sveriges och EU:s flaggor på husfasadSverige hoppas kunna övertyga fler EU-ledamöter att direktivet för minimilöner ska göra undantag för Sveriges och Danmarks modeller med kollektivavtal. Foto: Maria Bulkka/Shutterstock.com

Lön och villkor

Sveriges system med kollektivavtalade löner kan vara i fara. EU vill införa en lagstiftning för minimilöner som ska gälla i hela Europa. Sverige är i grunden positiva, men det gäller att Sverige och Danmark lyckas övertala fler EU-länder att göra undantag för vårt redan fungerande system, skriver Arbetet.

EU:s ståndpunkt är att inte göra undantag för enskilda länder. Socialdemokraternas representant i sysselsättningsutskottet, Heléne Fritzon, håller med om att ett sådant undantag skulle vara riskabelt, eftersom Ungern och andra länder skulle kunna utnyttja dem för att inte höja de låga lönerna för landets anställda.

– Därför pratar vi nu istället om ett systemundantag som ska ligga i linje med Sveriges och Danmarks modeller, berättar hon för arbetet.

Ett sådant undantag skulle då inte göras för länder, utan för sådana avtalsmodeller som redan reglerar lönenivåer på ett bra sätt.

Sverige och Danmark vill övertyga EU om undantagsfall

Det är Sverige och Danmark som har sådana avtalsmodeller som anses starka. Därför är det politiker från dessa länder som driver frågan om systemundantag.

Heléne Fritzon berättar att de inte är emot direktivet i grunden, eftersom många EU-länder behöver ett sådant. Men hon hoppas att EU kan förstå att undantag behövs för vår gällande modell om Sverige visar förståelse för att övriga EU behöver reglerade minimilöner.

– Det är så man gör när man förhandlar och når en kompromiss. Vi visar respekt för dem och de visar respekt för oss.

Kan behöva rösta mot eller mildra direktivet

Men om Sverige och Danmark inte lyckas övertala tillräckligt många ledamöter att stödja undantagsförslaget kan de behöva ställa sig emot direktivet ändå. Alternativt kan de försöka tona ner de delar av lagstiftningen som syftar på minimilönerna, så att effekterna mildras.

I första hand ligger dock fokus på att övertala majoriteten av medlemsländerna att direktivet och den svenska modellen ska kunna samexistera.

Omröstningen om direktivet ska genomföras eller inte hålls efter EU-parlamentets sommaruppehåll. Därefter följer förhandlingar med regeringar och kommissionen för att få igenom direktivet.