Inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring ska fungera som ett ekonomiskt skydd mot arbetslöshet och är ett komplement till den ersättning du får från a-kassan. Alla inkomstförsäkringar, oavsett om det är en privat inkomstförsäkring eller facklig, måste därför förhålla sig till reglerna som a-kassan tillämpar. A-kassan har en undre åldersgräns för ersättning som säger att du endast kan få ersättning från 20 års ålder. Dessutom finns även en övre åldersgräns som säger att du inte kan få ersättning efter du fyllt 65 år. Den övre åldersgränsen är för många oklar eftersom man fortfarande kan jobba efter den åldern, och därmed även bli ofrivilligt arbetslös. 

Pensionssystemets åldersgräns reglerar inkomstförsäkringens ersättning

I samband med att anställda fick möjlighet att vara kvar som anställda till 67 års ålder diskuterades även om rätt till ersättning från a-kassa och inkomstförsäkring skulle höjas till 67 år den med. Majoriteten av alla fackförbund som erbjuder a-kassa och inkomstförsäkring tyckte att åldern borde höjts, men så blev inte fallet. På grund av detta går det inte att söka ersättning trots att du blir uppsagd från din arbetsplats när du är 66 år och har som avsikt att fortsätta arbeta. 

Tänk på! Du kan inte få ersättning från varken a-kassa eller inkomstförsäkring efter 65 års ålder, oavsett om du slutar på egen begäran eller om du blir uppsagd av din arbetsgivare.

Anledningen till att beslutet att inte höja åldern fattades var för att regeringen ansåg att man efter 65 års ålder inte behöver det ekonomiska skydd som a-kassa och inkomstförsäkring innebär. Detta för att man då kan ta ut pension och på så sätt får en inkomst ändå. Detta kan låta konstigt eftersom många efter 65 år fortfarande vill arbeta, särskilt eftersom den genomsnittliga livslängden ökar allt mer. Det bästa alternativet inför denna ålder är därför att planera sin pension i god tid. 

En facklig inkomstförsäkring kan vara till hjälp även inför pensionen

Att bli ofrivilligt arbetslös efter 65 års ålder och inte kunna ta ut någon a-kassa eller inkomstförsäkring kan leda till att du känner dig tvungen att gå i pension istället. Med dessa tre tips kan situationen bli något enklare: 

  1. Planera din pension i god tid. Även om du planerar att arbeta länge kan det vara bra att planera pensionen så att du skulle kunna gå i pension redan vid 65 års ålder. Ett tips som få känner till är att du genom vissa fackliga inkomstförsäkringar även kan få kostnadsfri pensionsrådgivning. Vill du bli medlem i en facklig inkomstförsäkring bör du börja med att ta reda på vilka inkomstförsäkringar som passar dig
  2. Sänk dina krav för vad du kan tänka dig arbeta med. Att bli ofrivilligt arbetslös vid 65 års ålder är inte det lättaste, varken för psyket eller för ekonomin, särskilt då du inte kan få ersättning från a-kassan eller din inkomstförsäkring. Du ska självklart inte ta ett jobb som är långt ifrån din kompetens men det kan vara bra att sänka dina krav något och överväga att arbeta med något enklare uppgifter än vad du är van vid. 
  3. Genomför projekt istället för att leta efter en anställning. På senare tid har moderna anställningsformer blivit allt vanligare. Om du har någon speciell kompetens inom ett visst område kan det därför vara en bra idé att arbeta med projekt istället för att få en anställning. Hör av dig till några företag som kan tänkas behöva din hjälp och förklara varför dom borde ta in dig som konsult. Istället för att vara anställd och få en fast inkomst kan du fakturera företaget för det arbete du gör. Detta går att göra enkelt genom så kallade egenanställningsföretag som sköter allt åt dig. 

Pensionsåldern är en het diskussion i dagens samhälle eftersom vissa anser att den borde höjas. Om det skulle hända bör även åldersgränsen för a-kassa och inkomstförsäkring att höjas, men det återstår att se.