Vanliga frågor om Elektrikerna

Vem omfattas av Elektrikernas inkomstförsäkring?
Du som arbetar som elektriker och blir medlem i fackförbundet Elektrikerna omfattas av inkomstförsäkringen.
Gäller Elektrikernas inkomstförsäkring för egenföretagare?
Nej, egenföretagare kan inte bli medlemmar i Elektrikerna.
När kan jag få ersättning från Elektrikernas inkomstförsäkring?
Du kan få ersättning från Elektrikernas inkomstförsäkring när du har haft inkomstförsäkringen i 12 månader, blir arbetslös och har tjänat mer än taket för a-kassan.
Ska jag meddela Elektrikerna om min inkomst förändras?
Om din inkomst förändras kan du behöva betala en annan medlemsavgift för att hela din lön ska vara försäkrad. I det fallet behöver du kontakta Elektrikerna för att kontrollera att deras uppgifter om din inkomst stämmer, så att det inte uppstår problem om du ska ansöka om ersättning senare.
Vad händer om jag blir uppsagd och har Elektrikernas inkomstförsäkring?
Om du blir uppsagd och uppfyller kraven för ersättning ska du ansöka om ersättning hos Folksam, som administrerar Elektrikernas inkomstförsäkring. Du måste först få ett beslut om ersättning från a-kassan och skicka med det beslutet tillsammans med din ansökan.

Omdöme om Elektrikernas inkomstförsäkring

Elektrikernas inkomstförsäkring passar för alla som jobbar som elektriker, oavsett anställningsform eller lön. Den ger dig upp till 80 procent av din lön om du skulle bli arbetslös, utan någon övre gräns på vilken inkomst du kan försäkra. De villkor du måste uppfylla är de allmänna kraven för att få ersättning från a-kassan och en inkomstförsäkring.

Förut kunde du bara få ersättning i 100 dagar med Elektrikernas inkomstförsäkring, men nu har du möjlighet att teckna en tilläggsförsäkring som ger dig 200 dagar extra. 

Hur hög ersättning kan jag få?

Elektrikernas inkomstförsäkring kan ge dig upp till 80 procent av din tidigare månadslön i ersättning. Om du förlorar ditt arbete och har tjänat mer än 33 000 kronor kan du på så sätt komma närmare din tidigare inkomst än med bara a-kassa.

Exempel: Isabelle blir arbetslös och är medlem i Elektrikerna. Hennes tidigare lön var 34 000 kronor före skatt, vilket i hennes kommun motsvarar 26 486 kronor efter skatt. A-kassan kan ge henne 18 990 kronor efter skatt. Elektrikernas inkomstförsäkring ger henne ytterligare 537 kronor, så att hon kommer upp i 1 927 kronor efter skatt – 80 procent av hennes nettolön.

Det finns inget tak för hur hög lön du kan försäkra med Elektrikernas inkomstförsäkring. Därför kan du alltid räkna med att din ersättning fastställs utifrån din faktiska lön.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån
Läs mer om Elektrikernas ersättningstid

Hur länge får jag ersättning?

Du kan få ersättning från inkomstförsäkringen de första 100 dagarna av din beviljade period med a-kassa. Men du kan teckna en tilläggsförsäkring där du får 200 dagar extra, vilket alltså innebär ersättning i totalt 300 dagar. För att kunna utnyttja tillägget måste du dock ha haft inkomstförsäkringen i minst 12 månader. Hur mycket du får betala tilläggsförsäkringen beror på din månadslön.

Vad kostar Elektrikernas inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringen ingår i din medlemsavgift till Elektrikerna. Vilken medlemsavgift du betalar beror i sin tur på var du jobbar och hur mycket du tjänar.

Om din arbetsgivare har avtal med Elektrikerna betalar du ungefär 1,9 procent av din lön i medlemsavgift. Procentsatsen kan dock se lite olika ut beroende på vilken typ av avtal det handlar om. Om företaget inte har något avtal finns i stället en fast avgift som du betalar i månaden.

Om du skulle bli arbetslös är medlemsavgiften lägre, liksom om du blir sjuk, är föräldraledig eller studerar.

Utöver din avgift till förbundet Elektrikerna behöver du också betala medlemsavgift till en a-kassa för att kunna få ersättning om du blir arbetslös.

Grundförsäkring

 • Kostnad:
  290–700 kr/mån

Med tilläggsförsäkring

 • Extrakostnad:
  Individuellt
Se exakt vad Elektrikernas inkomstförsäkring kostar för dig

Vilka villkor har Elektrikernas inkomstförsäkring?

Jobbar du som elektriker kan du bli medlem i Elektrikerna. Går du med i förbundet omfattas du även av deras inkomstförsäkring.

När du har varit medlem i både förbundet och en a-kassa i 12 månader kan du ansöka om ersättning om du blir arbetslös. Som med alla a-kassor krävs det att du tjänar mer än a-kassans tak för att inkomstförsäkringen ska ge dig någon extra ersättning.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Du kan vara med i vilken a-kassa du vill och fortfarande ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen. Elektrikernas a-kassa är dock ett naturligt val för många medlemmar, eftersom de är nära anslutna till förbundet och organiserar samma yrkesgrupp.

Villkor för att få teckna

 • Medlem i Elektrikerna
 • Medlem i en svensk a-kassa
 • Under 66 år

Villkor för att få ut ersättning

 • Du har haft inkomstförsäkringen i 12 månader.
 • Du har tjänat mer än a-kassans tak.
Läs mer om Elektrikernas villkor