Unionen inkomstförsäkring

Unionens inkomstförsäkring omfattar alla deras yrkesverksamma medlemmar, även dem som är egenföretagare och chefer. Taket för vilka inkomster du kan försäkra är relativt högt, och vill du höja det ytterligare finns den möjligheten med en tilläggsförsäkring. En fördel är också att du kan använda inkomstförsäkringen oavsett vilken a-kassa du är med i.

Inkomstförsäkringen ger bara ersättning under halva a-kassans ersättningsperiod. Det går dock att utöka försäkringen med ytterligare 50 dagar genom att teckna en tilläggsförsäkring.

Vanliga frågor om Unionen

Gäller Unionens inkomstförsäkring om man säger upp sig själv?
Ja, om du har ett giltigt skäl att säga upp dig kan du få ersättning även vid egen uppsägning. Vilka skäl som är giltiga och inte avgörs enligt samma regler som för a-kassan och andra inkomstförsäkringar.
Gäller Unionens inkomstförsäkring vid sjukdom?
Nej, precis som med andra inkomstförsäkringar kan du inte få ersättning från Unionens inkomstförsäkring när du är sjukskriven.
Kan jag teckna tillägg till Unionens inkomstförsäkring?
Ja, du kan höja inkomsttaket eller utöka ersättningsdagarna med tillägg till inkomstförsäkringen.
Hur fungerar utbetalningen från Unionens inkomstförsäkring?
Ersättningen betalas i regel ut på torsdagar varje vecka, om du har lämnat in din tidrapport på måndagen innan. Du kan även välja att lämna in fyra tidrapporter åt gången för att få utbetalning var fjärde vecka. Tänk på att du måste ha fått ersättning beviljad från a-kassan för att också få ersättning från inkomstförsäkringen.

Hur hög ersättning kan jag få från Unionen?

Du kan försäkra en lön på upp till 60 000 kronor. Om du tjänar 60 000 kronor i månaden eller mindre kan du alltså få upp till 80 procent av den lönen i ersättning om du blir arbetslös.

Tjänar du mer än så beräknas din ersättning fortfarande utifrån inkomsttaket på 60 000 kronor, om du bara har Unionens basförsäkring.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring

Om du tjänar över 60 000 och vill få ut mer av din inkomstförsäkring, kan du teckna Unionens tilläggsförsäkring. Den höjer inkomstförsäkringens tak till 150 000 kronor, och du kan alltså få en större andel av din lön om du skulle förlora arbetet.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån
Läs mer om Unionens ersättningstid

Hur länge får jag ersättning från Unionen?

Unionens inkomstförsäkring ger ersättning i upp till 150 ersättningsdagar. Det motsvarar ungefär 7 månader med ersättning. Efter att inkomstförsäkringens dagar har tagit slut fortsätter du att få ersättning från a-kassan medan du fortfarande är arbetslös.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Om du tecknar Unionens tilläggsförsäkring kan du få ersättning till och med dag 200. Därefter kan du bara få ersättning från din a-kassa om du fortsätter att vara arbetslös, inte från inkomstförsäkringen.

Vad kostar Unionens inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet i fackförbundet Unionen. Vilken medlemsavgift du får betala för att omfattas av inkomstförsäkringen beror på vilken månadsinkomst du har. Tjänar du mer än 25 000 kronor i månaden betalar du alltid den högsta medlemsavgiften.

Tänk på att du också behöver vara medlem i en a-kassa för att kunna använda inkomstförsäkringen. A-kassan ingår inte i det fackliga medlemskapet i Unionen, och blir därför en kostnad utöver deras medlemsavgift. Om du till exempel väljer Unionens a-kassa kostar det medlemskapet 112 kronor i månaden.

Tänk på! Du behöver betala medlemsavgift till både fackförbundet och a-kassan för att kunna få ersättning från din inkomstförsäkring.

Tilläggsförsäkringarna har däremot en fast avgift. För fler antal dagar betalar du 50 kronor extra i månaden, och för att höja inkomsttaket är månadsavgiften 100 kronor extra.

Grundförsäkring

 • Kostnad:
  50–235 kr/mån

Med tilläggsförsäkring

 • Extrakostnad:
  50–100 kr/mån
Se exakt vad Unionens inkomstförsäkring kostar för dig

Vilka villkor har Unionens inkomstförsäkring?

Om du har ett tjänstemannayrke inom privat sektor kan du gå med i Unionen, och då ansluts du automatiskt till inkomstförsäkringen, så länge du är yngre än 66 år. Även du som är egenföretagare eller vd omfattas av inkomstförsäkringen.

Du måste dock vara medlem i 12 månader innan du kan få någon ersättning från inkomstförsäkringen. Det finns också vissa arbetsvillkor som du måste ha uppfyllt för att kunna söka ersättning från inkomstförsäkringen.

Villkor för att få teckna

 • Medlem i fackförbundet Unionen
 • Medlem i en svensk a-kassa
 • Under 66 år

Villkor för att få ut ersättning

 • Du har varit medlem i Unionen och en a-kassa i 12 månader.
 • Du har arbetat minst 80 timmar per månad i sammanlagt 12 månader under den senaste 18 månaders-perioden.
 • Du har tjänat mer än inkomsttaket för a-kassan.
Läs mer om Unionens villkor

För mer information om Unionen