Vårdförbundet inkomstförsäkring

3.6

Vårt omdöme om Vårdförbundets inkomstförsäkring

Vårdförbundet erbjuder sina medlemmar en bra basförsäkring vid arbetslöshet. Alla som tjänar mer än a-kassans tak omfattas av inkomstförsäkringen och kan få upp till 80 procent av sin lön, med ett tak på 60 000 kronor i månaden.

Kraven för att få ersättning från Vårdförbundets inkomstförsäkring är bara de grundläggande villkoren. Så länge du fått beslut från a-kassan och har varit medlem i Vårdförbundet i 12 månader kan du alltså ansöka om ersättning om du blir arbetslös.

Inkomstförsäkringen räcker dock som högst i 200 dagar, och kan inte förlängas till att gälla resten av a-kassans ersättningsperiod.

Fördelar
  • Ingår för alla medlemmar
  • Bara grundläggande krav
Nackdelar
  • Räcker inte hela a-kassans ersättningsperiod
Gå till Vårdförbundet

Hur hög ersättning ger Vårdförbundets inkomstförsäkring?

Om du skulle förlora jobbet kan Vårdförbundets inkomstförsäkring ge dig upp till 80 procent av den månadslön du hade när du arbetade. Det går att försäkra en lön på högst 60 000 kronor med inkomstförsäkringen.

Exempel: Frida tjänar 37 000 kronor i månaden, och kan därmed inte få full ersättning för sin lön från a-kassan om hon skulle bli arbetslös. A-kassan betalar nämligen ut högst 18 990 kronor efter skatt. Om Frida blir medlem i Vårdförbundet ingår en inkomstförsäkring som kompletterar den ersättningen, så att hon får cirka 21 000 kronor i stället. Det motsvarar 80 procent av den lön hon har kvar efter skatt.
Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
60 000 kr/mån -

Hur länge får man ersättning från Vårdförbundets inkomstförsäkring?

Vårdförbundets inkomstförsäkring kan komplettera din ersättning från a-kassan i högst 200 dagar. Tar det längre tid än så att hitta ett jobb får du bara a-kassans ersättning under den återstående tiden av a-kasseperioden.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
200 dagar -

Vilka villkor har Vårdförbundets inkomstförsäkring?

Medlemmar i Vårdförbundet får inkomstförsäkringen som en av sina medlemsförmåner. De omfattas sedan av försäkringen fram till att de fyller 65 år, så länge de är medlemmar i förbundet och tjänar över a-kassans inkomsttak. Är du sjuksköterska, barnmorska, röntgensjuksköterska eller biomedicinsk analytiker kan du bli medlem i Vårdförbundet.

Blir du arbetslös kan du söka ersättning från inkomstförsäkringen om du har haft den i minst 12 månaders tid. Du behöver också uppfylla a-kassans medlemsvillkor på 12 månader. Du behöver först bli beviljad ersättning från a-kassan innan du kan söka ersättning även från inkomstförsäkringen.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Medlemmar i Vårdförbundet hänvisas till Akademikernas a-kassa. Det framgår dock inte från förbundets information om just denna a-kassa är ett krav för att kunna använda inkomstförsäkringen, eller om det även går bra med en annan a-kassa.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i Vårdförbundet
  • Medlem i a-kassan
  • Under 65
Villkor för att få ersättning
  • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
  • Du är arbetslös och får ersättning från a-kassan.

Vad kostar inkomstförsäkringen från Vårdförbundet?

Vårdförbundet har en fast medlemsavgift för sina yrkesverksamma och företagande medlemmar. Inkomstförsäkringen ingår i den avgiften.

Det gör dock inte a-kassan, så kom ihåg att du måste bli medlem även där för att kunna få ersättning om du blir arbetslös.

Tänk på! Du måste gå med i både Vårdförbundet och a-kassan för att inkomstförsäkringen ska gälla.

Kontakta Vårdförbundet

Har du frågor om Vårdförbundets inkomstförsäkring kan du kontakta deras kundservice, Vårdförbundet Direkt. De har telefontid på vardagar, och går även att nå via ett webbformulär på hemsidan. Du kan också ställa frågor om inkomstförsäkringen till Folksam.

Kontaktuppgifter till Folksam
0771-950 950
Folksam: Vårdförbundets inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 0771-420320
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Vårdförbundet

Vårdförbundet har inga omdömen ännu