Vanliga frågor om Sveriges Ingenjörer

Har jag en inkomstförsäkring hos Sveriges Ingenjörer?
Om du är yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer och medlem i Akademikernas a-kassa så omfattas du av en inkomstförsäkring.
Gäller Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring vid egen uppsägning?
Det beror på vilket skäl du har till att säga upp dig själv. Om Akademikernas a-kassa anser att du har ett godtagbart skäl att säga upp dig kan du få ersättning från inkomstförsäkringen. Om du inte har ett godtagbart skäl får du däremot ingen ersättning.
Kan jag få ersättning från Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring om jag inte är medlem i a-kassan?
Nej, medlemskap i Akademikernas a-kassa är ett krav för att du ska kunna få ersättning även från inkomstförsäkringen.
Vad räknar Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring som överhoppningsbar tid?
Heltidsstudier som du avslutade efter att du fyllt 25 år räknas som överhoppningsbar tid. Det gör också sjukdom, föräldrapenning och vård av barn under två år.
Vad är Akademikernas inkomstförsäkring?
Akademikernas inkomstförsäkring är det varumärke som används av Sacoförbundens gemensamma försäkringsbolag, Saco Folksam Försäkrings AB. De har hand om alla inkomstförsäkringar hos de förbund som äger bolaget.

Omdöme om Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen hos Sveriges Ingenjörer har bland de högsta inkomsttaken på marknaden. Även antalet dagar är högre än hos vissa andra fackförbunds basförsäkringar. Det går dessutom att utöka både inkomsttaket och ersättningsdagarna med tilläggsförsäkringar för den som behöver.

En fördel med Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring är att du får räkna med studietiden som kvalifikationstid. Så länge du ser till att uppdatera till yrkesverksamt medlemskap när du börjar arbeta, lönar det sig alltså att bli medlem redan under studietiden.

Dock kan du inte få ersättning om du inte har hunnit arbeta ett visst antal månader innan du blir arbetslös, antingen under ditt senaste arbete eller före dina studier.

Hur hög ersättning kan jag få?

Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring kan ge dig 80 procent av din lön i arbetslöshetsersättning, om du tjänar upp till 100 000 kronor i månaden. På så sätt kompletteras den låga ersättning som du kan få från a-kassan till att bättre täcka upp för din förlorade inkomst.

Exempel: A-kassans ersättning är begränsad till högst 26 400 kronor före skatt. Du kan alltså inte få mer pengar därifrån oavsett om du tjänar 33 000 eller 100 000 kronor i månaden. Men med Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring kan du komplettera din ersättning till 80 procent av din lön, vilket för exempelvis 60 000 kronor i månadslön blir 48 000 kronor före skatt och cirka 33 300 kronor efter skatt.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring 

Om du tjänar mer än 100 000 kronor/månad kan du höja inkomstförsäkringens tak genom att teckna en tilläggsförsäkring. Den extra avgiften baseras då på hur mycket du vill höja taket. Den högsta lönen som går att försäkra är 160 000 kronor i månaden. För att kunna teckna tilläggsförsäkringen måste du vara yngre än 61 år.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån
Läs mer om Sveriges Ingenjörers ersättningstid

Hur länge får jag ersättning?

Inkomstförsäkringen räcker i halva a-kassans ersättningsperiod, det vill säga 150 dagar. Under den tiden kan du alltså få den fulla ersättning som du har rätt till.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Ibland kan det behövas längre tid för att hitta ett nytt arbete. För att försäkra dig fullt ut inför arbetslöshet kan du därför teckna en tilläggsförsäkring, som ger dig ytterligare 180 dagars ersättning från inkomstförsäkringen om det skulle behövas. Du kan teckna tilläggsförsäkringen fram till utgången av året du fyller 61 år,

Normalt är a-kassans ersättningsperiod bara 300 dagar lång. Men om du har barn under 18 år är det möjligt att förlänga perioden med a-kassa med ytterligare 150 dagar. I det fallet kan inkomstförsäkringen alltså ge dig extra ersättning en bit in på de extra dagarna.

Vad kostar Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring?

Alla yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer betalar lika mycket i medlemsavgift, och i den avgiften ingår den grundläggande inkomstförsäkringen.För studentmedlemmar är avgiften något mindre, men medlemstiden som student räknas ändå med i kvalifikationstiden för inkomstförsäkringen.

A-kassan ingår inte i den avgiften, så se till att du också är medlem där.

Grundförsäkring

 • Kostnad:
  240 kr/mån

Med tilläggsförsäkring

 • Extrakostnad:
  Individuellt
Se exakt vad Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring kostar för dig

Vilka villkor har Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring?

Är du utbildad ingenjör eller studerar till det kan du gå med i Sveriges Ingenjörer. Din kvalifikationstid för inkomstförsäkringen börjar räknas från att du blir medlem, och därefter måste det gå 12 månader innan du kan ansöka om ersättning. Du får också räkna med kvalifikationstid från ett tidigare fackförbund med inkomstförsäkring.

Vid den tidpunkt du ansöker om ersättning måste du vara yrkesverksam medlem och ha blivit det innan du blev arbetslös. Det spelar dock ingen roll hur stor del av din kvalifikationstid som du har varit studentmedlem, så länge du har kommit ihåg att byta efter studierna.

Tips! Studiemedlemmar i Sveriges Ingenjörer får räkna med studietiden i kvalifikationstiden för inkomstförsäkringen. Kom bara ihåg att uppdatera till yrkesverksamt medlemskap efter din examen.

För att få ersättning krävs det också att du har jobbat minst 80 timmar per månad under 12 månader. I regel måste du ha uppfyllt det här arbetskravet under de senaste 18 månaderna, men om du har studerat på heltid kan du få hoppa över studietiden och räkna med tid som du arbetade innan studierna.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Ett krav för Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring är att du är medlem i Akademikernas a-kassa. Inkomstförsäkringen kompletterar bara ersättning därifrån, och inte från någon annan a-kassa.

Villkor för att få teckna

 • Medlem i Sveriges Ingenjörer
 • Medlem i Akademikernas a-kassa
 • Yngre än 66 år

Villkor för att få ut ersättning

 • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
 • Du blev yrkesverksam medlem innan arbetslösheten började.
 • Du har jobbat minst 80 timmar per månad i 12 av de senaste 18 månaderna.
 • Du får rätt till inkomstbaserad ersättning från Akademikernas a-kassa.
Läs mer om Sveriges Ingenjörers villkor