Byggarbetare tillverkar armeringsjärn på byggplats.Ny statistik från Creditsafe visar att Sverige var värst konkursdrabbat av de skandinaviska länderna förra året. Byggbranschen toppar listan i både Sverige, Norge och Danmark. Foto: Bannafarsai_Stock/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Av de skandinaviska länderna var det Sverige som drabbades hårdast av konkursvågen under 2023, och extra utsatt var byggbranschen med en ökning på hela 38 procent. Man ser dock samma trend i både Norge och Danmark, rapporterar Byggnadsarbetaren.

Under 2023 ökade antalet konkurser i Sverige med 31 procent jämfört med året innan, vilket gör oss till det värst konkursdrabbade landet i Skandinavien. I Norge ökade konkurserna med 25 procent jämfört med 2022, och i Danmark med 8 procent. Det visar statistik från Creditsafe.

Kraftig ökning inom bygg – gemensam trend för både Sverige, Norge och Danmark

Sverige var också landet med störst ökning av antalet konkurser inom byggbranschen, med en uppgång på hela 38 procent. Detta är dock en trend som är gemensam för både Sverige, Norge och Danmark. I Norge steg byggkonkurserna med upp mot 29 procent och i Danmark med 10 procent.

Inte bara små byggföretag som har drabbats

Per Fjærestad på Creditsafe Norge, konstaterar i ett pressmeddelande att bygg- och anläggningsbranschen inte bara stod för högsta antalet konkurser förra året, utan även för den största ökningen procentuellt sett. 

Han tillägger att det inte bara är mindre företag som har drabbats av konkursvågen, utan att de under året även såg att flera större byggentreprenörer tvingades lägga ner verksamheten på grund av stigande räntor, kraftigt sjunkande beställningar och ekonomisk osäkerhet överlag.

Prognosen är fortsatt höga konkurstal under 2024

Samtliga tre länder har påverkats av de tuffa ekonomiska tiderna, och i både Sverige och Norge steg antalet konkurser under samtliga månader 2023. Och trenden ser inte ut att vika av än på ett tag.

Enligt Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe Sverige, är bedömningen att vi kommer få se fortsatt höga konkurstal under större delen av 2024.