servitris med munskydd dukar bort på restaurangHotell- och restaurangbranschen är en av de branscher där medlemmarna i a-kassan har ökat markant. Covid-19 och dess påverkan på ekonomin är en orsak till detta. Foto: David Tadevosian/Shutterstock.com

A-kassa

Medlemssiffrorna hos a-kassorna i Sverige fortsätter att växa. Totalt är medlemsantalet nu tillbaka på nivåerna som man hade innan det stora medlemsraset 2007, skriver Arbetet

201 000 personer har gått med i de 25 svenska a-kassorna under mars och april. Aldrig förut har a-kassan på så kort tidsperiod fått så många nya medlemmar. 

Risk för arbetslöshet och förbättrade villkor är orsakerna

Anledningen är att många är rädda att bli av med sitt jobb i den ekonomiska krisen som har orsakats av covid-19. Det är redan många som har blivit arbetslösa, och i mars var antalet varsel rekordhögt.

Även de förbättrade villkoren för a-kassan och dess plats i samhällsdebatten har haft betydelse för medlemsökningen. De har inneburit att fler uppfyller kraven för att få ersättning om de skulle förlora jobbet, och att nya medlemmar snabbare får rätt att söka ersättning.

Ansökningstrycket är en utmaning för a-kassan

Hotell- och restaurangbranschens a-kassa, HRAK, har ökat sitt medlemsantal med 24 procent, vilket är rekord. Totalt har 17 554 personer gått med i a-kassan under de två månaderna då rusningen började.

För att klara trycket på både medlemsansökningar och ansökningar om ersättning har de fått anställa ett tjugotal nya arbetare från april.

– Det jättepositivt att så många förstår vikten av att vara med i a-kassan. Men det är också en utmaning när verksamheten växer så mycket så snabbt, säger HRF:s chef Karin Pettersson.

Cirka 3,8 miljoner är nu medlemmar i a-kassan

Sammanlagt hade alla a-kassor i Sverige strax under 3 862 000 medlemmar i slutet av april. Detta enligt statistik som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har tagit fram utifrån a-kassornas egna rapporter. Dessa siffror kan dock komma att uppdateras senare.

Det här innebär att a-kassorna är tillbaka på den nivå som rådde innan a-kassesystemet ändrades 2007, då närapå 400 000 personer valde att gå ur a-kassan.