En uppgiven kvinna sitter framför datorn på arbetsplatsen.Flera anställda på ABF Fyrbodal vittnar om usel arbetsmiljö. Man har utsatts för trakasserier, misshandel och rasism. Foto: imtmphoto/Shutterstock.com

Arbetsrätt

Handelsnytt har gjort en granskning av av ABF Fyrbodal. De har pratat med nästan 20 personer, som alla säger att arbetsmiljön är usel. De har upplevt trakasserier, misshandel och rasism.

ABF står för Arbetarnas Bildningsförbund och är Sveriges ledande studieförbund. Organisationen ska enligt sin värdegrund stå för jämlikhet, solidaritet och demokrati. Men flera vittnar nu om att verkligheten är en annan.

Ramiza Poljo blev misshandlad på arbetsplatsen

Under en julfest med jobbet blev Ramiza Poljo påhoppad av en kollega. Han kallade henne sigenare och sadist och slog henne i ryggen när hon försökte fly.

Det var tre år kvar till pensionen när det hände, och hon jobbade kvar på ABF under de åren. Men innan pensionen var det rättegång. I december 2021 dömdes kollegan för ringa misshandel. Cheferna visste om hans våldsamma tendenser, men sade bara att han var så snäll.

Mellanchefen Jane Larzon slutade

Jane Larzon jobbade på ABF i 20 år. Hon älskade att stötta föreningar och utsatta människor och delade de värderingar som ABF sade sig stå för.

Men gradvis skedde en förändring. Hon upplevde att man började jaga pengar, att de anställda skulle dra in studiepengar. Man började använda sig av härskartekniker.

Till slut upplevde hon att hon inte kunde stå för de beslut som hon var tvungen att verkställa. Hon var tvungen att sluta. Och hon säger att hon skäms för hur många det är som har blivit illa behandlade.

ABF-chefen menar att arbetsmiljön har blivit bättre

Håkan Chalto är högsta chef på ABF Fyrbodal sedan 2010. Han betonar att ärendet mot ABF Fyrbodal är nedlagt och att arbetsmiljön nu är god.

Organisationen har inte dömts för något, och Håkan Chalto avfärdar bestämt anklagelserna mot hans person och ledarskap. Han håller inte heller med om att organisationen jagar pengar eller att han skulle manipulera styrelsen.