GS Facket inkomstförsäkring

3.2

Vårt omdöme om GS Fackets inkomstförsäkring

GS ställer bara de grundläggande kraven för sin inkomstförsäkring, nämligen en medlemstid på 12 månader och beviljad ersättning från en a-kassa. På så sätt är det enkelt att få komplettera a-kassans ersättning för de medlemmar som tjänar mer än a-kassans tak. Avgiften för ditt medlemskap och din inkomstförsäkring är anpassad efter din inkomst.

Du kan få ersättning i upp till 200 dagar av arbetslöshet, vilket är generösare än flera andra fackförbunds inkomstförsäkringar. Däremot finns det inga tillägg att teckna för fler dagar eller högre lön.

Fördelar
  • Ger ersättning fram till dag 200
  • Inget krav på specifik a-kassa
Nackdelar
  • Inga tilläggsförsäkringar
Gå till GS Facket

Hur hög ersättning ger GS Fackets inkomstförsäkring?

Blir du arbetslös och är medlem i a-kassan kan du få upp till 80 procent av din tidigare inkomst i ersättning. Men tjänar du mer än a-kassans gräns på 33 000 kronor räcker inte a-kassan upp till den ersättningen.

I det fallet behöver du alltså GS inkomstförsäkring, som kan ge 80 procent av löner på upp till 35 000 kronor i månaden.

Exempel: Olof har tjänat 35 000 kronor i månaden innan skatt, vilket blir cirka 27 186 kronor efter skatt. Därför har han rätt till ersättning på cirka 20 062 kronor i månaden efter skatt om han blir arbetslös. De första 100 dagarna får han 18 990 kronor av a-kassan och 1 072 kronor från GS inkomstförsäkring per månad. Dag 101–200 sänks a-kassans ersättning till 16 042 kronor, och då fyller inkomstförsäkringen på med de 4 020 kronor som saknas.
Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
35 000 kr/mån -

Hur länge får man ersättning från GS Fackets inkomstförsäkring?

GS inkomstförsäkring räcker till 200 ersättningsdagar. Det innebär att den kompletterar din ersättning från a-kassan i upp till tio månaders arbetslöshet. På så sätt har du gott om tid på dig att anpassa dig efter din ekonomiska situation och söka efter nytt arbete.

När de 200 dagarna har gått sjunker ersättningen från a-kassan till cirka 16 042 kronor i månaden. Då kan GS inkomstförsäkring inte längre ge någon extra ersättning.

Tips! Om du tjänar mindre än 33 000 men mer än 27 500 i månaden räcker a-kassan den första tiden som arbetslös. Men dag 101–200 sänks a-kassans ersättning, och då kan inkomstförsäkringen komma till användning.
Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
200 dagar -

Vilka villkor har GS Fackets inkomstförsäkring?

Du tecknar GS inkomstförsäkring genom att gå med i fackförbundet GS. Det kan du göra om du jobbar inom skogsbruk, träindustrin eller den grafiska branschen. Inkomstförsäkringen gäller då fram till att du fyller 65 år.

De krav som gäller för ersättning är att du måste ha varit medlem i fackförbundet och en a-kassa i minst 12 månader. Du måste även bli beviljad ersättning från din a-kassa.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

GS har en egen a-kassa, GS a-kassa, som riktar sig till samma yrkesgrupper som fackförbundet. Däremot verkar det inte vara något krav på att du måste vara medlem i just den a-kassan, utan kan använda inkomstförsäkringen oavsett vilken a-kassa du blir beviljad ersättning från.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i GS
  • Medlem i en a-kassa
  • Under 65 år
Villkor för att få ersättning
  • Du har haft inkomstförsäkringen i minst 12 månader
  • Du har blivit beviljad ersättning från din a-kassa

Vad kostar inkomstförsäkringen från GS Facket?

Medlemsavgiften för GS motsvarar 1,6 procent av din lön, upp till ett visst tak. Du behöver aldrig betala mer än 550 kronor i månaden till förbundet.

På så sätt anpassas din medlemsavgift efter hur stort värde inkomstförsäkringen har för dig, eftersom den också gäller upp till ett visst lönetak.

Utöver denna avgift behöver du vara medlem i en a-kassa och betala månadsavgiften dit för att kunna utnyttja inkomstförsäkringen.

Kontakta GS Facket

GS inkomstförsäkring är framtagen tillsammans med Folksam. Det är dem du ska kontakta om du har några frågor om inkomstförsäkringen, villkoren för den eller om din ersättning.

GS har ett telefonnummer och en mejladress som du kan höra av dig till för frågor om förbundet. De är också aktiva på sociala medier. 

Kontaktuppgifter till Folksam
0771-950 950
Folksam: GS inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 010-4708300
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om GS Facket

GS Facket har inga omdömen ännu