkt till medlemsrådgivningen. 

Vill du däremot ha mer detaljerad information om din egen inkomstförsäkring är det Saco Folksam Försäkrings AB som du ska kontakta.

Kontaktuppgifter till Saco Folksam Försäkrings AB
0770-78 20 50
kundservice@inkomstforsakring.com
Saco Folksam Försäkrings AB: Sveriges Psykologförbund inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 08-567 06 400
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Psykologförbund

Sveriges Psykologförbund har inga omdömen ännu