Kommunal inkomstförsäkring

2.7

Vårt omdöme om Kommunals inkomstförsäkring

Kommunals inkomstförsäkring är en extra trygghet för medlemmar vid arbetslöshet, eftersom den kan komplettera a-kassans ersättning. Inkomstförsäkringen ingår i medlemsavgiften för alla medlemmar, men avgiften är anpassad efter hur mycket du tjänar i månaden.

Inkomstförsäkringen räcker i 100 dagar av arbetslösheten, vilket är vanligt för fackliga inkomstförsäkringar. Dessvärre går det inte att förlänga den perioden med någon tilläggsförsäkring hos Kommunal. Inkomstförsäkringens lönetak är också lägre än för många andra inkomstförsäkringar.

Fördelar
  • Ingår i avgiften till fackförbundet
  • Anpassar avgiften efter lön
Nackdelar
  • Räcker inte hela a-kassans ersättningsperiod
  • Lågt inkomsttak
Gå till Kommunal

Hur hög ersättning ger Kommunals inkomstförsäkring?

Kommunal ersätter som högst 80 procent av löner på 35 000 kronor i månaden. Den ersättning som just du får kan bli högst 80 procent av den lön du hade när du arbetade.

Exempel: A-kassan betalar ut högst 18 990 kronor i månaden i ersättning efter skatt. Som medlem i Kommunal kan du få ersättning på 80 procent av din tidigare inkomst tack vare inkomstförsäkringen. För en månadslön på 35 000 kronor motsvarar det cirka 20 062 kronor efter skatt.
Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
35 000 kr/mån -

Hur länge får man ersättning från Kommunals inkomstförsäkring?

Ersättningen från inkomstförsäkringen betalas ut de första 100 dagarna av din ersättningsperiod hos a-kassan. Kommunal erbjuder ingen tilläggsförsäkring som utökar antalet dagar, utan i så fall behöver du teckna en sådan tilläggsförsäkring privat.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
100 dagar -

Vilka villkor har Kommunals inkomstförsäkring?

Kommunals inkomstförsäkring ingår i medlemskapet hos fackförbundet Kommunal. Du kan bli medlem där om du jobbar inom kommun, landsting eller region, i ett privat eller kommunalt bolag, inom kyrkan, kooperativ eller med naturbruk.

När du har varit medlem i 12 månader kan du ansöka om ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Du kan söka ersättning tidigare än så om du har bytt från ett annat fackförbund till Kommunal, hade en likvärdig inkomstförsäkring till förra förbundet och har en sammanlagd medlemstid på 12 sammanhängande månader.

Tänk på att medlemskapet i a-kassan är separat, och att du måste vara medlem även i en a-kassa för att kunna få någon ersättning.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

Det framgår inte från Kommunals information om de ställer krav på en specifik a-kassa, även om de rekommenderar medlemmar att gå med i Kommunals a-kassa.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i Kommunal
  • Medlem i en a-kassa
Villkor för att få ersättning
  • Du har haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
  • Du uppfyller a-kassans villkor för ersättning.

Vad kostar inkomstförsäkringen från Kommunal?

Din medlemsavgift till Kommunal beror på vad du tjänar varje månad. Ju högre månadslön du har, desto högre är avgiften. Inkomstförsäkringen är då en av de förmåner som du betalar för genom din avgift.

En separat medlemsavgift tillkommer när du går med i a-kassan.

Kontakta Kommunal

Kommunals inkomstförsäkring administreras av Folksam. Det är därför dem du kan kontakta för frågor om själva inkomstförsäkringen och dess villkor och ersättning.

Har du frågor som rör medlemskapet i Kommunal, deras andra förmåner och deras avgifter, kan du höra av dig till fackförbundets medlemscenter på förmiddagar.

Kontaktuppgifter till Folksam
0771-950 950
Folksam: Kommunal inkomstförsäkring

Kanal Länk
Chat -
E-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 010-4427000
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Kommunal

Skit personal tar långt tid att fatta en jävla beslut tog 4 - 5 månader! Och jävla låg ersättning! Lika bra att ansöka från försäkringskassan
av Erik
Inkomstflrsökring är en bluff ! Jag fick inget spec utav den! Dessutom slussar dem runt en så man får inte rätt info .
av Erik
Skit och hjälper inte tar lång tid att få beslut, ohjälpsam
av Michelle