två personer sitter i webbmöte med en arbetsgivareEn stor fördel med att jobbmässan hålls online är att arbetssökande kan delta i mässan och snabbintervjuer var de än befinner sig. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Arbetsgivare inom fjällnäringen kommer under morgondagen att delta i en digital jobbmässa som Arbetsförmedlingen ordnar. Arbetssökande deltar i träffen online och får möjlighet till snabbintervjuer med arbetsgivarna. Det digitala formatet medför ett flertal fördelar för de arbetssökande, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

I morgon torsdag arrangerar Arbetsförmedlingen sin första digitala jobbmässa. Ett tiotal arbetsgivare inom den svenska och norska fjällnäringen kommer att besöka Arbetsförmedlingen i en studio i Östersund.

Arbetssökande som ska delta kopplar upp sig online för att delta i träffen. Det enda som behövs är internetuppkoppling och en mobil, dator eller surfplatta.

Arbetssökande från hela landet kan delta

Behovet av online-mässan uppstod när de fysiska fjällmässorna slutade arrangeras. Det menar Barbro Hellström, som är ambassadör för digitala möten på Arbetsförmedlingen.

Att arbetssökande från alla delar av landet kan delta, oavsett var de befinner sig, är den stora fördelen med upplägget.

– Tidigare har den intresserade behövt resa till någon av de orter där vi haft en fysisk fjällmässa. Nu räcker det med att ha en internetuppkoppling, säger Barbro Hellström.

Snabbintervjuer sker löpande under dagen

Jobbmässan kommer att ske som en slags tv-sändning. Arbetsgivarna berättar live från studion om sina lediga tjänster inför vintersäsongen och svarar på frågor från deltagarna via ett chattverktyg.

Förutom det digitala formatet ser jobbmässan ut på samma sätt som en fysisk mässa. Arbetssökande och arbetsgivare får möjlighet att mötas och prata. Det går också att skriva upp sig för snabbintervjuer. Även där finns det fördelar med att träffen sker online.

– Deltagarna behöver inte stå i kö och trängas, de kan delta i sin hemmiljö och sedan göra något annat medan de väntar på sin tid för snabbintervjun, säger produktägaren för Arbetsförmedlingen Play, Omid Rahmanian.

Tusen jobbplatser ska tillsättas

Totalt är det cirka tusen lediga platser som ska tillsättas hos de arbetsgivare som deltar i den digitala jobbmässan. Mässan är uppdelad i block med två timmar för vardera jobbtema: jobb på snö, inom hotell och service samt inom restaurang.

Löpande under dagen sker snabbintervjuer med de arbetssökanden som är intresserade.