Få större ekonomisk trygghet med en inkomstförsäkring

Att skaffa en inkomstförsäkring kan ge större ekonomisk trygghet. Med en inkomstförsäkring får du ersättning på upp till 80 procent av din tidigare lön om du skulle bli ofrivilligt arbetslös. På så sätt kan du leta nya arbeten utan att behöva ändra din levnadsstandard eller oroa dig för din ekonomiska situation.

Tips! Med en inkomstförsäkring får du ersättning på upp till 80 procent av din tidigare lön, till skillnad från att enbart vara med i en a-kassa som ger ersättning på max 26 400 kronor för skatt.

En inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassan, det vill säga en extra arbetslöshetsförsäkting. Det finns många olika inkomstförsäkringar och därför är det en bra idé att jämföra inkomstförsäkringar så du ser till att du väljer rätt inkomstförsäkring för dig.

Jämför inkomstförsäkringar utifrån dina behov

Olika inkomstförsäkringar passar olika bra beroende på inkomst, yrkesområde och egna preferenser. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du jämför inkomstförsäkringar:

  1. Hur mycket tjänar du? Många inkomstförsäkringar har ett visst tak för vilken ersättning de delar ut. För att vara säker på att du faktiskt kommer få 80 procent av din tidigare lön bör du därför välja en inkomstförsäkring som täcker så pass mycket av din nuvarande lön.
  2. Är du egenföretagare/VD? Alla inkomstförsäkringar tillåter inte medlemmar som är VD eller driver eget företag. Om du är egenföretagare eller VD är det därför viktigt att du väljer en inkomstförsäkring som erbjuder ersättning till dig.
  3. Är du medlem i en a-kassa? För att få inkomstförsäkring krävs det att du är medlem i en a-kassa. För vissa inkomstförsäkringar måste du vara medlem i en specifik a-kassa. Det är dock enkelt att byta från en a-kassa till en annan.
  4. Är du medlem i ett fackförbund? Många fackförbund erbjuder även inkomstförsäkring, ofta ingår det till och med i medlemskapet. Är du medlem i ett fackförbund kan du välja att skaffa en kompletterande inkomstförsäkring.
  5. Vilket yrkesområde arbetar du inom? Vissa inkomstförsäkringar tillåter enbart medlemmar som arbetar inom ett visst yrkesområde.

Tips! Högst upp på sidan kan du fylla i all information om din arbetssituation så kommer jämförelsetabellen automatiskt visa de inkomstförsäkringar som passar dig. Du slipper då ha allt detta i åtanke och kan enkelt välja den bästa inkomstförsäkringen.

Välj den inkomstförsäkring som passar dig bäst

När du vet vilka inkomstförsäkringar du har möjlighet att gå med i är det upp till dig att välja den som passar bäst. Det kan då vara bra att utgå från:

  • Månadsavgift. Att ha en bra inkomstförsäkring behöver nödvändigvis inte vara så kostsamt. Vissa inkomstförsäkringar baserar din månadsavgift på din nuvarande lön medan andra har en fast avgift.
  • Ersättningstid. Den längsta perioden du kan få ersättning från en inkomstförsäkring är i 300 dagar. Vissa inkomstförsäkringar har däremot kortare ersättningstid, vilket kan vara bra att vara uppmärksam på. Många erbjuder dock en tilläggsförsäkring som kan utöka ersättningstiden.
  • Ersättning. Den maximala ersättningen du kan få oavsett inkomstförsäkring är 80 procent av din tidigare lön. Den maximala ersättningsnivån är lagstadgad i lagen om arbetslöshetsförsäkring. Däremot kan ersättningen vara mindre än så, om du exempelvis tjänar mycket i dagsläget och väljer en inkomstförsäkring med ett lågt tak. Se därför till att välja en inkomstförsäkring som faktiskt ger ersättning på upp till 80 procent av din tidigare lön.

När du hittat en inkomstförsäkring som passar ansöker du genom att trycka “Läs mer & ansök”. Du kommer då till inkomstförsäkringens hemsida där du slutför din ansökan.