Vanliga frågor om Säljarnas

Kan Bliwa hjälpa mig med Säljarnas inkomstförsäkring?
Bliwa kan svara på frågor som rör inkomstförsäkringen och vad som gäller i just din situation. Det är också hos Bliwa som du ansöker om ersättning från försäkringen.
Vem omfattas av Säljarnas inkomstförsäkring?
Medlemmar i Säljarnas omfattas av inkomstförsäkringen, om de är yngre än 66 år när de går med i förbundet. Går du med senare än så hinner du nämligen inte uppfylla kvalifikationstiden.
Kan jag välja bort Säljarnas inkomstförsäkring?
Nej, basförsäkringen som ingår i medlemskapet kan du inte välja bort, utan den är obligatorisk. Däremot är det upp till dig om du vill ha någon av tilläggsförsäkringarna eller inte.
När kan jag få ersättning från Säljarnas inkomstförsäkring?
Du kan få ersättning när du har varit medlem i både Säljarnas och en a-kassa i minst 12 månader, utan att ha fått någon arbetslöshetsersättning under den tiden. Det går även bra att söka ersättning om du har varit medlem i ett annat fackförbund med inkomstförsäkring en del av den tiden. Du ska också bli beviljad ersättning från a-kassan.
Kan jag få ersättning från Säljarnas inkomstförsäkring om jag säger upp mig själv?
I vissa fall kan du få ersättning när du har sagt upp dig själv, men bara om du har godtagbara skäl enligt a-kassan. Du måste vara ofrivilligt arbetslös för att kunna få ersättning, och alltså inte ha orsakat din arbetslöshet själv. Om a-kassan ger dig avstängningsdagar på grund av egen uppsägning kan du inte få ersättning från inkomstförsäkring.

Omdöme om Säljarnas inkomstförsäkring

Säljarnas inkomstförsäkring ingår i fackförbundets medlemskap, oavsett om du är anställd eller egenföretagare. Villkoren för att få ersättning är de grundläggande för fackliga inkomstförsäkringar, och det finns inga ytterligare krav som du behöver uppfylla.

De första tre månaderna ingår en tilläggsförsäkring med utökade ersättningsdagar, som du sedan väljer om du vill behålla eller inte. Dock är antalet dagar betydligt färre än i många andra inkomstförsäkringar, även med tillägget. Även inkomsttaket kan anpassas med en tilläggsförsäkring, för dig som behöver försäkra en högre lön. 

Hur hög ersättning kan jag få?

Du kan få 80 procent av din tidigare lön i ersättning om du blir arbetslös och har Säljarnas inkomstförsäkring. Om du tjänar mer än a-kassans tak behöver du en sådan försäkring för att få full ersättning. Säljarnas inkomstförsäkring ersätter löner på upp till 50 000 kronor i månaden.

Exempel: En lön på 50 000 kronor i månaden motsvarar ungefär 36 600 kronor efter skatt. Om du blir arbetslös får du inte mer än cirka 18 990 kronor efter skatt från a-kassan varje månad. Med Säljarnas inkomstförsäkring blir din totala ersättning i stället upp till 80 procent av lönen som ersättningen baseras på, vilket för 50 000 kronor blir ungefär 28 400 kronor efter skatt.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring 

Basförsäkringen som ingår i Säljarnas medlemskap räcker inte till full ersättning om du tjänar mer än 50 000 kronor i månaden. Då kan du teckna en tilläggsförsäkring som ersätter löner upp till 80 000 kronor.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån
Läs mer om Säljarnas ersättningstid

Hur länge får jag ersättning?

Du får ersättning i högst 60 dagar från Säljarnas inkomstförsäkring. Det motsvarar ungefär tre månaders ersättning.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

När du blir medlem i Säljarnas ingår ett tillägg till din inkomstförsäkring, som ger dig dubbelt så många ersättningsdagar. Detta tillägg ingår gratis dina första tre månader. Därefter får du en avi om en extra månadsavgift som du måste betala om du vill fortsätta att tjäna in månader med tilläggsförsäkringen.

Tips! Tilläggsförsäkringen med fler dagar ingår de första tre månaderna då du blir medlem. Under dessa månader behöver du alltså inte betala något extra för att tjäna in dessa månader av försäkringen.

Vad kostar Säljarnas inkomstförsäkring?

Både anställda och företagande medlemmar i Säljarnas betalar samma medlemsavgift, där inkomstförsäkringen ingår.

Du behöver även betala en medlemsavgift till en a-kassa för att inkomstförsäkringen ska gälla. Det medlemskapet ingår inte när du blir medlem i Säljarnas.

Väljer du att teckna tilläggsförsäkringar för att utöka ersättningsdagarna och ersättningstaket tillkommer kostnader.

Grundförsäkring

 • Kostnad:
  299 kr/mån

Med tilläggsförsäkring

 • Extrakostnad:
  Individuellt
Se exakt vad Säljarnas inkomstförsäkring kostar för dig

Vilka villkor har Säljarnas inkomstförsäkring?

Du skaffar Säljarnas inkomstförsäkring genom att gå med i fackförbundet Säljarnas. Där kan du gå med om du arbetar med försäljning eller marknadsföring, som anställd eller som företagare. För att omfattas av inkomstförsäkringen måste du vara yngre än 66 år.

Sedan måste du vara medlem i minst 12 månader innan du kan ansöka om ersättning. Under den tiden får du inte ha gjort anspråk på a-kassa eller aktivitetsstöd.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Du kan använda Säljarnas inkomstförsäkring oavsett vilken a-kassa du är med i. En passande a-kassa för dig som jobbar med försäljning och marknadsföring är Säljarnas a-kassa.

Villkor för att få teckna

 • Medlem i Säljarnas
 • Du är yngre än 66 år

Villkor för att få ut ersättning

 • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
 • Du har inte fått någon a-kassa eller aktivitetsstöd under kvalifikationstiden.
 • Du är medlem i en a-kassa och får ersättning därifrån.
Läs mer om Säljarnas villkor