fasad med arbetsförmedlingens logotyp och namnArbetsförmedlingen saknar fortfarande egna lokaler på många orter i landet. Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

Arbetsmarknad

Arbetsförmedlingen har återinfört flera av de tidigare nedlagda kontoren på olika orter i Sverige. Men i 33 kommuner saknas det fortfarande någonstans att vända sig lokalt för att få hjälp att söka utbildning och jobb, skriver Arbetsvärlden.

Arbetsförmedlingen har ett mål från regeringen att arbetslösa ska kunna få hjälp av myndigheten på sin egen ort. Men i dagsläget är 33 kommuner i Sverige fortfarande utan arbetsförmedlare.

Närvaron är återinförd i flera kommuner

Förra året beslutade Arbetsförmedlingen att lägga ner lokala kontor i 132 kommuner. I 99 av dessa kommuner har man nu kunnat säkerställa myndighetens lokala närvaro igen, enligt en lägesrapport från tidigare i veckan.

Arbetsförmedlingen har också beslutat att återinföra fast bemanning i två kommuner som tidigare har drabbats av neddragningarna. Dessa kommuner är Arvidsjaur och Härnösand.

Andra lösningar där lokala kontor inte finns

Arbetsförmedlingen har kvar samma mål som innan de fick regleringsbrevet från regeringen, det vill säga att ha 106 kontor fördelat på 100 av Sveriges 290 kommuner i slutet av året.

Därutöver ska arbetslösa kunna ha fysiska möten med arbetsförmedlare i lokaler som tillhör antingen kommunerna eller Statens servicecenter. Det handlar om 24 respektive 82 platser. I vissa fall överlappar dock dessa lösningar med återinförda kontor.

Långa resor för att träffa handläggare

Men 33 kommuner är alltså fortfarande helt utan arbetsförmedlare. Det innebär att arbetslösa kan behöva resa långt för att få hjälp från Arbetsförmedlingen

En av de kommuner som drabbas är Melleruds kommun, där Anita Andersson Hagsgård är chef för arbetsmarknadsenheten. Hon berättar att flera arbetslösa måste åka till Trollhättan eller Uddevalla för att kunna träffa en handläggare.

– För den som står långt ifrån arbete och har särskilda behov kan det vara komplicerat, säger Anita Andersson till Arbetsvärlden.

SKR: Alla ska få det stöd de behöver

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) arbetar man nu med att få ordning på Arbetsförmedlingens situation med hjälp av regeringens styrning. 

– Individerna som finns därute i kommunerna ska få det stöd och den kontakt man behöver för att komma i jobb och studier, säger Per-Arne Andersson, SKR:s chef för utbildning och arbetsmarknad.