Arbetsmarknad

En inkomstförsäkring kan vara en bra säkerhet om du skulle stå utan arbete. Med inkomstförsäkring kan du få ersättning med upp till 80 procent av din nuvarande lön, vilket leder till att du kan behålla ungefär samma ekonomi om du skulle vara arbetslös ett par månader. Får du endast a-kassa kan du som mest få 910 kronor per dag. Med en inkomstförsäkring behöver du inte förändra så många av dina övriga rutiner utan kan fokusera på att hitta ett nytt arbete. Vill du teckna en inkomstförsäkring bör du börja med att jämföra olika inkomstförsäkringar. På så sätt kan du hitta ett alternativ passar dig. 

A-kassan påverkar inkomstförsäkringen

Huruvida du får ersättning från en inkomstförsäkring eller inte grundar sig på beslut från a-kassan. Du behöver alltså ha rätt till a-kassa för att kunna få utbetalning från din inkomstförsäkring. För att ha rätt till ersättning krävs det att du står till arbetsmarknadens förfogande. Står du inte till arbetsmarknadens förfogande så har du inte rätt till a-kassa och då inte heller ersättning från inkomstförsäkring. Vad som räknas som ”till arbetsmarknadens förfogande” kan dock vara något vagt. Ett fall i Högsta Förvaltningsdomstolen gällande en basketspelare från Uppsala kastar lite nytt ljus på denna fråga.

För att få rätt till ersättning måste du stå till arbetsmarknadens förfogande

En Uppsalabaserad elitbasketspelares kontrakt löpte ut den 1 april. Han anmälde sig då som arbetslös och ansökte om a-kassa. Han hade dock redan skrivit på ett nytt kontrakt med basketklubben från den 1 augusti samma år. Klubben stod förutom lön även för en lägenhet även under sommarmånaderna – alltså mellan de två kontrakten. 

Han fick då avslag från a-kassan eftersom de menade att han inte stod till arbetsmarknadens förfogande, då en ny anställning skulle börja inom kort. Avslaget från A-kassan gjorde även att mannen inte hade kunnat få ersättning från någon inkomstförsäkring. Basketspelaren menade på att han stod utan arbete mellan anställningarna och även att han skulle kunna bryta spelarkontraktet om ett annat arbete dök upp. Högsta förvaltningsdomstolen slog fast a-kassans första beslut, framförallt på grund av den bostad mannen fått via basketklubben. Denna bostad innebar, enligt HF, att mannen och klubben hade så pass starka bindningar till varandra att det skulle vara osannolikt att han skulle välja att bryta spelarkontraktet.

Se över dina möjligheter till inkomstförsäkring

Det är viktigt att du ser över din arbetssituation både under anställning och mellan anställningar så att du har koll på om du har rätt till a-kassa och inkomstförsäkring. Vi rekommenderar en inkomstförsäkring som ett ekonomiskt skydd om du står utan arbete, men det är viktigt att du har koll på vilka villkor som gäller för att du ska få ersättning. Det är också viktigt att du hittar en inkomstförsäkring som passar dig. En lösning för dig som står i liknande arbetssituationer som basketspelaren är att du blir anställd på frilans via ditt eget företag. Då kan du lägga ditt företag som vilande och få rätt till a-kassa och inkomstförsäkring.