Unionen inkomstförsäkring

4.9

Vårt omdöme om Unionens inkomstförsäkring

Unionens inkomstförsäkring omfattar alla deras yrkesverksamma medlemmar, även dem som är egenföretagare och chefer. Taket för vilka inkomster du kan försäkra är relativt högt, och vill du höja det ytterligare finns den möjligheten med en tilläggsförsäkring. En fördel är också att du kan använda inkomstförsäkringen oavsett vilken a-kassa du är med i.

Inkomstförsäkringen ger bara ersättning under halva a-kassans ersättningsperiod. Det går dock att utöka försäkringen med ytterligare 50 dagar genom att teckna en tilläggsförsäkring.

Fördelar
  • Högt inkomsttak
  • Erbjuder tilläggsförsäkring
  • Egenföretagare kan teckna försäkringen
Nackdelar
  • Räcker inte hela a-kasseperioden
Gå till Unionen

Hur hög ersättning ger Unionens inkomstförsäkring?

Du kan försäkra en lön på upp till 60 000 kronor. Om du tjänar 60 000 kronor i månaden eller mindre kan du alltså få upp till 80 procent av den lönen i ersättning om du blir arbetslös.

Tjänar du mer än så beräknas din ersättning fortfarande utifrån inkomsttaket på 60 000 kronor, om du bara har Unionens basförsäkring.

Exempel: Du tjänar 50 000 kronor i månaden och blir arbetslös. Från a-kassan kan du bara få cirka 18 990 kronor i månaden efter skatt de första 100 dagarna, och därefter 16 042 kronor i månaden i 50 dagar. Med Unionens inkomstförsäkring får du den extra ersättning som fattas för att komma upp i 80 procent av din lön efter skatt, vilket motsvarar cirka 9 400 kronor extra dag 1–100 och cirka 12 300 kronor extra dag 101–150.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring

Om du tjänar över 60 000 och vill få ut mer av din inkomstförsäkring, kan du teckna Unionens tilläggsförsäkring. Den höjer inkomstförsäkringens tak till 150 000 kronor, och du kan alltså få en större andel av din lön om du skulle förlora arbetet.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
60 000 kr/mån 150 000 kr/mån

Hur länge får man ersättning från Unionens inkomstförsäkring?

Unionens inkomstförsäkring ger ersättning i upp till 150 ersättningsdagar. Det motsvarar ungefär 7 månader med ersättning. Efter att inkomstförsäkringens dagar har tagit slut fortsätter du att få ersättning från a-kassan medan du fortfarande är arbetslös.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Om du tecknar Unionens tilläggsförsäkring kan du få ersättning till och med dag 200. Därefter kan du bara få ersättning från din a-kassa om du fortsätter att vara arbetslös, inte från inkomstförsäkringen.

Grundförsäkring Med tilläggsförsäkring
150 dagar 200 dagar

Vilka villkor har Unionens inkomstförsäkring?

Unionens inkomstförsäkring omfattar bara medlemmar i fackförbundet Unionen. Om du har ett tjänstemannayrke inom privat sektor kan du gå med i Unionen, och därmed vara automatiskt försäkrad. Även du som är egenföretagare eller vd omfattas av inkomstförsäkringen.

Du måste dock vara medlem i 12 månader innan du kan få någon ersättning från inkomstförsäkringen. Det finns också vissa arbetsvillkor som du måste ha uppfyllt för att kunna söka ersättning från inkomstförsäkringen.

Villkor för att omfattas av försäkringen
  • Medlem i fackförbundet Unionen
  • Medlem i en svensk a-kassa
  • Under 65 år
Villkor för att få ersättning
  • Du har varit medlem i Unionen och en a-kassa i 12 månader.
  • Du har arbetat minst 80 timmar per månad i sammanlagt 12 månader under den senaste 18 månaders-perioden.
  • Du har tjänat mer än inkomsttaket för a-kassan.

Vad kostar inkomstförsäkringen från Unionen?

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet i fackförbundet Unionen. Vilken medlemsavgift du får betala för att omfattas av inkomstförsäkringen beror på vilken månadsinkomst du har. Tjänar du mer än 25 000 kronor i månaden betalar du alltid den högsta medlemsavgiften.

Tänk på att du också behöver vara medlem i en a-kassa för att kunna använda inkomstförsäkringen. A-kassan ingår inte i det fackliga medlemskapet i Unionen, och blir därför en kostnad utöver deras medlemsavgift. Om du till exempel väljer Unionens a-kassa kostar det medlemskapet 112 kronor i månaden.

Tänk på! Du behöver betala medlemsavgift till både fackförbundet och a-kassan för att kunna få ersättning från din inkomstförsäkring.

Tilläggsförsäkringarna har däremot en fast avgift. För fler antal dagar betalar du 50 kronor extra i månaden, och för att höja inkomsttaket är månadsavgiften 100 kronor extra.

Kontakta Unionen

Unionen har en support för frågor som rör Unionens medlemsförsäkringar, däribland inkomstförsäkringen. Supporten har öppet några timmar de flesta vardagar och går att nå på både telefon och mejl. Det går också att komma i kontakt med Unionen på sociala medier som Facebook och Twitter.

Kanal Länk
Chat -
E-post Skicka e-post
Facebook Gå till Facebook
Telefon Ring 0771-272800
Twitter Gå till Twitter
Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Unionen

Denna försäkringen är ett skämt 2020. Här har man varit medlem i 3 års tid som student och sedan som arbetare. MEN nu när reglerna om A-kassa sänktes till 3 månader för ersättning så följer inte Unionen med dom kraven utan säger, du måste även vara med i A-kassan under 12 månaders tid för få ersättning från deras inkomstförsäkring, vilket jag tyvärr inte han vara innan mitt jobb försvann. Dom stoltserar med den på deras sida men lämnar helt ute att a-kassan också måste vara 12 månader ... Uselt
av Christoffer
Inkomstförsäkringen är en skämt den drogs in av unionen bara för att staten höjd ersättningen från a-kassan dvs staten höjde med 100kr om dagen då tog ni bort er försäkring !!! WTF jag har ju betalat i 20år för va då???? Då är det inte en försäkring om ni kan ändra reglerna när ni vill!!! fy fan va dåligt av unionen jag skall annonsera ut detta till alla vänner och bekanta så att de förstår att unionen inte är att lita på när det blåser. Usch
av Anders