Vanliga frågor om Kommunal

Vem omfattas av Kommunals inkomstförsäkring?
Du omfattas av inkomstförsäkringen när du blir medlem i Kommunal, ett fackförbund för arbetare i offentlig sektor och är under 66 år. Tänk på att du också måste vara medlem i en a-kassa för att inkomstförsäkringen ska gälla.
När kan jag få ersättning från Kommunals inkomstförsäkring?
Du kan få ersättning från Kommunals inkomstförsäkring när du har haft försäkringen i 12 månader, blir arbetslös och får beslut om ersättning från den a-kassa du är medlem i.
Kan jag teckna Kommunals inkomstförsäkring hos Folksam?
Nej, inkomstförsäkringen ingår automatiskt när du går med i Kommunal och också är medlem i en a-kassa. Däremot kan Folksam svara på frågor och ge mer information om inkomstförsäkringen.
Vad händer om jag blir uppsagd?
Om du blir uppsagd kan du som medlem få hjälp av Kommunal att se så att din uppsägning gått rätt till. På din första arbetslösa dag ska du anmäla dig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande, så att du kan söka ersättning från din a-kassa. Får du ersättning från a-kassan kan du också få ersättning från inkomstförsäkringen.
Vad gäller för inkomstförsäkringen om jag byter till Kommunal?
Om du byter till Kommunal från ett annat fackförbund, kan du tillgodoräkna dig medlemstiden hos det förra fackförbundets inkomstförsäkring. Se bara till att du blir medlem direkt hos Kommunal när det förra medlemskapet avslutas, utan något avbrott.

Omdöme om Kommunals inkomstförsäkring

Kommunals inkomstförsäkring är en extra trygghet för medlemmar vid arbetslöshet, eftersom den kan komplettera a-kassans ersättning. Inkomstförsäkringen ingår i medlemsavgiften för alla medlemmar, men avgiften är anpassad efter hur mycket du tjänar i månaden.

Inkomstförsäkringen täcker bara 100 dagar av arbetslösheten, vilket i och för sig är vanligt för fackliga inkomstförsäkringar. Men du kan förlänga den perioden med en tilläggsförsäkring som ger dig ytterligare 200 dagar. Däremot kan du inte utöka ersättningstaket.

Hur hög ersättning kan jag få?

Kommunal ersätter som högst 80 procent av löner på upp till 45 000 kronor i månaden. Den ersättning som just du får kan bli högst 80 procent av den lön du hade när du arbetade.

Exempel: A-kassan betalar ut högst 18 990 kronor i månaden i ersättning efter skatt. Som medlem i Kommunal kan du få ersättning på 80 procent av din tidigare inkomst tack vare inkomstförsäkringen. För en månadslön på 35 000 kronor motsvarar det cirka 20 062 kronor efter skatt.

 

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån
Läs mer om Kommunals ersättningstid

Hur länge får jag ersättning?

Ersättningen från inkomstförsäkringen betalas ut de första 100 dagarna av din ersättningsperiod hos a-kassan. Men du har även möjlighet att teckna ett tillägg på ytterligare 200 dagar och sammanlagt alltså få ersättning i 300 dagar. Kostnaden för tilläggsförsäkringen beror på din månadslön.

För att kunna få ersättning från tilläggsförsäkringen  måste du ha omfattats av den i minst 12 månader.

Vad kostar Kommunals inkomstförsäkring?

Din medlemsavgift till Kommunal beror på vad du tjänar varje månad. Ju högre månadslön du har, desto högre är avgiften. Inkomstförsäkringen är då en av de förmåner som du betalar för genom din avgift.

En separat medlemsavgift tillkommer när du går med i a-kassan.

Grundförsäkring

 • Kostnad:
  138–495 kr/mån

Med tilläggsförsäkring

 • Extrakostnad:
  Individuellt
Se exakt vad Kommunals inkomstförsäkring kostar för dig

Vilka villkor har Kommunals inkomstförsäkring?

Kommunals inkomstförsäkring ingår i medlemskapet hos fackförbundet Kommunal. Du kan bli medlem där om du jobbar inom kommun, landsting eller region, i ett privat eller kommunalt bolag, inom kyrkan, kooperativ eller med naturbruk.

När du har varit medlem i 12 månader kan du ansöka om ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Du kan söka ersättning tidigare än så om du har bytt från ett annat fackförbund till Kommunal, hade en likvärdig inkomstförsäkring till förra förbundet och har en sammanlagd medlemstid på 12 sammanhängande månader.

Tänk på att medlemskapet i a-kassan är separat, och att du måste vara medlem även i en a-kassa för att kunna få någon ersättning.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Det framgår inte från Kommunals information om de ställer krav på en specifik a-kassa, även om de rekommenderar medlemmar att gå med i Kommunals a-kassa.

Villkor för att få teckna

 • Medlem i Kommunal
 • Medlem i en a-kassa
 • Yngre än 66 år

Villkor för att få ut ersättning

 • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
 • Du uppfyller a-kassans villkor för ersättning.
Läs mer om Kommunals villkor