Vanliga frågor om Sveriges Läkarförbund

Gäller Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring för läkare med eget företag?
Ja, Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring gäller för läkare med eget företag som är medlemmar i förbundet.
Hur stor del av min lön får jag från Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring?
Tillsammans med a-kassan ger Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring dig upp till 80 procent av din lön. Inkomstförsäkringen har dock en gräns på 100 000 kronor för hur höga månadslöner den kan ge 80 procents ersättning för.
Vad gäller för att få ersättning från Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring?
För att ansöka om ersättning behöver du vara yrkesverksam medlem i Sveriges Läkarförbund. Du måste också vara medlem i Akademikernas a-kassa. Båda medlemskapen ska ha varat i minst 12 månader i sträck. Du måste även bli beviljad ersättning från a-kassan och ha arbetat i minst 12 månader.
Gäller Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring om jag blir arbetslös?
Ja, om arbetslösheten är ofrivillig och du uppfyller inkomstförsäkringens krav gäller inkomstförsäkringen. Om du själv säger upp dig får du bara ersättning om du har godtagbara skäl till detta enligt a-kassan.
Ingår medlemskap i Akademikernas a-kassa i Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring?
Nej, medlemskap i Akademikernas a-kassa ingår inte i inkomstförsäkringen. Du måste gå med i både Sveriges Läkarförbund och Akademikernas a-kassa för att omfattas av inkomstförsäkringen.

Omdöme om Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen är en viktig förmån hos Sveriges Läkarförbund, eftersom a-kassan ger mycket låg ersättning jämfört med läkares månadslöner. Inkomsttaket hos Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring är på hela 100 000 kronor, och går även att utöka med ett tillägg för den som har högre lön än så.

Basförsäkringen i sig räcker till ungefär sex månaders ersättning. Men även det går att utöka med tillägg så att inkomstförsäkringen räcker i a-kassans maximala ersättningsperiod på 300 dagar.

En nackdel med inkomstförsäkringen är att du måste ha arbetat minst 12 månader innan du kan få ersättning, vilket är ett högre krav än vad a-kassan ställer.

Hur hög ersättning kan jag få?

Inkomstförsäkringen hos Sveriges Läkarförbund ersätter löner på upp till 100 000 kronor. Det innebär att du kan få max 80 procent av din lön om du tjänar upp till den summan.

Exempel: Felix blir uppsagd och ansöker om ersättning från Akademikernas a-kassa och sin inkomstförsäkring hos Sveriges Läkarförbund. A-kassan kan som högst ge honom 26 400 kronor i månaden före skatt. Inkomstförsäkringen ger honom den summa som återstår för att nå upp till 80 procent av lönen.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring 

Har du en månadslön som överstiger 100 000 kronor får du inte full ersättning från basförsäkringen. Då kan du välja att teckna en tilläggsförsäkring för att anpassa inkomsttaket efter just din lön. Den högsta lön som tilläggsförsäkringen gäller är 160 000 kronor i månaden.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Hur länge får jag ersättning?

Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring ger ersättning i cirka sex månader, det vill säga 120 dagar.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Om du vill kan du teckna en tilläggsförsäkring för att kunna få ersättning längre, om det skulle behövas. Med tilläggsförsäkringen förlängs inkomstförsäkringens ersättningstid med 180 dagar. Du kan alltså få full ersättning i 300 dagar.

Vad kostar Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring?

Din inkomstförsäkring ingår i medlemsavgiften du betalar till förbundet. Den avgiften varierar beroende på vilken lokalförening du tillhör. Är du även medlem i en yrkesförening för det område du arbetar inom påverkar det din avgift ytterligare.

Tips! De första tre åren efter din läkarexamen får du rabatt på avgiften som trappas ner stegvis.

Efter din examen får du 100 procent rabatt på medlemsavgiften de första fyra månaderna efter att du uppgraderar till yrkesverksamt medlemskap. Därefter har du 50 procent rabatt i två år, och 25 procent rabatt i ytterligare ett år.

Grundförsäkring

 • Kostnad:
  257–352 kr/mån

Med tilläggsförsäkring

 • Extrakostnad:
  35–218 kr/mån

Vilka villkor har Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet i Sveriges Läkarförbund, så länge du också är medlem i Akademikernas a-kassa. Både anställda och företagande medlemmar omfattas av inkomstförsäkringen. Vid den tidpunkt du ansöker om ersättning måste du vara yrkesverksam medlem.

För att söka ersättning behöver du ha varit medlem i både Sveriges Läkarförbund och i a-kassan i minst 12 månader innan du blev arbetslös. Du kan dock tillgodoräkna dig medlemstid från ett tidigare fackförbund med inkomstförsäkring, så länge medlemskapen ligger i direkt anslutning till varandra.

Dessutom krävs det att du har arbetat i minst 12 månader, under de senaste 18 månader innan arbetslösheten.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Du måste vara med i Akademikernas a-kassa för att Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring ska gälla dig. Det medlemskapet ingår inte när du går med i Sveriges Läkarförbund, utan a-kassan kräver ett separat medlemskap och månadsavgift.

Villkor för att få teckna

 • Medlem i Sveriges Läkarförbund
 • Medlem i Akademikernas a-kassa
 • Under 66 år

Villkor för att få ut ersättning

 • Du är registrerad som yrkesverksam medlem i Sveriges Läkarförbund.
 • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
 • Du har arbetat minst 12 av de senaste 18 månaderna.
 • Du påbörjar en ersättningsperiod hos Akademikernas a-kassa.