glad kvinna med laptop utomhusDet lägre söktrycket i juni kan ge större chans för den som passar på att söka jobb under juni. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Juni är den månad som har lägst antal ansökningar per utannonserad tjänst. Detta kan du som söker jobb använda till din fördel genom att vara aktiv och anträffbar under sommaren, skriver Civilekonomen.

Juni månad har det lägsta antalet jobbansökningar per tjänst. Det visar statistik som bemanningsföretaget Randstad.

Visserligen är även antalet platsannonser lägre under sommaren, med start i juni när många påbörjar sin semester. Men framför allt verkar intresset för att söka jobb minska under just den här månaden jämfört med resten av året, inklusive juli och augusti då antalet ansökningar per jobb går upp igen.

Många jobbsökande är upptagna i juni

Troligen beror det minskade jobbsökandet på att det finns mycket annat som pågår i juni som upp ens uppmärksamhet och tid.

Dock kan det vara en bra idé att gå emot strömmen och faktiskt söka jobb i juni. Eftersom det är extra upptagen månad kan den som faktiskt tar sig tid att aktivt söka jobb belönas för detta. Det menar Johan Lagercrantz, som är vd för Randstad.

– I juni är många upptagna med annat som exempelvis skolavslutningar och att planera inför midsommar och sommarens semester. Så den som tar sig tid att söka ett nytt jobb den här månaden har en stor chans att gå vinnande ur rekryteringsstriden.

Var extra tillgänglig för att öka dina chanser

Den som ska söka jobb under sommaren behöver vara mer flexibel än vad som krävs under resten av året. Den sökande behöver vara anträffbar och med kort varsel kunna ställa upp på intevju. Dessutom behöver du tänka på att förvarna dina referenser och kontrollera att även de går att få tag i under sommarperioden.

Men om du lyckas planera din sommar väl och tänka på dessa faktorer kan du ha stora fördelar när det kommer till chansen att få det jobb du vill ha.