Vem omfattas av Kommunals inkomstförsäkring?
När kan jag få ersättning från Kommunals inkomstförsäkring?
Kan jag teckna Kommunals inkomstförsäkring hos Folksam?
Vad händer om jag blir uppsagd?
Vad gäller för inkomstförsäkringen om jag byter till Kommunal?

Omdöme om Kommunals inkomstförsäkring

Kommunals inkomstförsäkring är en extra trygghet för medlemmar vid arbetslöshet, eftersom den kan komplettera a-kassans ersättning. Inkomstförsäkringen ingår i medlemsavgiften för alla medlemmar, men avgiften är anpassad efter hur mycket du tjänar i månaden.

Inkomstförsäkringen räcker i 100 dagar av arbetslösheten, vilket är vanligt för fackliga inkomstförsäkringar. Dessvärre går det inte att förlänga den perioden med någon tilläggsförsäkring hos Kommunal. Inkomstförsäkringens lönetak är också lägre än för många andra inkomstförsäkringar.

Hur hög ersättning kan jag få?

Kommunal ersätter som högst 80 procent av löner på 35 000 kronor i månaden. Den ersättning som just du får kan bli högst 80 procent av den lön du hade när du arbetade.

Exempel: A-kassan betalar ut högst 18 990 kronor i månaden i ersättning efter skatt. Som medlem i Kommunal kan du få ersättning på 80 procent av din tidigare inkomst tack vare inkomstförsäkringen. För en månadslön på 35 000 kronor motsvarar det cirka 20 062 kronor efter skatt.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Hur länge får jag ersättning?

Ersättningen från inkomstförsäkringen betalas ut de första 100 dagarna av din ersättningsperiod hos a-kassan. Kommunal erbjuder ingen tilläggsförsäkring som utökar antalet dagar, utan i så fall behöver du teckna en sådan tilläggsförsäkring privat.

Vad kostar Kommunals inkomstförsäkring?

Din medlemsavgift till Kommunal beror på vad du tjänar varje månad. Ju högre månadslön du har, desto högre är avgiften. Inkomstförsäkringen är då en av de förmåner som du betalar för genom din avgift.

En separat medlemsavgift tillkommer när du går med i a-kassan.

Grundförsäkring

  • Kostnad:
    125–618 kr/mån

Vilka villkor har Kommunals inkomstförsäkring?

Kommunals inkomstförsäkring ingår i medlemskapet hos fackförbundet Kommunal. Du kan bli medlem där om du jobbar inom kommun, landsting eller region, i ett privat eller kommunalt bolag, inom kyrkan, kooperativ eller med naturbruk.

När du har varit medlem i 12 månader kan du ansöka om ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Du kan söka ersättning tidigare än så om du har bytt från ett annat fackförbund till Kommunal, hade en likvärdig inkomstförsäkring till förra förbundet och har en sammanlagd medlemstid på 12 sammanhängande månader.

Tänk på att medlemskapet i a-kassan är separat, och att du måste vara medlem även i en a-kassa för att kunna få någon ersättning.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Det framgår inte från Kommunals information om de ställer krav på en specifik a-kassa, även om de rekommenderar medlemmar att gå med i Kommunals a-kassa.

Villkor för att få teckna

  • Medlem i Kommunal
  • Medlem i en a-kassa

Villkor för att få ut ersättning

  • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
  • Du uppfyller a-kassans villkor för ersättning.

Omdömen om Kommunals inkomstförsäkring

Skriv omdöme
Kommunal har inga omdömen än. Om du har någon erfarenhet av Kommunal att dela med dig, skriv gärna ett omdöme.
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent