Vårdförbundet inkomstförsäkring

 • Försäkrar lön på upp till 60 000 kr/mån
 • Ger ersättning i upp till 200 dagar
 • Anpassar avgiften efter lönen
Maximal lön att försäkra
5.0/5
Ersättningstid
4.0/5
Krav
4.0/5
Support
5.0/5
Totalbetyg
4.5/5
LÄS MER & ANSÖK

Vårdförbundets inkomstförsäkring gör att du kan behålla en del av din lön vid arbetslöshet. Inkomstförsäkringen har ett relativt högt tak för vilken maximal lön som går att försäkra och ersättningen ges under hyfsat lång ersättningstid. Nackdelen är att det inte finns någon tilläggsförsäkring och därför kan skyddet inte utökas. 

För att kunna teckna inkomstförsäkringen från Vårdförbundet måste du uppfylla de generella krav som i princip alla inkomstförsäkringar har. Vårdförbundet har även ett krav att du måste vara medlem i Akademikernas a-kassa (AEA).

Maximal lön att försäkra

5.0/5

Vårdförbundets inkomstförsäkring gör det möjligt att behålla upp till 80 % av din tidigare lön vid eventuell arbetslöshet. Ersättningen baseras på den lön du försäkrar som för Vårdförbundet kan maximalt vara upp till 60 000 kr/mån. Vårdförbundet erbjuder i dagsläget ingen tilläggsförsäkring och därför går det inte att försäkra inkomster på mer än 60 000 kr/mån genom Vårdförbundet. Du kan däremot teckna inkomstförsäkringen ändå men din ersättning kommer baseras på en inkomst på max 60 000 kr/mån. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
60 000 kr/mån -

Ersättningstid

4.0/5

Vårdförbundets inkomstförsäkring ger ersättning i upp till 200 ersättningsdagar. Inkomstförsäkringen ska ses som ett komplement till a-kassan som normalt ger 300 ersättningsdagar. Det innebär att du med Vårdförbundets inkomstförsäkring får full ersättning i upp till 200 ersättningsdagar och därefter enbart ersättning från a-kassan de resterande 100 ersättningsdagarna. Vårdförbundets inkomstförsäkring gör det alltså möjligt att få full ersättning i cirka 2/3 av vad som är möjligt. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
200 dagar -

Krav

4.0/5

Inkomstförsäkringen från Vårdförbundet ingår i medlemskap i fackförbundet. De flesta fackförbund har en månadsavgift som baseras på din inkomst med Vårdförbundet har istället en fast månadsavgift som gäller oavsett inkomst. För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen vid eventuell arbetslöshet krävs det även att du är medlem i Akademikernas a-kassa (AEA). En eventuell avgift till a-kassan kan därför tillkomma.

Vårdförbundet har inga särskilda krav som du måste uppfylla för att kunna teckna inkomstförsäkringen bortsett från de generella krav som de flesta inkomstförsäkringar tillämpar. Inkomstförsäkringen från Vårdförbundet gäller även för dig som är egenföretagare/VD. 

Krav på dig som är anställd
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har inte har fyllt 65 år
 • Du är medlem i Akademikernas a-kassa (AEA)
 • Du omfattas av LAS
Krav på dig som är egenföretagare/VD

Support

5.0/5

Vid frågor når du Vårdförbundet på telefon under samtliga vardagar. Det finns också en hemsida med information och svar på vanliga frågor. Vårdförbundet går också att nå via e-post.

Chat E-post Facebook Telefon Twitter
- Skicka e-post Gå till Facebook Ring 0771-420420 Gå till Twitter
Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 0771-420420
Twitter Gå till Twitter

Vem kan teckna en inkomstförsäkring från Vårdförbundet?

Du kan teckna en inkomstförsäkring från Vårdförbundet om du arbetar som något av följande:

 • Akutsjuksköterska
 • Ambulansförare
 • Ambulanssjuksköterska
 • Anestesisjuksköterska
 • Barnmorska
 • Barnsjuksköterska
 • Biomedicinsk analytiker
 • Chefssjuksköterska
 • Distriktssköterska
 • Ergonom
 • Forskningssjuksköterska
Visa fler yrken

Omdömen om Vårdförbundet

Omdömen (0 st)
Vårdförbundet har inga omdömen ännu
Skriv omdöme om Vårdförbundet
Du måste välja ett betyg

Om Vårdförbundet

Det partipolitiskt obundna yrkesförbundet Vårdförbundet finns till för personer som bland annat är verksamma som legitimerade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinsk analytiker och röntgensjuksköterskor. Vårdförbundet är anslutet till Tjänstemännens Centralorganisation. Som medlem kan man omfattas av kollektivavtal, ges personlig rådgivning och juridiskt stöd om det skulle uppstå problem på arbetsplatsen. 

I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring. Denna försäkring ger tillsammans med ersättning från a-kassan den arbetslöse medlemmen ett månatligt belopp som utgör cirka 80 % av dennes tidigare nettoinkomst. Det högsta försäkrade beloppet är 60 000 kronor och ersättning via försäkringen utgår i max 200 dagar. Blir en medlem arbetslös måste han eller hon ha varit medlem i Vårdförbundet och a-kassan minst 360 dagar före arbetslösheten. AEA, akademikernas erkända arbetslöshetskassa, är den a-kassa flest medlemmar i Vårdförbundet tillhör. Är man försäkrad riskerar man inte att drabbas av ett lika stort ekonomiskt bortfall om varslet är ett faktum.

LÄS MER & ANSÖK

Du kommer direkt till Vårdförbundets hemsida


Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@inkomstförsäkring.se