Läs våra omdömen om alla inkomstförsäkringar och hitta den bästa för dig
Fastnat i djungeln av inkomstförsäkringar? Du är inte ensam. Men här på vår sida kan du i lugn och ro läsa våra omdömen om alla inkomstförsäkringar på marknaden och förhoppningsvis få en bättre uppfattning om vilket alternativ som passar dig bäst.
När vi bedömer fackförbundens inkomstförsäkringar tittar vi på flera olika faktorer. Vi tittar bland annat på hur hög ersättning du kan få, hur lång ersättningsperioden är, vilka krav du måste uppfylla för att kunna söka ersättning och om det kostar något att teckna en inkomstförsäkring och i så fall hur mycket.
Jämför inkomstförsäkringarnas villkor
Det är viktigt att du själv jämför inkomstförsäkringarnas villkor innan du bestämmer dig. Våra omdömen är en vägledning, men det är dina förutsättningar och önskemål som ska avgöra vilket alternativ du väljer.
Din lön, arbetssituation och ditt yrkesområde kan styra valet av inkomstförsäkring, och du bör även kolla upp om inkomstförsäkringen har några särskilda krav på att du måste vara med i en viss a-kassa.
Därför kan du behöva en inkomstförsäkring
Syftet med en inkomstförsäkring är, precis som du hör på namnet, ett sätt att säkra din inkomst om du skulle bli arbetslös och utan lön. Och det är främst din lön som avgör huruvida du behöver en inkomstförsäkring eller ej. Det är en extra trygghet i fall a-kassan inte kan ge dig full ersättning.
Andra faktorer som spelar in är din arbetssituation, dina chanser på arbetsmarknaden och hur stort ditt sparkapital är.
Behöver jag även en tilläggsförsäkring?
Det är inte alla inkomstförsäkringar som täcker hela ersättningsperioden som är 300 dagar, men med en tilläggsförsäkring kan du öka dina ersättningsdagar upp till det maximala antalet. En tilläggsförsäkring kan även höja taket för din ersättning.
Du kan i regel alltid välja att teckna en tilläggsförsäkring som en komplettering till din inkomstförsäkring, men då blir månadskostnaden givetvis något högre. Men eftersom det ger dig ännu större trygghet om du skulle förlora jobbet så kan det absolut vara värt det i längden.
Ingår alltid en inkomstförsäkring i medlemskapet hos fackförbundet?
I regel så ingår fackliga inkomstförsäkringar i medlemskapet och är alltså inbakad i medlemsavgiften till fackförbundet. Avgiften varierar mellan olika fackförbund och kan även bero på hur mycket du tjänar.
Tecknar du en privat inkomstförsäkring är det oftast en inkomstbaserad månadsavgift som gäller. Kostnaden per månad blir alltså högre ju högre lön du har, men om du skulle bli arbetslös får du i gengäld ut mer av inkomstförsäkringen.
Skillnader mellan privata och fackliga inkomstförsäkringar
Det finns som sagt både fackliga och privata inkomstförsäkringar, och vilken typ som passar dig bäst beror helt på dina förutsättningar och önskemål. Är du till exempel inte med i något fackförbund är en privat inkomstförsäkring ett bra alternativ.
Tips! Om du upplever att din fackliga inkomstförsäkring inte räcker till kan du komplettera med en privat inkomstförsäkring och få ersättning för fler dagar. Men tänk på att det handlar om en komplettering, och att du inte får dubbelt så mycket i ersättning bara för att du har två försäkringar.
En privat inkomstförsäkring tecknar du direkt hos försäkringsbolaget, men tänk på att du fortfarande måste uppfylla kraven som gäller. Att vara med i en a-kassa är en av grundreglerna oavsett om det är en facklig eller privat inkomstförsäkring du vill teckna.
Så sätter vi betyg på inkomstförsäkringarna
När vi sätter betyg på inkomstförsäkringarna utgår vi helt enkelt från vad de erbjuder och hur erbjudandet står sig bland de andra inkomstförsäkringarna på marknaden. Vi tittar på hur hög lön du kan försäkra, hur lång ersättningsperioden är och vilka villkor du måste uppfylla för att kunna teckna försäkringen. En annan faktor vi tar med i bedömningen är huruvida egenföretagare kan teckna inkomstförsäkringen eller ej. Inkomstförsäkringen får poäng på respektive område.
Vi räknar sedan ut hur stor del totalpoängen utgör av den poäng som inkomstförsäkringen med högst poäng har fått, och vilket betyg det motsvarar på betygskalan 1 till 5. Svårt att hänga med? Nedan ser du ett exempel.
Exempel: Inkomstförsäkring A får 11 poäng som är max, och får således betyget 5 av 5. Inkomstförsäkring B får 9 poäng, vilket motsvarar 82 procent (9/11) och får då betyget 4 av 5 eftersom 82% x 5 = 4.