covid-19-celler runt mynt mot grå bakgrundFöretagens efterfrågan på regeringens krisåtgärder har visat sig svagare än vad man tidigare beräknat. Regeringen kapar nu kraftigt sina prognoser. Foto: showcake/Shutterstock.com

Ersättning och stöd

Enligt regeringens nya bedömningar av coronakrisens påverkan på svenska företag är läget inte riktigt så illa som man tidigare befarat. Regeringen har noterat en relativt svag efterfrågan på omställningsstödet och gör därför en kraftig nedjustering. Det skriver SvD Näringsliv.

Coronavirusets utbrott och spridning har slagit hårt mot många svenska företag, som gjorde stora omsättningsförluster när läget var som mest akut tidigare under våren. Men enligt nya siffror från regeringen verkar det som att prognoserna för återhämtning ser ljusare ut än väntat.

Regeringen beräknade att det så kallade omställningsstödet, ett stöd för företagen som minskade sin omsättning med 30 procent när viruset härjade som värst, skulle landa på 39 miljarder kronor. Enligt de nya prognoserna kommer det snarare röra sig om 7 miljarder, och även om ansökningstiden går ut först den 31 augusti gör regeringen redan nu en kraftig kapning.

Svag efterfrågan på regeringens stöd

Enligt finansdepartementet kan man genom utfallsstatistiken konstatera att företagen som tappade 30 procent i sin omsättning under mars och april var betydligt färre än väntat. Efterfrågan på regeringens olika stödpaket är nu därför relativt svag.

Man har även gjort nya beräkningar för hyresstödet som enligt den tidigare prognosen skulle landa på totalt 5 miljarder kronor. Nu har den prognosen kapats, och i stället beräknas hyresstödet gå på 2 miljarder kronor.

Kraftig kapning även av permitteringsstödet

Prognosen för permitteringsstödet, den mest kostsamma av regeringens krisåtgärder, har även den behövt justeras. För helåret 2020 beräknades stödet uppgå till totalt 95 miljarder, men man har nu kapat mer än hälften av den tidigare prognosen.

Enligt en ny bedömning kommer stödet kosta 43 miljarder kronor – en nedjustering som finansminister Magdalena Andersson (S) menar är en otroligt positiv utveckling. Enligt finansministern har efterfrågan på korttidspermitteringar minskat markant, och man har sett att allt fler anställda nu börjat arbeta som vanligt igen.