Vanliga frågor om LIVS

Vem omfattas av Livs inkomstförsäkring?
Om du blir medlem i fackförbundet Livs och i Livs a-kassa och under 66 år omfattas du av inkomstförsäkringen. Du kan gå med där om du arbetar inom livsmedelsindustrin.
Kan jag teckna Livs inkomstförsäkring via Folksam?
Nej, du tecknar inkomstförsäkringen genom att gå med i fackförbundet Livs.
Ska jag välja Livs eller Handels inkomstförsäkring?
Livs och Handels riktar sig till olika yrkesgrupper. Livs inkomstförsäkring gäller dig som arbetar med livsmedelstillverkning, till exempel på bageri, slakteri eller livsmedelsindustri. Handels riktar sig i stället till anställda och företagare inom butik, handel och lager.
När kan jag få ersättning från Livs inkomstförsäkring?
När du har haft Livs inkomstförsäkring i 12 månader och blir beviljad ersättning från a-kassan kan du få ersättning från försäkringen.
Hur ansöker jag om ersättning från Livs inkomstförsäkring?
Du ansöker om ersättning hos Folksam och skickar med beslutet från a-kassan tillsammans med ansökan.

Omdöme om Livs inkomstförsäkring

För den som tjänar mer än taket för a-kassan ger Livs inkomstförsäkring extra trygghet. Inkomstförsäkringen gäller utan övre tak, vilket innebär att du kan försäkra din inkomst utan att oroa dig för om försäkringen räcker till om du skulle bli arbetslös.

Antalet ersättningsdagar i inkomstförsäkringen är 200 dagar, vilket är fler än många andra fackförbund erbjuder i sina basförsäkringar. Dock finns det ingen tilläggsförsäkring för att förlänga antalet dagar, utan det behöver du i så fall lösa med en privat försäkring.

Något som sticker ut hos Livs är att du inte kan gå med i fackförbundet utan att gå med i Livs a-kassa samtidigt. Det ger mindre frihet att välja a-kassa själv, men å andra sidan är a-kassa hur som helst ett grundkrav för att kunna få ersättning även från inkomstförsäkringen.

Hur hög ersättning kan jag få?

Som mest kan du få 80 procent av din tidigare lön i ersättning, om du har Livs inkomstförsäkring och är medlem i a-kassan. Livs har ingen gräns för vilken månadslön du kan försäkra, utan det är din inkomst som avgör vad du kan få i ersättning.

Exempel: Med 35 000 i månadslön får du ut cirka 27 000 kronor efter skatt. Blir du arbetslös har du då möjlighet att få ungefär 20 000 kronor i månaden i ersättning efter skatt. Om du inte har inkomstförsäkring utan bara medlemskap i a-kassan kan du bara få högst 18 990 kronor.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån
Läs mer om LIVSs ersättningstid

Hur länge får jag ersättning?

Livs inkomstförsäkring ger upp till 200 dagars ersättning. Det räcker alltså för ungefär nio månaders arbetslöshet.

Vad kostar Livs inkomstförsäkring?

Eftersom ansökan till Livs fackförbund och a-kassa är densamma, räknas även medlemsavgifterna för dessa ihop. Avgiftens storlek beror på din inkomst, men alla som tjänar över a-kassans tak betalar den högsta avgiften. Det är de som har den största nyttan av inkomstförsäkringen.

Tänk på! Rapportera din nya inkomst till förbundet ifall din lön förändras, så att du får rätt ersättning om du behöver det i framtiden.

Grundförsäkring

  • Kostnad:
    168–660 kr/mån
Se exakt vad LIVSs inkomstförsäkring kostar för dig

Vilka villkor har Livs inkomstförsäkring?

Villkoren för Livs inkomstförsäkring är i princip samma som för de flesta inkomstförsäkringar. Du måste vara medlem för att den ska gälla dig, både i Livs och i a-kassan. Du kan bli medlem i Livs om du arbetar inom livsmedelsindustrin.

För att få ersättning krävs det dels att du uppfyller a-kassans krav och får ersättning därifrån, dels att du har haft inkomstförsäkringen i minst 12 månader. Har du bytt fackförbund och hade en inkomstförsäkring tidigare brukar det gå bra att räkna med medlemstiden hos förra förbundet, så länge medlemskapen är sammanhängande.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Fackförbundet Livs och Livs a-kassa använder sig av samma medlemsansökan. Så även om Livs inte anger något krav på en särskild a-kassa, verkar det ändå som att du behöver gå med i båda.

Villkor för att få teckna

  • Medlem i Livs
  • Medlem i Livs a-kassa
  • Yngre än 66 år

Villkor för att få ut ersättning

  • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
  • Du blir beviljad ersättning från a-kassan.
Läs mer om LIVSs villkor