Kommunal inkomstförsäkring

 • Försäkrar lön på upp till 35 000 kr/mån
 • Ger ersättning i upp till 100 dagar
 • Anpassar avgiften efter lönen
Maximal lön att försäkra
3.0/5
Ersättningstid
3.0/5
Krav
4/5
Support
5.0/5
Totalbetyg
3.8/5
LÄS MER & ANSÖK

Kommunals inkomstförsäkring gör att du kan känna dig trygg vid arbetslöshet. Inkomstförsäkringen har ett relativt lågt tak för vilka inkomster som går att försäkra, men om din inkomst täcks kan det vara ett alternativ för dig. Ersättningstiden är dock förhållandevis kort och det finns ingen tilläggsförsäkring från Kommunal som kan förlänga den. 

För att bli medlem i Kommunals inkomstförsäkring krävs det att du uppfyller de krav som de flesta inkomstförsäkringar har. Du måste bland annat vara medlem i en a-kassa, men det finns inget krav på vilken a-kassa. 

Maximal lön att försäkra

3.0/5

Kommunals inkomstförsäkring gör det möjligt att försäkra inkomster på upp till 35 000 kr/mån. Vid eventuell arbetslöshet får du ersättning på upp till 80 % av din tidigare lön. En inkomstförsäkring är ett utökat skydd mot arbetslöshet och kompletterar den ersättning du får från a-kassan. Det går självklart att teckna Kommunals inkomstförsäkring även om du tjänar mer än 35 000 kr/mån, men du får inte högre ersättning än 80 % av 35 000 kr/mån. 

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
35 000 kr/mån -

Ersättningstid

3.0/5

Med en inkomstförsäkring från Kommunal kan du få ersättning i upp till 100 ersättningsdagar. Den ersättning a-kassan ger vid arbetslöshet gäller normalt i upp till 300 ersättningsdagar. Tecknar du Kommunals inkomstförsäkring är din inkomst därför fullt skyddad de första 100 ersättningsdagarna, och därefter får du ersättning i ytterligare 200 ersättningsdagar från a-kassan. Den längsta möjliga ersättningsperioden med fullt skydd är 300 ersättningsdagar. Kommunals inkomstförsäkring ger alltså fullt skydd i cirka en tredjedel av den längsta möjliga ersättningsperioden.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 dagar -

Krav

4/5

Att bli medlem i Kommunals fackförbund innebär att du automatiskt ansluts till inkomstförsäkringen. Den ingår alltså i medlemskapet i fackförbundet och vilken avgift du betalar till själva fackförbundet varierar beroende på din nuvarande lön.

För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen krävs det att du även är medlem i en a-kassa. Därför kan en eventuell avgift till a-kassan tillkomma. Inkomstförsäkringen gäller inte för dig som är egenföretagare eller VD. Kraven för att få gå med i Kommunal motsvarar de krav som finns för nästan alla inkomstförsäkringar. 

Krav på dig som är anställd
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har inte har fyllt 64 år
 • Du är medlem i en a-kassa
 • Du omfattas av LAS
Krav på dig som är egenföretagare/VD
 • Godkänner ej egenföretagare eller VD.

Support

5.0/5

Kommunal Direkt, förbundets egna support, hjälper dig med frågor rörande anställningsvillkor, lön och andra arbetsrelaterade frågor. Kommunal Direkt har öppet vanliga kontorstider. För frågor om din inkomstförsäkring kontaktar du Medlemscentret som har öppet från 08.30 till 15.30 på vardagar. Du är även välkommen att kontakta din lokala sektion för frågor. Din lokala sektion kan du besöka eller nå via telefon. Kontaktuppgifter hittar du på förbundets hemsida.

Chat E-post Facebook Telefon Twitter
- Skicka e-post Gå till Facebook Ring 010-4427000 Gå till Twitter
Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 010-4427000
Twitter Gå till Twitter

Vem kan teckna en inkomstförsäkring från Kommunal?

Du kan teckna en inkomstförsäkring från Kommunal om du arbetar som något av följande:

 • Aktiveringspedagog
 • Aktivitetsledare
 • Ambulanssjukvårdare
 • Anläggare
 • Arbetsterapibiträde
 • Arborist
 • Au pair
 • Banförman
 • Barnflicka
 • Barnskötare
 • Behandlingsassistent
Visa fler yrken

Omdömen om Kommunal

Omdömen (3 st)
Skit personal tar långt tid att fatta en jävla beslut tog 4 - 5 månader! Och jävla låg ersättning! Lika bra att ansöka från försäkringskassan
av Erik
Inkomstflrsökring är en bluff ! Jag fick inget spec utav den! Dessutom slussar dem runt en så man får inte rätt info .
av Erik
Skit och hjälper inte tar lång tid att få beslut, ohjälpsam
av Michelle
Skriv omdöme om Kommunal
Du måste välja ett betyg

Om Kommunal

Sveriges största fackförbund Kommunal har fler än 500 000 medlemmar. Precis som namnet antyder är de flesta medlemmarna anställda inom kommun, landsting och kyrka. Men förbundet organiserar även kooperativ, privata bolag och anställda inom naturbruksområdet.

Kommunal ser till att medlemmarna kan vara trygga vid arbetslöshet via en inkomstförsäkring. Försäkringen ingår i medlemsavgiften och är ett komplement till a-kassan. Blir man arbetslös är man försäkrad och kan få en månadsersättning som uppgår till 80 % av sin tidigare inkomst. 

Inkomstförsäkringen gäller för de medlemmar som har varit med i Kommunal och en godkänd svensk a-kassa i minst ett år. Inkomster på upp till 35 000 kronor kan inkomstförsäkras hos Kommunal.

Fackförbundets försäkringar har tagits fram i samråd med försäkringsbolaget Folksam, och förutom inkomstförsäkring ingår även hemförsäkring och olycksfallsförsäkring i medlemskapet. En fördelaktig frivillig livförsäkring erbjuds också som en ekonomisk trygghet vid långvarig sjukskrivning eller plötsligt dödsfall.

LÄS MER & ANSÖK

Du kommer direkt till Kommunals hemsida


Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@inkomstförsäkring.se