man ligger på strand med laptop i händerna.En ny undersökning visar att 23 procent av alla anställda i Sverige småjobbar trots att de har semester. Foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt en ny undersökning från HD- och löneleverantören SD Worx är det så många som en tredjedel av alla yrkesverksamma i Europa som kollar jobbmejlen eller svarar på jobbsamtal under semestern. I Sverige ligger siffran på 23 procent, vilket motsvarar cirka en fjärdedel av alla anställda. Det skriver Kollega.

Brukar du läsa jobbmejlen eller svara på samtal kopplade till ditt arbete trots att du har semester? Du är inte ensam. I en ny undersökning som SD Worx har gjort bland 10 000 anställda runt om i Europa uppger en tredjedel att de småjobbar under semestern.

45 procent av alla anställda i Norge jobbar trots semester

Undersökningen visar att norrmännen är ”värst”. Här uppger hela 45 procent att de småjobbar när de egentligen är lediga. På andra plats kommer holländarna med 37 procent och på tredje plats italienarna med 34 procent.

I både Sverige och Tyskland uppger 23 procent att de jobbar lite under semestern, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av de anställda.

Svenskarna tycker att en månads semester räcker

Deltagarna i undersökningen fick även svara på hur många dagars semester de skulle behöva för att återhämta sig. Bland Sveriges anställda löd svaret 19,7 dagar, det vill säga ungefär fyra veckor. I Spanien vill man ha 27 dagar och i Finland 34 dagar, medan britterna skulle nöja sig med 8,5 dagar.

Den genomsnittliga siffran för Europa ligger på 17 dagar.

Yngre har svårare att koppla bort jobbet

Cirka en femtedel av svenskarna säger att de har svårt att koppla bort jobbet under semestern, men det är i alla fall bättre än i övriga Europa där siffran landar på en tredjedel. I Norge, England och Italien ligger siffran på ännu högre nivåer.

Det visar sig även vara svårare att koppla av ju yngre man är. Bland Europas anställda mellan 25 och 34 år uppger 38 procent att de inte riktigt kan släppa jobbet när de är lediga, medan bara 20 procent av 55-plussarna uppger samma sak.