Tidigare i höst meddelade Ericsson att 3 000 personer skulle varslas från sina arbeten här i Sverige. Att ett företag varslar personal hör inte till vanligheterna, men det händer ändå titt som tätt att stora företag behöver varsla personal. Här är fem tips som är bra att följa om du har blivit varslad.
- Glöm inte innestående komp- och semestertid. En uppsägning påverkar inte innestående komp- eller semestertid. Du har alltså rätt att både ta ut komp och semester under tiden du är anställd enligt överenskommelse med arbetsgivaren. All innestående komp- och semestertid ska betalas ut av arbetsgivaren när anställningen är slut.
- Ta reda på om du har rätt till omställningsstöd. Omställningsstöd är ett stöd som du som blir varslad kan ha rätt till. Facket och företaget ansöker om omställningsstöd hos trygghetsrådet. Stödet finns för att ge den varslade hjälp att söka nya jobb, starta egen verksamhet, skriva CV eller söka en relevant utbildning. Blir du varslad är det en bra idé att kontakta ditt fackförbund och börja med omställningsstödet omgående.
- Börja sök nya jobb redan under uppsägningstiden. Du är fortfarande arbetsskyldig under uppsägningstiden men det hindrar dig förstås inte att börja söka nya jobb. Att börja i tid är en bra idé och du har rätt att gå från jobbet för att besöka arbetsförmedlingen eller gå på arbetsintervju.
- Kolla upp dina rättigheter till a-kassa och inkomstförsäkring. Om du inte får en ny anställning innan uppsägningstiden är slut är det dags att anmäla sig till arbetsförmedlingen och a-kassan. A-kassan delas ut i maximalt 300 dagar och baseras på din tidigare lön. Det är bra att veta redan när företaget ger besked om varsel hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut om du skulle bli arbetslös för att bättre kunna planera dina utgifter.
- Fortsätt göra ett bra arbete under uppsägningstiden. Att bli uppsagd är förstås inte en rolig upplevelse och det är mänskligt att känna sig orättvist behandlad av företaget som har varslat. Att fortsätta göra ett bra arbete under uppsägningstiden visar att du är en mogen och ansvarstagande arbetstagare, och det kan ge dig värdefulla referenser när du söker nytt arbete.
Så fungerar ett varsel
Ett varsel innebär att ett företag i förväg meddelar arbetsförmedlingen om en större mängd uppsägningar inom företaget. Beroende på hur många personer som behöver sägas upp krävs viss framförhållning, men berörs minst fem personer av uppsägningar ska företaget meddela om varsel senast två månader innan uppsägningen.
Osäker bransch – teckna inkomstförsäkring
Verkar du inom en bransch där osäkerheten är stor är det ofta en fördel att vara försäkrad mot de värsta effekterna av arbetslöshet. Genom att teckna en inkomstförsäkring får du en större trygghet än utan. Med en inkomstförsäkring har du rätt till upp till 80 % av din nuvarande lön om du blir arbetslös. Jämför olika inkomstförsäkringar innan du tecknar en för att veta vilken som passar dig och din situation bäst.