Inkomstförsäkring

Få egenföretagare i Sverige har sociala trygghet som exempelvis inkomstförstärkning. Ännu fler vet inte vilka villkor som gäller för deras pension samt föräldraledighet. Det här uppdragas i en tid då allt fler väljer att bli egenföretagare. Du som driver eget kan själv förbättra den sociala tryggheten till viss del. 

En inkomstförsäkring hjälper dig om du förlorar din inkomst

För att minska risken att bli utan inkomst om du tvingas låta företaget vila eller av andra anledningar inte kan arbeta är en inkomstförsäkring ett bra alternativ. En inkomstförsäkring ersätter en del eller hela din lön under perioden du är utan arbete. För en egenföretagare är det dock svårare att avgöra ersättningen än det är hos en som jobbar till en fast månadslön.

Tips! Med en inkomstförsäkring kan du få upp till 80 procent av tidigare lön och utdelning vid arbetslöshet

Generellt räknas ersättningen upp till 80 procent av tidigare lön plus utdelning från bolaget. För att du ska ha rätt att plocka ut din inkomstförsäkring gäller det dock att bolagets verksamhet slutar ofrivilligt, du kan alltså inte ta en ”paus” med inkomstförsäkring. För att se mer om villkoren och hitta den inkomstförsäkring som passar dig bäst jämför inkomstförsäkringar för egenföretagare.

Facklig inkomstförsäkringar har flera förmåner 

Det är även värt att du som egenföretagare kan ha en inkomstförsäkring från det fackförbund du är medlem i. Det finns även ytligare fördelar med att ha en facklig inkomstförsäkring, det ger större social trygghet än bara ersättning vid arbetslöshet. Bland annat erbjuder många fackförbund följande ytterligare säkerheter; 

  • Pensionsrådgivning. Genom vissa fackförbund kan du få hjälp att planera din pension, vilket inte annars ges till egenföretagare. 
  • Personförsäkringar. Försäkringar av olika slag kan ingå, vilket kan vara till stor hjälp då du exempelvis blir allvarligt sjuk. 
  • Pensionssparande. Vissa försäkringsbolag erbjuder en lägre avgift för ditt pensionssparande, då det inte sparas automatiskt som när du är anställd. 

Det finns alltså flera anledningar till att ha en facklig inkomstförsäkringar, då den i många avseenden erbjuder samma trygghet som en anställd. Även en privat inkomstförsäkringar kan vara till stor hjälp, men den täcker inte lika mycket som en facklig.