En bild på journalisters mikrofoner under en intervju

Arbetsmarknad

Landets journalister har haft ett tufft 2018. Under året försvann 200 tjänster runt om i landet. Allra värst drabbade är visstidsanställda och vikarier från bemanningsföretag. I Laholm blev året så pass tufft att lokaltidningen Laholms tidning försattes i konkurs.

År 2018 går inte till historien som ett av de bättre åren för journalisterna i landet. Under året försvann cirka 200 tjänster på grund av olika former av sparpaket, det skriver tidningen Journalisten.

Det är tidskrifterna som drabbades allra värst och bara på Aller Media försvann 50 tjänster under året. På Bonnier Magazines & Brands försvann mer än det dubbla, totalt 110 tjänster.

Expressen drar ned på 20 tjänster

Under hösten kom även Dagens Media med uppgifterna om att Bonnier News, där Expressen ingår, drar ned på 20 tjänster. Nedskärningarna drabbar ingen Expressen-anställd utan istället är det vikarier och bemanningsanställda som inte får vara kvar på tidningen.

Förhoppningen är att tjänsterna ska kunna återbesättas i framtiden.

De flesta journalisterna som lämnar tidningen kommer från bemanningsföretaget Marieberg Media.

[Ads1]

Hall Media ska minska tjänsterna under en femårsperiod

Mediehuset Hall Media, som bland annat ger ut Jönköpings-Posten, har under året meddelat att man kommer skära ned på cirka 80 tjänster. Nedskärningen kommer ske successivt under en femårsperiod.

Förutom Hall Media har även bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens drabbats hårt. Företaget har fått säga upp 20 journalister under hösten.

För Laholms tidning blev 2018 så pass tufft att tidningen försattes i konkurs efter flera år av ekonomiska svårigheter. Totalt förlorade 13 personer sina jobb till följd av konkursen, åtta var journalister.