Maria Mindhammar har utsetts till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och resten av regeringen. Foto: Johan Karlberg/Arbetsförmedlingen och Kristian Pohl/ Regeringskansliet
Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp ett år från den tidigare tidsplanen. Regeringen och samarbetspartierna bakom januariavtalet har tagit till sig kraven från oppositionspartierna och beslutar att ge omställningen mer tid, skriver Arbetet.
Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har beslutat att skjuta upp reformeringen av Arbetsförmedlingen ett år. Det meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en presskonferens tidigare i veckan.
Detta innebär att regelverket för den ombildade myndigheten kommer att beslutas under mandatperioden och sedan träda i kraft först i slutet av år 2022.
Enligt arbetsmarknadsministern kommer regeringen att återkomma med närmare detaljer om reformen efter nyår. Tidsplanen är under justering och är alltså inte klar riktigt ännu.
Krav från oppositionen ledde till att reformen skjuts upp
Reformeringen skjuts upp för att Arbetsförmedlingen ska få arbetsro och för att kvalitetssäkra reformen. Innan systemet helt genomförs ska man se till att en gedigen kontrollfunktion är på plats, enligt Eva Nordmark.
Framskjutningen görs som ett svar på kritik från Moderaterna och Kristdemokraterna. De har tidigare hotat med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern, vilket partierna drog tillbaka efter beskedet. Partierna bakom januariavtalet går också med på oppositionspartiernas krav att reformen inte ska vila på lagen om valfrihetssystem (LOV).
– Arbetet att matcha och rusta de arbetssökande för jobb ska i huvudsak skötas av fristående leverantörer, inklusive ideella aktörer. Formerna för att utse dessa ska väljas utifrån vad som är mest ändamålsenligt för respektive tjänst och kan komma att variera över landet, säger Eva Nordmark.
Detta skulle kunna innebära att LOV tillämpas parallellt med LOU, lagen om offentlig upphandling, men också andra upphandlingsformer.
Nya generaldirektören har en viktig roll i reformeringsarbetet
Förra veckan utsåg regeringen Arbetsförmedlingens nya generaldirektör, nämligen Maria Mindhammar. Hon har tidigare arbetat som överdirektör på Arbetsförmedlingen och har en bakgrund som jurist på ett flertal andra myndigheter, enligt ett pressmeddelande från Regeringskansliet.
– Maria Mindhammar är rätt person att kliva in som ny generaldirektör och ge det tydliga ledarskap som myndigheten behöver för att ge rätt stöd till arbetssökande och arbetsgivare i hela landet, kommenterar Eva Nordmark detta besked.
Arbetsmarknadsministern påpekar också att Maria Mindhammar kommer att ha en central roll i det fortsatta arbetet med Arbetsförmedlingens reformation.