GS Facket inkomstförsäkring

GS ställer bara de grundläggande kraven för sin inkomstförsäkring, nämligen en medlemstid på 12 månader och beviljad ersättning från en a-kassa. På så sätt är det enkelt att få komplettera a-kassans ersättning för de medlemmar som tjänar mer än a-kassans tak. Avgiften för ditt medlemskap och din inkomstförsäkring är anpassad efter din inkomst.

Du kan få ersättning i upp till 200 dagar av arbetslöshet, vilket är generösare än flera andra fackförbunds inkomstförsäkringar. Däremot finns det inga tillägg att teckna för fler dagar eller högre lön.

Vanliga frågor om GS facket

Vem omfattas av GS inkomstförsäkring?
Du som blir medlem i GS, fackförbundet för skogsbruk, träindustri och grafisk bransch, omfattas av inkomstförsäkringen. Du måste även vara medlem i en a-kassa och vara under 66 år gammal.
Gäller GS inkomstförsäkring för egenföretagare?
Nej, GS inkomstförsäkring verkar inte gälla för egenföretagare.
När kan jag få ersättning från GS inkomstförsäkring?
För att få ersättning ska du ha haft inkomstförsäkringen i 12 månader. Du behöver också bli beviljad ersättning från en a-kassa, och alltså uppfylla deras krav för ersättning.
Ska jag meddela GS om min inkomst förändras?
Du bör se till att du betalar medlemsavgiften till GS utifrån den inkomst du har. Därför behöver du kontrollera att din avgift justeras ifall din inkomst ändras. Detta för att vara säker på att din ersättning blir korrekt.
Måste jag vara medlem i a-kassan för att använda GS inkomstförsäkring?
Ja, du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning. Däremot spelar det ingen roll vilken a-kassa du är medlem i.

Hur hög ersättning kan jag få?

Blir du arbetslös och är medlem i a-kassan kan du få upp till 80 procent av din tidigare inkomst i ersättning. Men tjänar du mer än a-kassans gräns på 33 000 kronor räcker inte a-kassan upp till den ersättningen.

I det fallet behöver du alltså GS inkomstförsäkring, som kan ge 80 procent av löner på upp till 35 000 kronor i månaden.

Exempel: Olof har tjänat 35 000 kronor i månaden innan skatt, vilket blir cirka 27 186 kronor efter skatt. Därför har han rätt till ersättning på cirka 20 062 kronor i månaden efter skatt om han blir arbetslös. De första 100 dagarna får han 18 990 kronor av a-kassan och 1 072 kronor från GS inkomstförsäkring per månad. Dag 101–200 sänks a-kassans ersättning till 16 042 kronor, och då fyller inkomstförsäkringen på med de 4 020 kronor som saknas.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån
Läs mer om GS fackets ersättningstid

Hur länge får jag ersättning?

GS inkomstförsäkring räcker till 200 ersättningsdagar. Det innebär att den kompletterar din ersättning från a-kassan i upp till tio månaders arbetslöshet. På så sätt har du gott om tid på dig att anpassa dig efter din ekonomiska situation och söka efter nytt arbete.

Tips! Om du tjänar mindre än 33 000 men mer än 27 500 i månaden räcker a-kassan den första tiden som arbetslös. Men dag 101–200 sänks a-kassans ersättning, och då kan inkomstförsäkringen komma till användning.

Vad kostar GS Fackets inkomstförsäkring?

Medlemsavgiften för GS motsvarar 1,6 procent av din lön, upp till ett visst tak. På så sätt anpassas din medlemsavgift efter hur stort värde inkomstförsäkringen har för dig, eftersom den också gäller upp till ett visst lönetak.

Utöver denna avgift behöver du vara medlem i en a-kassa och betala månadsavgiften dit för att kunna utnyttja inkomstförsäkringen.

Grundförsäkring

 • Kostnad:
  320–573 kr/mån

Med tilläggsförsäkring

 • Extrakostnad:
  Individuellt
Se exakt vad GS fackets inkomstförsäkring kostar för dig

Vilka villkor har GS Fackets inkomstförsäkring?

Du tecknar GS inkomstförsäkring genom att gå med i fackförbundet GS. Det kan du göra om du jobbar inom skogsbruk, träindustrin eller den grafiska branschen. Inkomstförsäkringen gäller då fram till den första dagen i den månad du fyller 66 år.

De krav som gäller för ersättning är att du måste ha varit medlem i fackförbundet och en a-kassa i minst 12 månader. Du måste även bli beviljad ersättning från din a-kassa och en en inkomstgrundande inkomst på över 33 000 kronor.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

GS har en egen a-kassa, GS a-kassa, som riktar sig till samma yrkesgrupper som fackförbundet. Däremot verkar det inte vara något krav på att du måste vara medlem i just den a-kassan, utan du ska kunna använda inkomstförsäkringen oavsett vilken a-kassa du blir beviljad ersättning från.

Villkor för att få teckna

 • Medlem i GS
 • Medlem i en a-kassa
 • Under 66 år

Villkor för att få ut ersättning

 • Du har haft inkomstförsäkringen i minst 12 månader.
 • Du har blivit beviljad ersättning från din a-kassa.
 • Du har en ersättningsgrundande inkomst på över 33 000 kronor
Läs mer om GS fackets villkor

För mer information om GS facket